30 млн доларів знайшли в офшорах «Міс Казахстан» та неофіційної третьої дружини Назарбаєва – Pandora Papers

30 млн доларів знайшли в офшорах «Міс Казахстан» та неофіційної третьої дружини Назарбаєва – Pandora Papers

4 Жовтня 2021
2771
4 Жовтня 2021
20:07

30 млн доларів знайшли в офшорах «Міс Казахстан» та неофіційної третьої дружини Назарбаєва – Pandora Papers

2771
За даними розслідувачів, ще у 2010 році загадкова офшорна компанія, яка належить Курманбаєвій, отримала 30 млн доларів після смерті наближеного до Назарбаєва олігарха.
30 млн доларів знайшли в офшорах «Міс Казахстан» та неофіційної третьої дружини Назарбаєва – Pandora Papers
30 млн доларів знайшли в офшорах «Міс Казахстан» та неофіційної третьої дружини Назарбаєва – Pandora Papers

OCCRP Казахстан (Проект з розслідування корупції та організованої злочинності) знайшов $30 млн в офшорах художньої керівниці танцювальних інститутів Асель Курманбаєвої. Її вважають неофіційною третьою дружиною експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва. Ці гроші отримані з найближчого оточення експрезидента.

«Платіж в 30 мільйонів доларів надійшов за серією обмінів акціями, в яких брали участь шість офшорних компаній: всі, крім однієї, зареєстровані на Британських Віргінських Островах», – стверджують розслідувачі.

Асель Курманбаєва

Цю компанію розслідувачі називають «загадковою», оскільки про її діяльність нічого невідомо. Офшор Курманбаєвої отримав гроші 2 місяці по смерті казахстанського олігарха Володимира Ні у 2010 році від компанії, яка перейшла під контроль його доньки. А інший олігарх Володимир Кім був свідком цього платежу. 

Кім та Ні пов’язані з Назарбаєвим. Обоє відомі як його довірені особи. Обоє працювали в секторі природних ресурсів Казахстану, який журналісти називають одним з найбільш корумпованих у світі.

Взаємини Курманбаєвої з Лідером нації (це титул, який Назарбаєв носить довічно) ніколи офіційно не підтверджувались і не спростовувались. Але чутки про її роль неофіційної дружини поширювалися з моменту, як вона перемогла у конкурсі краси «Міс Казахстан» в 1999 році.

На фотографіях паспортів двох її синів, опублікованих новинними сайтами, видно, що вони носять прізвище Нурсултанули. Так нерідко роблять в Казахстані: у дітей прізвище по лінії батька.

40-річна Курманбаєва сьогодні – художня керівничка двох державних танцювальних інститутів, які фігурують в розслідуванні, вона також володіє декількома фірмами та фондами в сфері балету і національного танцю.

Нагадаємо, що 3 жовтня міжнародна мережа The International Consortium of Investigative Journalists опублікувала The Pandora Papers – аналіз чергового витоку документів про офшорні компанії відомих політичних діячів світу. Це понад 600 журналістів із 117 країн світу протягом року досліджували 11,9 мільйонів конфіденційних файлів – це найбільший за всю історію витік конфіденційних документів.

Україну у цьому міжнародному розслідуванні представляли «Слідство.Інфо», які 3 жовтня анонсували показ фільму «Офшор 95». Того ж дня прем'єрний показ ледь не скасували, оскільки керівник київської «Малої Опери» за кілька годин до показу відмінив його під різними причинами.

Згодом показ все ж відбувся, але ЗМІ писали, що в КМДА дзвонив невідомий чоловік, який, представившись співробітником СБУ, погрожував проблемами у разі показу фільму

За днаними «Слідство.Інфо, офшорні фірми президента України Володимира Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським, йдеться в фільмі-розслідуванні «Слідства.Інфо» «Офшор 95».

Також у розслідуванні йдеться, що 2018 року партнером Ткаченка по Одеській кіностудії став забудовний Андрій Вавриш, який підтвердив зацікавленість у побудові житла «для знімальних груп» на території студії. «Детектор медіа» писав, що Ткаченка і Осіпова в конфлікті щодо змін в Одеській кіностудії підтримував канал «1+1».

Через конфлікт інтересів Олександр Ткаченко після обрання до Верховної Ради продав свою частку Одеської кіностудії банкіру Олександру Морозову, однак у декларації про доходи отримані за цю частку гроші не вказав. За інформацією «Слідства.інфо», Морозов не платив Ткаченку. Розслідувачі припускають, що Морозов  номінальний власник частки, яка реально належить Ткаченку.

Фото: OCCRP

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2771
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду