ІМІ: Лідер з розміщення сумнівних матеріалів − газета «Крымское время»

12 Січня 2010
12746
12 Січня 2010
13:41

ІМІ: Лідер з розміщення сумнівних матеріалів − газета «Крымское время»

12746
ІМІ: Лідер з розміщення сумнівних матеріалів − газета «Крымское время»

161 сумнівних матеріалів, що містили в собі ознаки прихованої реклами виявили кримські експерти у грудні 2009 року. Такі результати моніторингу, проведеного громадською організацією «Інформаційний прес-центр» з 1 по 31 грудня, повідомляє «Інститут масової інформації».

 

До групи експертів увійшли викладачі факультету журналістики Таврійського Національного університету ім. В.І. Вернадського Вікторія Кондратська та Ольга Володченко, а також кореспондентка інформагентства «Інтерфакс-Україна» Валентина Карайвана.

 

За результатами моніторингу, у 12 виданнях виявили рекламу без належного маркування, а також 161 матеріал, який можна віднести до прихованої реклами.

 

Інформацію без грифу «реклама» (або нечітко марковану) було опубліковано у газетах:

 

«Кафа» - 0

 

«Крымская газета» - 31

 

«Крымская правда» - 16 (4 нечітко марковані)

 

«Крымское время» - 49 (2 нечітко марковані)

 

«Первая крымская» - 34

 

«События»» - 39 (5 нечітко марковані)

 

«Голос Крыма» - 4 (1 нечітко маркована)

 

 

політичної «джинси» без маркування: 132

 

комерційної «джинси» без маркування: 29

 

політичних матеріалів з умовним маркуванням: 8

 

комерційних матеріалів з умовним маркуванням: 4 .

 

 

 Таким чином, найбільшим покупцем інформації без грифу «реклама» виявилась газета «Крымское время».

 

Серед замовників політичної «джинси» лідирами є:

 

Cергій Тігіпко - 15 матеріалів

 

Юлія Тимошенко - 19 матеріалів

 

Віктор Янукович - 14 матеріалів

 

Володимир Литвин - 14 матеріалів

 

Партія «Союз» - 11 матеріалів

 

 

Комерційну реклами найбільше замовляли оператори мобільного зв'язку та біологічно активних добавок.

 

Експерти відзначили різке зростання кількості немаркованої політичної реклами: 140 матеріалів з 173, що пояснюється в першу чергу наближенням дня виборів. При цьому політичну рекламу маскують під актуальні матеріали та подають у рубриках «Звоните», «Позиція», «Особистість», «З перших вуст» тощо.

 

Також застосовуються маніпулятивні технології з використання рейтингів на користь того або іншого кандидата. Наприклад, публікації рейтингів на користь Сергія Тігіпка й Володимира Литвина.


Збільшилася кількість матеріалів, де подається негативний образ того або іншого кандидата. Нерідко газети застосовують відповідні рубрики: «Зворотня сторона Місяця», «Диявол відкривається в деталях». З-поміж 38 матеріалів, відзначених експертами, 34 були спрямовані проти Віктора Януковича: 13 у газеті «Крымское время», 17 у газеті «СобЫтия» та 4 у газеті «Первая крымская».


Нововведенням місяця в матеріалах про політиків стали «побутові замальовки» на тему президентських виборів, де пенсіонери міркують про те, який з кандидатів буде краще опікуватися країною та народом. Крім цього, газети розпочали розміщувати передруки з партійних сайтів, а також інтерв'ю з керівниками виборчих штабів. Разом з тим було відзначено, що крім прихованої політичної реклами кандидатів у Президенти, з'явилася реклама до виборів у місцеві ради.


А от число немаркованої комерційної реклами різко знизилося, причому у всіх виданнях. У газеті «Крымская правда» комерційна реклама, як і раніше, маркується нечітко.


Експерти також відзначили вплив результатів моніторингу на роботу досліджуваних видань. Так, значно скоротилося число немаркованої реклами в «Крымской газете», почали маркувати рекламні матеріали в газеті "СобЫтия".

 

Як і раніше, експерти відзначають чітке дотримання стандартів публікації рекламних матеріалів у газеті «Кафа».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12746
Читайте також
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 879
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Manya
5211 дн. тому
меня тоже заинтересовало, когда это Карайван пол поменял :) Вообще все эти исследования Института массовой информации какое-то постоянное гонево. Людям явно надо показать грантодателям, что выделенные гранты потрачены не просто так, а на дело.
Мазафака
5219 дн. тому
Хаха. "кореспондентка інформагентства «Інтерфакс-Україна» Валентина Карайвана". Валентин Карайван - внешне очень даже корресподент, а не корреспондентка. Но он хоть работает в журналистике. А остальные два "эксперта" вообще сомнительны. Одна в журналистике никогда не работала. Вторая - определяет важность события крутизной фуршета :)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду