Європарламент зреагував на Pandora Papers резолюцією та засудив політиків-фігурантів офшорних скандалів

Європарламент зреагував на Pandora Papers резолюцією та засудив політиків-фігурантів офшорних скандалів

23 Жовтня 2021
1577
23 Жовтня 2021
10:45

Європарламент зреагував на Pandora Papers резолюцією та засудив політиків-фігурантів офшорних скандалів

1577
21 жовтня депутати Європарламенту прийняли резолюцію за висновками витоку Pandora Papers, у якій закликали розпочати ретельне розслідування виявлених правопорушень, які стосуються відмивання грошей та ухиляння від сплати податків.
Європарламент зреагував на Pandora Papers резолюцією та засудив політиків-фігурантів офшорних скандалів
Європарламент зреагував на Pandora Papers резолюцією та засудив політиків-фігурантів офшорних скандалів

Прийнявши резолюцію 578 голосами «за» (28 – «проти» та 79 – «утрималися»), євродепутати постановили, що слід негайно почати закривати лазівки, які дозволяють масово ухилятися від сплати податків та відмивати гроші. Про це йдеться на сайті Європарламенту. 

А проти країн, які опираються виконанню чинних законів, вжити судових заходів. На думку євродепутатів, європейський прокурор також повинен оцінити, чи варті викриті фінансові схеми окремих розслідувань.

Депутати Європарламенту із осудом згадали чинних та колишніх політиків ЄС:

  • Андрея Бабіша, прем'єр-міністра Чехії;
  • Нікоса Анастасіадіса, президента Кіпру;
  • Вопке Хекстра, міністра фінансів Нідерландів;
  • Тоні Блера, колишнього прем'єр-міністра Великобританії;
  • Джона Даллі, колишнього міністра Мальти та єврокомісара. 

Усі вони згадувалися в документах Пандори. Президент Азербайджану Ільхам Алієв та президент Чорногорії Міло Джуканович також зазнали прямої критики в резолюції.

Парламент закликав держави ЄС та Єврокомісію докласти більше зусиль для ідентифікації та обміну інформацією про бенефіціарів офшорів. Ще вони відзначили, що  деякі країни ЄС затягують виконання правил, спрямованих на протидію відмиванню грошей та ухиленню від сплати податків. Єврокомісію попросили оприлюднити пропозиції, які б регулювали непрозорі схеми «золотого громадянства» та «місця проживання».

У резолюції нинішній чорний список податкових гаваней ЄС називає «тупим інструментом» (blunt instrument), який не в змозі запобігти порушенням. Наприклад, на Віргінські острови припадає дві третини підставних компаній з Pandora Papers, які не входять до чорного списку ЄС. Тому євродепутати зазначили необхідність реформувати інструменти, які запобігають відмиванню грошей. 

Нагадаємо, що Pandora Papers – це колаборація журналістів-розслідувачів, яка «розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу». 

В межах Pandora Papers опубліковані документи про офшори низки світових політиків, зокрема, президента України Володимира Зеленського, прем'єра Чехії Андрея Бабіша, президента Азербайджану Ільхама Алієва, президента Росії Володимира Путіна, експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, колишнього прем’єр-міністра Британії Тоні Блера, близького оточення самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Нагадаємо, 3 жовтня 2021 року вийшов фільм «Слідства.інфо» «Офшор 95: таємниці бізнесу президента Зеленського» про офшорний бізнес Володимира Зеленського та його оточення. «Детектор медіа» аналізував цей матеріал та висвітлював резонанс, який спричинив її вихід (починаючи від спроби зриву прем’єри).

Журналісти-розслідувачі «Слідства.інфо» розповіли про мережу офшорних фірм, які належать президенту Зеленському та його колишнім колегам по «Кварталу 95». Фірми були створені давно, про деякі з них знали раніше, а про переведені на офшорні рахунки «Кварталу» 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським, говорили ще під час президентських виборів. Але зараз журналісти змогли підтвердити ці зв’язки документально.

Замість Зеленського «Офшор 95» коментував радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, а також голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія. Їхні аргументи загалом зводилися до того, що реєструвати свій бізнес в офшорах — це нормально. Генпрокурорка Ірина Венедиктова сказала, що достовірність матеріалів розслідування під питанням, а розслідуванням справи «Приватбанку» займається Національне антикорупційне бюро України. Водночас більшість телеканалів олігархічних груп промовчала або дуже побіжно висвітлила результати розслідування.

Фото: Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1577
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду