Pandora Papers: Оточення Лукашенка причетне до видобутку золота у Зімбабве

Pandora Papers: Оточення Лукашенка причетне до видобутку золота у Зімбабве

5 Жовтня 2021
2613
5 Жовтня 2021
10:47

Pandora Papers: Оточення Лукашенка причетне до видобутку золота у Зімбабве

2613
Кілька років тому Олександр Лукашенко доручив курувати експорт в Зімбабве своєму соратнику Віктору Шейману.
Pandora Papers: Оточення Лукашенка причетне до видобутку золота у Зімбабве
Pandora Papers: Оточення Лукашенка причетне до видобутку золота у Зімбабве

Оточення самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка через офшорну компанію володіє часткою в фірмі Zim Goldfields, яка видобуває золото в Зімбабве. Це з'ясували розслідувачі литовського центру Siena, об'єднання журналістів-розслідувачів OCCRP і телеканалу Белсат, вивчивши Pandora Papers.

Розслідувачі нагадують, що кілька років тому Олександр Лукашенко доручив курувати експорт в Зімбабве своєму соратнику, тодішньому керівнику справами президента Віктору Шейману. Шейман в 2018 році як мінімум двічі відвідав цю країну. В 2019 році саме він після зустрічі Лукашенка з президентом Зімбабве Еммерсоном Мнангагва в Мінську анонсував промисловий видобуток в африканській країні корисних копалин.  

У Мінську тоді також відкрили почесне консульство Зімбабве. Почесним консулом став бізнесмен Олександр Зінгман, який на той момент був відомий як постачальник білоруської техніки в Африку.

У свою чергу, син Віктора Шеймана Сергій має відношення до спільної гірничодобувної компанії Zim Goldfields, договір про створення якої його батько і влада африканської країни підписали в березні 2018 року.

В грудні 2017 року, Шейман-молодший разом з Зінгманом зареєстрували на Сейшельських островах компанію Midlands Goldfields Foundation, яка має 70% акцій у спільній з британцями компанії Zim Goldfields. 

У травні 2018 року Zim Goldfields отримала гранти на розробку родовищ золота в Зімбабве зі зниженою податковою ставкою і залучила до неї білоруську компанію «Белгеопоиск», яка тоді була пов'язана з управлінням справами президента Білорусі, яким керував Віктор Шейнман.

У кінці 2020 року на копальнях сталась трагедія, коли підрядна організація з Китаю почала засипати відкриті кар'єри на ділянці, що належала Zim Goldfilds, ще до того, як їх покинули всі нелегальні шукачі золота. В результаті десять шукачів золота були поховані живцем. 

У коментарі журналістам Олександр Зінгман заявив, що не має жодного відношення ані до спільного підприємства Zim Goldfields, ані до британської фірмі Midlands Goldfields Limited. Сергій і Віктор Шеймани не відповіли на запити і дзвінки.

Pandora Papers – це колаборація журналістів-розслідувачів, яка «розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу». 

В межах Pandora Papers опубліковані документи про офшори низки світових політиків, зокрема, президента Росії Володимира Путіна, прем'єр-міністра Чехії Андрея Бабіша, президента Азербайджану Ільхама Алієва, експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, колишнього прем’єр-міністра Британії Тоні Блера. Новому витоку документів передували гучні публікації фінансових документів про офшори світових політиків: «Райське досьє», Panama Papers і LuxLeaks.

Для України ключовим елементом розслідування є припущення, що фірми президента Володимира Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським.  За даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «Приватбанку» – ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони.

Фото: пресслужба самопроголошеного президента Білорусі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2613
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду