Pandora Papers: У Чехії розпочали розслідування можливих зловживань прем’єра Бабіша

Pandora Papers: У Чехії розпочали розслідування можливих зловживань прем’єра Бабіша

5 Жовтня 2021
1760
5 Жовтня 2021
13:18

Pandora Papers: У Чехії розпочали розслідування можливих зловживань прем’єра Бабіша

1760
Сам Андрей Бабіш вважає розслідування журналістів передвиборчим чорним піаром конкурентів.
Pandora Papers: У Чехії розпочали розслідування можливих зловживань прем’єра Бабіша
Pandora Papers: У Чехії розпочали розслідування можливих зловживань прем’єра Бабіша

Правоохоронні органи Чехії розслідуватимуть фінансову діяльність прем’єр-міністра Андрея Бабіша та інших чеських громадян після публікації матеріалів Pandora Papers.

Як повідомляє «Радіо Прага», опікуватиметься справою Бабіша Національний центр з боротьби з організованою злочинністю. До розслідування також може долучитись і чеська поліція. 

Справа також буде розглядатися комісією Сенату Чехії з нагляду за наданням державних коштів та аналізу процедур контролю фінансового управління. Обговорення пункту, що має назву «Документи Пандори - проблематика відмивання брудних грошей», відбудеться в середу, 6 жовтня.

Чеські журналісти після вивчення документів Pandora Papers припустили, що у 2009 році Бабіш перевів через офшорні компанії 15 млн євро, які пішли на придбання нерухомості у Франції, зокрема, замку на Рів’єрі.

Не називаючи імені Бабіша, журналісти показали офшорну схему та прийшли до загального висновку, що така схема має ознаки відмивання коштів.

Бабіш вже відкинув наявність будь-яких правопорушень зі свого боку та стверджує, що купив нерухомість у 2009 році за гроші, які були вже оподатковані. Припущення щодо його причетності до офшорів він вважає передвиборчим чорним піаром конкурентів напередодні парламентських виборів, які відбудуться у країні 8 жовтня.

Pandora Papers – це колаборація журналістів-розслідувачів, яка «розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу». 

В межах Pandora Papers опубліковані документи про офшори низки світових політиків, зокрема, президента Росії Володимира Путіна, президента Азербайджану Ільхама Алієва, експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, колишнього прем’єр-міністра Британії Тоні Блера, близького оточення самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Новому витоку документів передували гучні публікації фінансових документів про офшори світових політиків: «Райське досьє», Panama Papers і LuxLeaks.

Для України ключовим елементом розслідування є припущення, що фірми президента Володимира Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським.  За даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «Приватбанку» – ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони.

Фото: ALDE Party/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1760
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду