Анна Бабінець розповіла, як готували фільм про прихований бізнес «Кварталу 95»

Анна Бабінець розповіла, як готували фільм про прихований бізнес «Кварталу 95»

11 Жовтня 2021
3036

Анна Бабінець розповіла, як готували фільм про прихований бізнес «Кварталу 95»

3036
Анна Бабінець: У цій історії редакції допомогла The Guardian та її журналіст Люк Гардинг.
Анна Бабінець розповіла, як готували фільм про прихований бізнес «Кварталу 95»
Анна Бабінець розповіла, як готували фільм про прихований бізнес «Кварталу 95»

Керівниця «Слідства.інфо» Анна Бабінець розповіла подробиці підготовки резонансного розслідування про офшорний бізнес президента України Володимира Зеленського і його оточення та порівняла виток Pandora Papers зі скандалом навколо офшорів п'ятого президента Петра Порошенка.

В інтерв’ю «Детектору медіа» Бабінець повідомила, що робота «Слідства.Інфо» тривала близько дев’яти місяців, із самими документами редакція працювали близько року. Фільм став частиною міжнародного розслідувального проєкту Pandora Papers – глобального витоку документів про офшорні компанії, який розробляла міжнародна мережа The International Consortium of Investigative Journalists.

«Поки ми все знайшли й визначились, який це буде продукт, минув час. Коли вже були всі документи, ми зрозуміли, що треба розповісти історію бізнесу президента, яка до цього моменту була розказана лише уривками. І на початку року ми визначились із тим, що це буде саме фільм. Авторка фільму Олена Логінова, режисер Яків Любчич – це дві людини, які працювали над фільмом. Але оскільки у "Слідстві.інфо" працює кільканадцятеро людей, по суті всі були залучені на різних етапах створення фільму. Я – редакторка, Любомира Ремажевська теж редакторка; долучалися і фактчекери, й адміністративний менеджмент. Це наша класична схема роботи», – каже Бабінець.

Керівниця «Слідства.інфо» додала, що всю організацію бере на себе ICIJ, яка вже має досвід роботи з такими великими розслідуваннями.

«Вони розбудовують платформу, куди завантажують усі документи. На платформі є форум, у якому ми спілкуємося, озвучуємо свої теми. Всі журналісти – цього разу близько 600 людей — мають доступ до всіх документів. Немає ніяких обмежень. Від нашої команди безпосередній доступ до документів мали Олена Логінова, я й Тетяна Козирєва, фрилансерка, яка співпрацює з нами час від часу. Кожен журналіст орієнтований на свою країну, але є історії, які перегукуються, адже гроші рухаються поза кордонами», – каже Бабінець.

За словами Бабінець, у цій історії редакції допомогла The Guardian та її журналіст Люк Гардинг.

«У процесі підготовки матеріалу ми не знали, чи буде в нас змога поїхати в Британію (ще не була зрозумілою ситуація з карантином) – бо в принципі для таких продуктів треба їздити і самим знімати — і попросили наших колег за кордоном відзняти необхідне відео. З українськими темами, яких у цьому витоку найбільше, працювали ще кілька іноземців», – каже Бабінець.

На думку Бабінець, «офшори Зеленського» мало чим відрізняються від «офшорів» п'ятого президента Петра Порошенка.

«Мені здається, за великим рахунком, це одне й те саме. Є деталі. У Порошенка гігантський розгалужений бізнес, що вибудовувався роками, його оцінювали, коли Порошенко збирався його продавати, у 2–5 мільярдів доларів. Коли ми говоримо про "Квартал", очевидно, що не йдеться про такий великий бізнес. Мені здається, що Порошенком у той момент керувало бажання переховати, зберегти цей величезний бізнес», – каже Бабінець.

Що ж керувало або керує Зеленським у цій історії з офшорами, треба розбиратися.

«Чи оптимізація податків, чи можливість приховати цей шматок свого бізнесу, чи приховати свою співпрацю з Коломойським. Але якщо не заглиблюватися в деталі, для мене це однакові президентські офшори. Це культура нашого суспільства: намагатися все сховати. Якась тотальна недовіра до держави. Навіть коли ти керуєш цією державою, ти все одно їй не віриш. Тоді Порошенко був два роки при владі, зараз Зеленський 2,5 роки при владі, а все одно в Зеленського квартира на київський Оболоні записана на кіпрський офшор. Навіщо?», – задає риторичне питання журналістка.

Нагадаємо, розслідування «Слідства.Інфо», яке базується на документах Pandora Papers, вийшло у неділю, 3 жовтня. 

Окрім Зеленського, фігурантами Pandora Papers виявились президент Росії Володимир Путін, прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш, президент Азербайджану Ільхам Алієв, експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, колишній прем’єр-міністр Британії Тоні Блер та ін.

Новому витоку документів передували гучні публікації фінансових документів про офшори світових політиків:  «Райське досьє», Panama Papers і LuxLeaks.

Для України ключовим елементом розслідування є припущення, що фірми Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським.  За даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «Приватбанку» – ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони.

Презентація фільму журналістів «Слідства.Інфо» «Офшор 95» відбулась у київській «Малій Опері» на Лук'янівці. За кілька годин до прем'єри керівництво закладу відмовило у проведенні заходу, посилаючись на відсутність світла чи початок ремонту. 

Керівниця «Слідство.Інфо» Анна Бабінець повідомила, що коли вона приїхала «Малої Опери», то світло там було, а ремонтні роботи не велись.

Пізніше, після розголосу у ЗМІ, кервіництво «Малої Опери» дозволило провести запланований показ фільму «Офшор 95» у приміщенні закладу. 

За даними «Української правди», після рішення директора «Малої Опери» все ж таки дозволити показ, у КМДА зателефонував чоловік, який представився «начальником СБУ» і пригрозив «проблемами, якщо показ все ж відбудеться».

Редакція дзвонила за номером, з якого телефонували у КМДА. Чоловік, який взяв слухавку, відмовився представитись і скинув виклик після питання, чи працює він у СБУ.

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3036
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду