77% українців негативно ставляться до офшорів у перших осіб держави – опитування

77% українців негативно ставляться до офшорів у перших осіб держави – опитування

20 Жовтня 2021
1149
20 Жовтня 2021
11:39

77% українців негативно ставляться до офшорів у перших осіб держави – опитування

1149
Ще майже 57% українців вірять, що президент Володимир Зеленський має офшорні рахунки.
77% українців негативно ставляться до офшорів у перших осіб держави – опитування
77% українців негативно ставляться до офшорів у перших осіб держави – опитування

Опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) засвідчує негативне ставлення переважної більшості українців до офшорних рахунків перших осіб держави.

Зокрема, про міжнародне розслідування Pandora Papers знають 61,7% опитаних українців. З них 13,8% стверджують, що достатньо добре поінформовані про деталі, а 47,9% відповідають, що лише щось чули, але не знають деталей.

77,1% респондентів вважають неприпустимим, щоб найвищі посадовці і провідні політики володіли офшорними рахунками за кордоном. 15,6% опитаних вважають, що в цьому немає нічого поганого.

56,9% респондентів вірять, що президент Володимир Зеленський та його бізнес-партнери володіють офшорними рахунками за кордоном, а Ігор Коломойський нібито виводив кошти з ПриватБанку, в тому числі, через «95 квартал». Не вірять у це 22,6% респондентів.

Серед тих, хто «вперше чує» про розслідування, 42,3% вірять про причетність Зеленського/«95 кварталу» до офшорних рахунків і виведення коштів (не вірять – 29,4%).

Водночас, серед добре поінформованих вірять 85,4% (не вірять – 11,6%), а серед тих, хто лише дещо чув – 60,8% (не вірять – 20,3%).

Опитування проводилось 15-18 жовтня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера серед 1200 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (окрім тимчасово окупованих РФ регіонів).

Нагадаємо, розслідування «Слідства.Інфо» про «офшори» Зеленського, яке базується на документах Pandora Papers, вийшло у неділю, 3 жовтня. Pandora Papers – це колаборація журналістів-розслідувачів, яка за словами журналістів, «розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу». 

Для України ключовим елементом розслідування є припущення, що фірми Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським.  За даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «Приватбанку» – ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони.

Президент Володимир Зеленський визнав наявність офшорів однак заперечив відмивання грошей, заявивши, що «95 квартал» «займався виключно творчістю».

Окрім Зеленського, фігурантами Pandora Papers виявились президент Росії Володимир Путін, прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш, президент Азербайджану Ільхам Алієв, експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, колишній прем’єр-міністр Британії Тоні Блер та ін.

Фото: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1149
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Serhii
887 дн. тому
Мерзотники, я плачу майже 20% від своїх заробітків, а це неслаба сума, а вони тіпа "законно" уникають наповнення скарбниці. Патріоти гидотні.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду