Фірми Зеленського могли отримати від Коломойського 40 млн доларів – Pandora Papers

Фірми Зеленського могли отримати від Коломойського 40 млн доларів – Pandora Papers

3 Жовтня 2021
3047
3 Жовтня 2021
21:35

Фірми Зеленського могли отримати від Коломойського 40 млн доларів – Pandora Papers

3047
«Слідство.Інфо»: У 2012 році «кварталівці» зареєстрували понад десяток фірм на Британських Віргінських островах, Белізі та на Кіпрі.
Фірми Зеленського могли отримати від Коломойського 40 млн доларів – Pandora Papers
Фірми Зеленського могли отримати від Коломойського 40 млн доларів – Pandora Papers

Офшорні фірми президента України Володимира Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським, йдеться в фільмі-розслідуванні «Слідства.Інфо» «Офшор 95». 

Журналісти стверджують, що їм вдалося визначити кінцевих власників офшорів, які могли ці отримати гроші. Кошти могли бути частиною історії з виведення та відмивання грошей «Приватбанку».   

Розслідування базується на матеріалах Pandora Papers – колаборації журналістів-розслідувачів, яка  «розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу».

«Понад 600 журналістів із 117 країн світу протягом року досліджували 11,9 мільйонів конфіденційних файлів – це найбільший за всю історію витік конфіденційних документів», – пише «Слідство.Інфо».

Під час роботи над проєктом журналісти «Слідства.Інфо» знайшли підтвердження інформації, яка була опублікована під час президентських перегонів весною 2019 року. А саме схеми, за якою офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних із Коломойським.

Це відбувалося у період, коли студія «Квартал 95» почала співпрацювати з телеканалом «1+1». Достовірність наведеної у документах Pandora Papers та у схемі інформації засвідчили джерела «Слідства.Інфо».

Отримані журналістами документи стверджують, що у 2012 році «кварталівці» зареєстрували понад десяток фірм на Британських Віргінських островах, Белізі та на Кіпрі.

Зокрема, центром мережі була фірма Maltex Multicapital Corp, яка згідно із документами, була порівну поділена між фірмами Володимира Зеленського, братів Сергія та Бориса Шефірів та ще одного «кварталівця» — сценариста та режисера продуктів студії Андрія Яковлева.

Номінальним власником центру мережі виступала інша компанія, Davegra Limited.

«На той час її власником був нинішній очільник Служби безпеки України Іван Баканов. Саме він підписав так звану "трастову декларацію" – документ, який фіксує відносини між номінальним та реальним власником компанії», – стверджують журналісти.

Як пояснив «Слідству.Інфо» експерт зі структурування активів Максим Греков, трастові декларації зазвичай укладають для збереження конфіденційності реального власника компанії.

«Тобто, фірма Івана Баканова виступила номінальним власником Maltex Multicapital, щоб приховати реального – Володимира Зеленського та його партнерів«Слідству.Інфо», – пише «Слідство.Інфо».

Як з’ясували журналісти із документів Pandora Papers, 40 мільйонів доларів формально були сплачені як внесок до статутного капіталу. Британський експерт з фінансових злочинів Грем Барроу відзначив непрозорість такої операції.

«Внесок у капітал – це внесок у капітал, і він має відокремлюватися від будь-якого роду комерційних домовленостей, які мають бути прозорими», – розповів Барроу.

Водночас офшорні компанії, які ймовірно перераховували кошти «кварталівцям», підозрюють у відмиванні мільярдів з «Приватбанку» – співвласником цього банку раніше був Ігор Коломойський.

Крім того, за даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «Приватбанку» – ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони.

Нові документи засвідчують, що принаймні одна з компаній очільників «95 кварталу» мала рахунок у цьому банку.

«Тобто офшори Зеленського також могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей», – пишуть журналісти.

Також документи Pandora Papers свідчать, що перший помічник президента Сергій Шефір через офшорну компанію володіє відразу двома квартирами у Лондоні загальною вартістю понад 5 мільйонів доларів США.

Інший власник коштовної лондонської нерухомості — теж колишній бізнес-партнер президента Зеленського, вищезгаданий Андрій Яковлєв. За даними земельного реєстру Великої Британії, фірма, яка, через низку інших офшорів, належить Яковлєву, володіє квартирою у центрі Лондона, у 10 хвилинах пішки від парламенту. Згідно із документами, які проаналізували журналісти, вартість цієї квартири склала понад 2 мільйони доларів США.

«Слідство.Інфо» намагалося отримати коментарі від усіх фігурантів цієї історії. Втім, на запитання журналістів відповів лише Борис Шефір. Борис Шефір у політику не пішов, і зараз є власником суттєвої частини офшорного бізнесу «кварталівців».

На запитання, навіщо «Кварталу 95» офшори, він відповів: «Це ви поставте нашим законотворцям (запитання – Ред.), які таку ситуація створили, що постійно бізнес під загрозою бандитів, які приходять до влади. У той час це було дуже важливо — захистити свої інтереси».

Шефір також додав, що почав закривати офшорну частину бізнесу. На уточнюючі запитання він не відповів. Також журналісти намагалися отримати позицію президента Володимира Зеленського стосовно мільйонів від олігарха Коломойського та офшорних дивідендів. У Зеленського повідомили, що «відповіді не буде».

Презентація фільму «Офшор 95» відбулась у київській «Малій Опері» на Лук'янівці. За кілька годин до прем'єри керівництво закладу відмовило у проведенні заходу, посилаючись на відсутність світла чи початок ремонту. 

Керівниця «Слідство.Інфо» Анна Бабінець повідомила, що  коли вона приїхала «Малої Опери», то світло там було, а ремонтні роботи не велись.

Пізніше, після розголосу у ЗМІ, кервіництво «Малої Опери» дозволило провести запланований показ фільму «Офшор 95» у приміщенні закладу. 

За даними «Української правди», після рішення директора «Малої Опери» все ж таки дозволити показ, у КМДА зателефонував чоловік, який представився «начальником СБУ» і пригрозив «проблемами, якщо показ все ж відбудеться».

Редакція дзвонила за номером, з якого телефонували у КМДА. Чоловік, який взяв слухавку, відмовився представитись і скинув виклик після питання, чи працює він у СБУ.

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3047
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду