ІМІ: Найбільше замовних матеріалів львівська преса опублікувала у грудні

12 Січня 2010
9582
12 Січня 2010
13:16

ІМІ: Найбільше замовних матеріалів львівська преса опублікувала у грудні

9582
ІМІ: Найбільше замовних матеріалів львівська преса опублікувала у грудні

Найбільше замовних статей львівська преса опублікувала у грудні. Лідером за кількістю матеріалів, що містять порушення журналістських стандартів, є газета «Суботня пошта». Про це свідчать результати моніторингу найрейтинговіших львівських друкованих ЗМІ, проведеного членами ГО «Центр "Журналістський правозахист"» від 1 по 30 грудня 2009 року, повідомляє «Інститут масової інформації». 

 

Дослідження провели політолог та журналіст Анатолій Романюк, а також  журналіст, екс-редактор видань «Поступ» і «Львівська газета» Олег Онисько.

 

Загалом  в друкованих ЗМІ виявили 131 матеріал з порушенням журналістських стандартів. Найбільше інформацій без грифу «реклама», 56, з'явилося у львівській газеті «Суботня пошта». Доповнюють перелік порушників «Високий замок» (15 публікацій), «Експерес» (12), «Новий погляд» (24), «Ратуша» (24).

 

Вперше за час проведення моніторингу відразу в кількох газетах з'явився однаковий матеріал з «полуничкою». «Йдеться про компромат на особисте життя екс-майора держохорони, зроблений на замовлення певної політичної сили, оскільки свідчення останнього скеровані саме проти лідера цієї політструктури», - вважають експерти.

 

Лідером - замовником «джинсових» публікацій у львівських друкованих ЗМІ є БЮТ, лідер якої декларує власну чистоту в політичному передвиборчому протистоянні.

 

«Кількість "джинси" за відчуттям і логікою виборів сягнула свого піку. Лідер з розміщення замовних публікацій у львівських газетах, як і раніше - БЮТ. Посилилася критика Януковича - часто на межі фолу. З нового: з'явилися публікації на підтримку Ющенка», - коментує Олег Онисько.

 

Також, на думку львівських експертів, загальна оцінка процесів, що відбуваються у місцевій пресі дуже песимістична. Вона повністю втратила колись притаманну їй ще кілька років тому рису - дискусійність і щирість у відстоюванні своїй поглядів, хай навіть і помилкових. Саме поняття «погляд» чи «точка зору» редакції повністю зникло. У всіх газетах можна побачити матеріали з критикою чи хвалою практично усіх платоспроможних політиків. З одного боку це можна вважати проявом демократії , з іншого - виявом повної розмитості ідеологічного світосприйняття редакцій, точніше - загальної апатії.

 

«Відсутність реальної, а не замовної полеміки про виборчу ситуацію і майбутнє країни - найбільший мінус нинішньої львівської преси», - зазначають експерти.

 

Моніторинг проводиться в рамках проекту «Моніторинг стандартів журналістики та покращення медіа грамотності громадян» за підтримки Інтерньюз Нетворк. З повним експертним висновком можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9582
Читайте також
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 879
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду