Ткаченко і менеджери Коломойського нібито намагалися захопити Одеську кіностудію — Pandora Papers

Ткаченко і менеджери Коломойського нібито намагалися захопити Одеську кіностудію — Pandora Papers

3 Жовтня 2021
7296
3 Жовтня 2021
21:29

Ткаченко і менеджери Коломойського нібито намагалися захопити Одеську кіностудію — Pandora Papers

7296
Згідно з розслідуванням «Слідство.інфо», Ткаченко не отримав грошей від Олександра Морозова, якому «продав» свою частку в кіностудії 2019 року.
Ткаченко і менеджери Коломойського нібито намагалися захопити Одеську кіностудію — Pandora Papers
Ткаченко і менеджери Коломойського нібито намагалися захопити Одеську кіностудію — Pandora Papers

Матеріали витоку документів Pandora Papers, які досліджували журналісти з міжнародної мережі розслідувачів The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), свідчать, що теперішній міністр культури та інформаційної політики, а тоді генеральний директор медіахолдингу «1+1» Олександр Ткаченко разом із менеджерами компаній Ігоря Коломойського нібито брали участь у спробі захопити контрольний пакет акцій Одеської кіностудії. Про це йдеться в матеріалі «Слідство.інфо».

Розслідувачі з’ясували, що 11 жовтня 2016 року Ткаченко нібито отримав у подарунок права на британську компанію-«оболонку» Big Boom LTD. Вже за тиждень компанія Big Boom LTD змінила назву на Cinema Love LTD і придбала Фонд розвитку кіномистецтва у Punta Crescent Limited, компанії Тетяни Тарути, дочки бізнесмена Сергія Тарути. Таким чином Ткаченко отримав чверть акцій Одеської кіностудії. Умови угоди Ткаченко коментувати розслідувачам відмовився, пославшись на комерційну таємницю.

Представляти свої інтереси у Фонді розвитку кіномистецтва Ткаченко доручив В’ячеславу Мієнку — заступнику гендиректора «1+1» із правових питань.

За інформацією «Слідство.інфо», компанія Мієнка супроводжувала роботу  Cinema Love LTD, зокрема відповідала за роботу із міжнародною юридичною компанією Alpha Consulting. Мієнко увійшов до наглядової ради Одеської кіностудії, а а партнерка та директорка його компанії Smart Solutions, Анна Савченко, стає членкинею ревізійної комісії тієї ж Одеської кіностудії. 2017 року директором Одеської кіностудії призначили Андрія Осіпова — виконавчого директора компанії Smart Solutions.

«Оскільки компанія Smartsolutions була моїм юридичним радником, адвокати Smartsolutions увійшли до керівних органів та антикризової команди по впорядкуванню діяльності Одеської кіностудії. Зокрема, серед них Анна Савченко та Андрій Осіпов», — пояснив Олександр Ткаченко. За директорства Андрія Осіпова, Одеська кіностудія подала позов до Міністерства культури, внаслідок якого держава могла втратити контрольний пакет акцій кіностудії, однак суд відмовив у позовних вимогах. Ткаченко стверджує, що не погоджував текст позову, а Осіпов — що керувався інтересами підприємства.

Також у розслідуванні йдеться, що 2018 року партнером Ткаченка по Одеській кіностудії став забудовний Андрій Вавриш, який підтвердив зацікавленість у побудові житла «для знімальних груп» на території студії. «Детектор медіа» писав, що Ткаченка і Осіпова в конфлікті щодо змін в Одеській кіностудії підтримував канал «1+1».

Через конфлікт інтересів Олександр Ткаченко після обрання до Верховної Ради продав свою частку Одеської кіностудії банкіру Олександру Морозову, однак у декларації про доходи отримані за цю частку гроші не вказав. За інформацією «Слідства.інфо», Морозов не платив Ткаченку. Розслідувачі припускають, що Морозов — номінальний власник частки, яка реально належить Ткаченку.

«Детектор медіа» звернеться по коментарі щодо результатів розслідування «Слідство.інфо» до Олександра Ткаченка.

Матеріал «Слідство.Інфо» – це частина міжнародного розслідувального проєкту Pandora Papers. Pandora Papers – це глобальний витік документів (2,94 терабайтів фінансових даних), із яких стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані статки найбагатших людей з усього світу.

У Pandora Papers зібрана інформація про активи і таємні угоди 130 найбагатших людей світу, серед яких понад тридцять топполітиків. Публікації різних видань заплановані сьогодні на після 19:00

Над документами працювала команда з понад шестисот журналістів із 117 країн – члени незалежної міжнародної мережі розслідувачів The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), які раніше розслідували Panama Papers, Paradise Papers та FinCEN. «Слідство.інфо» представляло Україну в цьому проєкті.

Зображення — ua-rating.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7296
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
928 дн. тому
Зелена пліснява це мародери, мета яких збагачення за будь-яку ціну, і Одеська кіностудія під забудову це мабуть найменьша з афер цих маланців.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду