У Чилі почали процедуру імпічменту президента після публікації Pandora Papers

У Чилі почали процедуру імпічменту президента після публікації Pandora Papers

14 Жовтня 2021
1938
14 Жовтня 2021
16:49

У Чилі почали процедуру імпічменту президента після публікації Pandora Papers

1938
Документи Pandora Papers можуть свідчити про корупцію і податкові порушення президента Себастьяна Піньєри.
У Чилі почали процедуру імпічменту президента після публікації Pandora Papers
У Чилі почали процедуру імпічменту президента після публікації Pandora Papers

У Чилі парламентська опозиція розпочала процедуру імпічменту президента Себастьяна Піньєри після публікації документів Pandora Papers, які засвідчують  можливі порушеннями законодавства під час продажу гірничодобувної компанії, яка належала президенту.  

Як повідомляє The Guardian, у 2010 році Піньєра продав свою частку компанії Minera Dominga близькому другу і діловому партнеру Карлосу Альберто Делано. Угода була проведена через офшори на Британських Віргінських островах.

Чилійські журналісти стверджують, що документи можуть свідчити про корупцію і податкові порушення під час продажу. Крім того, угода містила пункт, який вимагає від уряду не посилювати заходи з охорони довкілля в районі копалень компанії.

Як пише Reuters, у 2017 році правоохоронці перевіряли угоду, але тоді жодних порушень не було виявлено. Вже після публікації Pandora Papers прокуратура Чилі анонсувала розслідування можливих корупційних дій при продажі копалень.

Опозиція стверджує, що президент «відкрито порушив конституцію і серйозно зашкодив честі нації».

Піньєра, статки якого за даними журналу Forbes становлять 2,5 мільярда доларів, відкинув звинувачення і заявив, що жодних порушень в угоді не було.

Скандал навколо президента вибухнув напередодні президентських і парламентських виборів, які відбудуться у листопаді. Піньєра заздалегідь оголосив, що не буде брати в них участь.

Очікується, що пропозиція про імпічмент президенту буде винесена на голосування нижньої палати перед першим туром загальних виборів 21 листопада. Якщо документ буде схвалений 78 депутатами, його спрямують на розгляд до Сенату, де він повинен бути схвалений більшістю в дві третини голосів. Як зазначає агенція Reuters, перспективи схвалення імпічменту сенаторами наразі туманні.

Pandora Papers – це колаборація журналістів-розслідувачів, яка «розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу». 

В межах Pandora Papers опубліковані документи про офшори низки світових політиків, зокрема, президента України Володимира Зеленського, прем'єра Чехії Андрея Бабіша, президента Азербайджану Ільхама Алієва, президента Росії Володимира Путіна, експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, колишнього прем’єр-міністра Британії Тоні Блера, близького оточення самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Новому витоку документів передували гучні публікації фінансових документів про офшори світових політиків: «Райське досьє», Panama Papers і LuxLeaks.

В Україні документи Pandora Papers опрацьовували журналісти «Слідства. Інфо». Ключовим елементом розслідування «Офшор 95» є припущення, що фірми президента Володимира Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. За даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «Приватбанку» – ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони.

Фото: Fotos TVN/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1938
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду