«Еспресо»: Заява Подоляка свідчить, що наш канал відключили з політичних мотивів

«Еспресо»: Заява Подоляка свідчить, що наш канал відключили з політичних мотивів

30 Травня 2022
1703
30 Травня 2022
17:19

«Еспресо»: Заява Подоляка свідчить, що наш канал відключили з політичних мотивів

1703
На каналі заперечують, що в будь-який спосіб пов’язані з Петром Порошенком і входять до його «пулу».
«Еспресо»: Заява Подоляка свідчить, що наш канал відключили з політичних мотивів
«Еспресо»: Заява Подоляка свідчить, що наш канал відключили з політичних мотивів

Телеканал «Еспресо» вважає слова радника голови Офісу президента Михайла Подоляка в інтерв’ю LB.ua, що причиною вимкнення з цифрового ефіру трьох телеканалів є «нарцисизм Петра Порошенка», підтвердженням політичних мотивів цього рішення. Про це йдеться в заяві телеканалу, яку отримала редакція «Детектора медіа».

«Заява радника голови Офісу президента Михайла Подоляка — це підтвердження того, що відключення “Еспресо” з Т2 має політичний характер та є переслідуванням свободи слова в Україні, а законних підстав для цього немає», — йдеться в заяві каналу. Нагадаємо, під час засідання парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики жоден орган влади чи посадовець не взяв на себе відповідальності за відключення трьох телеканалів, і з’ясувати, з якої причини їх позбавили ефіру, не вдалося.

«Еспресо» у заяві називають «окремим незалежним медіа»: «Петро Порошенко ніколи не був і не є власником каналу чи пов’язаним із нашим каналом у будь-який спосіб. Структура власності каналу є прозорою, а редакційна політика позбавлена будь-яких впливів». Нагадаємо, 25% каналу «Еспресо» належать дружині народного депутата від «Європейської солідарності» Миколи Княжицького, решта — сину бізнесмена Костянтина Жеваго.  

Водночас на каналі нагадують, що з 26 лютого виділяють не менше половини ефірного часу на трансляцію спільного марафону «Єдині новини». «Під час власних прямих ефірів ми долучаємо до розмови як представників влади, так і опозиційних політиків, в тому числі п’ятого президента, а також готуємо інтерв’ю з послами європейських країн та іншими поважними особами, що можуть допомагати Україні. При цьому ми розуміємо обставини воєнного стану і не допускаємо ситуацій, що можуть зашкодити національним інтересам», — йдеться в заяві каналу.

На каналі вважають, що відключення ефіру «Еспресо» «не відповідає ознакам демократичного суспільства та несе пряму загрозу євроінтеграційним прагненням України», а заява Михайла Подоляка має стати «предметом розгляду правоохоронних органів і Ради національної безпеки та оборони», як і дії тих, хто «порекомендував Концерну РРТ в незаконний спосіб відключити “Еспресо” з Т2».

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

9 травня Держспецзв'язку повідомила «ДМ», що причина вимкнення каналів — виконання рішення РНБО про трансляцію спільного марафону.

Керівник управління інформаційного забезпечення Апарату РНБО Володимир Звєрєв заявив, що у рішенні Радбезу немає жодної інформації про вимкнення каналів.

Міністерство культури та інформаційної політики України у відповідь на запит «ДМ» повідомило, що вимкнення каналів з цифрового ефіру не належить до його повноважень.

Докладно про історію з відключенням трьох каналів читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1703
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду