ІМІ: у лютому політична «джинса» у рівненських ЗМІ пішла на спад

25 Березня 2010
17758
25 Березня 2010
13:59

ІМІ: у лютому політична «джинса» у рівненських ЗМІ пішла на спад

17758
ІМІ: у лютому політична «джинса» у рівненських ЗМІ пішла на спад

У лютому найбільше матеріалів з порушенням журналістських стандартів було опубліковано у рівненських газетах «Провінційка» та «Рівне Ракурс». Загалом виявлено 85 сумнівних матеріалів та 45 неналежно маркованих матеріалів. Такими є висновки групи моніторів та експертів, які вони оприлюднили за результатами моніторингу публікацій у 8 друкованих виданнях Рівненщини, які проводить громадська організація «Інформаційне агентство "Рівнеінформ"» за підтримки Інституту масової інформації.

 

До переліку видань, що розглядалися увійшли «Вільне слово», «Літопис заходу», «ОГО», «Провінційка», «Рівненська газета», «Рівне вечірнє», «Рівне Експрес» та «Рівне Ракурс».

 

«Кількість комерційних замовних матеріалів у лютому зросла з двох основних причин. Перша - поступове пожвавлення ділової активності після характерного для січня кожного року затишшя на ринку. Друга - створення в газеті "ОГО" тематичного спецпроекту "Споживач" - сторінок із матеріалами про товари та послуги рівненських фірм із вказанням назв фірм, адрес та телефонів. Матеріали в додатку - невеликі за площею, щономера їх розміщується чимало, більшість із них - умовно марковані (квадратиком). При цьому варто зауважити, що значна частина матеріалів у спецпроекті не може розцінюватись як суто реклама конкретної фірми - це своєрідна середина між власне рекламними матеріалами і чисто споживацькими оглядами. У таких матеріалах не розхвалюється на всі лади конкретна фірма, як це часто робиться в "джинсових" комерційних матеріалах, а натомість даються практичні поради щодо вибору певних товарів. Такі поради озброюють споживача корисною інформацією взагалі й напряму не спонукають стати клієнтом певної фірми... якби не її координати, ненав'язливо розміщені під матеріалом», - коментує медіа юрист Тетяна Голубока.

 

Керівник проектів ГО РОМО «Школа універсального журналіста» Тетяна Солнцева розповідає: «Серед напрямків, які представляють комерційні замовні матеріали лютого, переважає реклама медичних препаратів, медичних та оздоровчих послуг, що було характерним і для попередніх місяців. У лютому також далося взнаки наближення весняно-польових робіт та вступної кампанії до ВНЗ. Також зафіксовано чимало реклами комп'ютерних та меблевих магазинів, що швидше можна пояснити не сезонними тенденціями ринку, а створенням споживацьких "спецмайданчиків" у газетах.

 

Щодо політичної "джинси", то в лютому зафіксовано два її "піки" - перед другим туром виборів та в процесі розгляду Верховним судом скарги штабу Юлії Тимошенко. Характерний заголовок матеріалу з другої категорії - "Янукович - фальсифікатор". Що ж до текстів, які розміщувались напередодні другого туру голосування, то привертає увагу серія "Звернень представників громадської та науково еліти" Рівненщини - місцеві науковці, які голосували в першому турі за Сергія Тигіпка, Арсенія Яценюка або Віктора Ющенка, закликають у другому турі голосувати за Юлію Тимошенко. В одному номері однієї газети на сусідніх сторінках могло бути розміщено відразу три таких однотипних звернення»

 

«"Неідентифікованої" політичної "джинси", яка зустрічалась нам під час моніторингу місцевої преси в попередні місяці, в лютому не зафіксовано: потенційний замовник проглядається в кожному матеріалі. За окремими поодинокими винятками, не надто відчутною є іміджева присутність у місцевій пресі потенційних учасників місцевих виборів - вочевидь, на їхній активності негативно позначилось перенесення виборів з 30 травня на невизначений термін», - каже виконавчий директор Телерадіокомпанії «Рівне 1» Людмила Хома.

 

З повними висновками експертів можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17758
Читайте також
31.03.2010 07:00
Андрій Сайчук, ІМІ
33 486
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 880
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду