Ернст приватизував майна на $1 млрд за мінімальною ціною в нагороду за Олімпійські церемонії-2014 – Pandora Papers

Ернст приватизував майна на $1 млрд за мінімальною ціною в нагороду за Олімпійські церемонії-2014 – Pandora Papers

4 Жовтня 2021
2287
4 Жовтня 2021
08:52

Ернст приватизував майна на $1 млрд за мінімальною ціною в нагороду за Олімпійські церемонії-2014 – Pandora Papers

2287
Угода фінансувалася Банком ВТБ – державною установою РФ, яку називають «скарбничкою» Путіна.
Ернст приватизував майна на $1 млрд за мінімальною ціною в нагороду за Олімпійські церемонії-2014 – Pandora Papers
Ернст приватизував майна на $1 млрд за мінімальною ціною в нагороду за Олімпійські церемонії-2014 – Pandora Papers

Багаторічний генеральний директор російського Першого каналу Костятин Ернст зміг приватизувати майна на $1 млрд за мінімальною ціною в нагороду за організацію урочистих церемоій відкриття та закриття Олімпійських ігр у Сочі в 2014 році. Про це свідчать дані, отримані Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) під час витоку даних про офшорні статки політиків та інших державних діячів – Pandora Papers.

Як свідчать ці дані, у день церемонії відкриття Олімпіади-2014 році на Британських Віргінських островах була зареєстрована компанія, через яку після закінчення Олімпіади Ернст нібито таємно став придбав 39 старих, але цінних кінотеатрів часів СРСР та майно біля Москви. Угода фінансувалася Банком ВТБ – державною установою, яку називають «скарбничкою» Путіна.

Нерухомість була продана за мінімальною ціною, встановленою на аукціоні, проведеному владою Москви. З аукціона виключили всіх, крім фірм, де Ернст мав частку.

Файли, що просочилися, також показують, що Ернст був бенефіціаром кредиту на суму 16,2 млн доларів – від кіпрського банку, який частково належить ВТБ. Кредит використовувався для фінансування його частки угоди. Компанії-оболонки, що приховували угоду, були зареєстровані на Британських Віргінських островах.

Крім того, у документах зафіксовано, що до Ернста у партнерстві приєднався діяч російських ЗМІ, який пов'язаний з деякими з найближчих і наймогутніших союзників Путіна (ім'я журналісти не називають).

В електронному листі до ICIJ Ернст заявив, що ніколи не приховував своєї участі у проєкті нерухомості і відкинув будь-які припущення, що його участь у цьому проєкті є компенсацією за його роботу на Олімпійських церемоніях. Він відмовився відповідати на запитання ICIJ на тій підставі, що ICIJ «не є незалежною слідчою компанією, а організацією на замовлення спецслужб США».

Документи, що розкривають таємну угоду Ернста, надходять від Trident Trust, одного з найбільших у світі постачальників офшорних послуг, з офісами на Британських Віргінських островах, Маврикії, Сінгапурі.

За даними кіпрських корпорацій, до кінця 2019 року частка Ернста, отримана за розвиток кіно, становила близько 140 мільйонів доларів.

Крім того, як показує Pandora Papers, Ернст через компанію, зареєстровану у Вірменії, таємно володіє картиною під назвою «Гнів Ахілла» французького художника 19-го століття Жака-Луї Девіда. У документах належної перевірки зазначено, що вартість картини становить 6,2 мільйона доларів. Девід зробив дві версії картини. Одна версія, написана в 1819 році, знаходиться у Художній галереї Кімбелла у Техасі, де сказано, що галерея володіє картиною з 1980 року.

Ернст сказав, що ніколи не бачив картину в цій галереї, але «перевірить, якщо з'явиться можливість». Він не відповів на запитання про те, чи володіє він майже ідентичним зображенням тієї самої сцени 1825 року.

Загалом аналіз ICIJ показує, що росіяни стоять приблизно за 14% з більш ніж 27 000 компаній, дані про право власності яких розкриті під час витоку інформації. Згідно з аналізом, принаймні 46 російських олігархів використовували офшорні компанії.

Pandora Papers, що містить понад 11,9 мільйона файлів з 14 офшорних юридичних фірм та постачальників послуг. ICIJ отримала документи та поділилася ними з журналістами зі 117 країн. Розслідування виявляє таємні угоди та приховані активи понад 330 політиків та високопосадовців у більш ніж 90 країнах та територіях, у тому числі 35 лідерів країн. У справах фігурують посли, мери та міністри, радники президентів, генерали та голови центральних банків.

Раніше з документів Pandora Papers стало відомо, що фірми Зеленського могли отримати від Коломойського 40 млн доларів.

Фото: openmedia.io

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2287
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ЛЯЛЯ
906 дн. тому
Епте так капитализм же .Частная собственность все кроме не стратегических предприятий должно комуто принадлежать. У капитала такого рода олжен быть собственник.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду