ІМІ: У листопаді кримські експерти відзначили 113 сумнівних матеріалів

7 Грудня 2009
16189
7 Грудня 2009
13:06

ІМІ: У листопаді кримські експерти відзначили 113 сумнівних матеріалів

16189
ІМІ: У листопаді кримські експерти відзначили 113 сумнівних матеріалів

113 сумнівних матеріалів визначили кримські експерти в листопаді. Найбільший покупець інформації без грифу «реклама» - газета «Крымское время». Такі результати моніторингу Громадської організації «Інформаційний прес-центр» за листопад 2009 року, повідомляє «Інститут масової інформації».

           

До групи експертів увійшли викладачі факультету журналістики Таврійського Національного університету ім. В.І. Вернадського Вікторія Кондратська та Ольга Володченко, а також кореспондент «Інтерфакс-Україна» Валентин Карайван.

 

Розглядалися наступні видання: «Крымская правда», «Крымское время», «Первая крымская», «События», «Голос Крыма», «Кафа», «Крымская газета».

 

За результатами моніторингу, 8 матеріалів були означені як реклама без належного маркування. Ще 113 матеріалів мали ознаки прихованої реклами. А саме:

 

«Кафа» - 0

 

«Крымская газета» - 27

 

«Крымская правда» - 8 (3 - нечітко марковани)

 

«Крымское время» - 35

 

«Первая крымская» - 18

 

«События»» - 25 (5 -нечітко марковани)

 

«Голос Крыма» - 8

 

політичної «джинси» без маркування - 84

 

комерційної «джинси» без маркування - 29

 

політичних матеріалів з умовним маркуванням - 3

 

комерційних матеріалів з умовним маркуванням - 5 .

 

 

Серед замовників політичної «джинси» лідирують:

 

Партия «Союз» - 18 матеріалів

 

Cергій Тігіпко - 14 матеріалів

 

Юлія Тимошенко - 11 матеріалів

 

Віктор Янукович - 8 матеріалів.

 

Серед замовників комерційної реклами лідерами є оператори мобільного зв'язку і виробники БАДів.

 

Експерти відзначили, що в пік передвиборчої кампанії використовуються різні прийоми подачі рекламних матеріалів - репортажі з місця подій, соцопитування, листи читачів. Політична реклама друкується під рубриками «Актуальне інтерв'ю», «Гість редакції», «Читач запитує». На сторінках газет багато передруків на користь певних політичних сил. Нерідко до актуальних журналістських матеріалів додають коментарі політика - прихильника певного кандидата в президенти. У той же час багато і маркованої політичної реклами.

 

Серед замовників комерційної реклами лідерами є оператори мобільного зв'язку і виробники БАДів. У газеті «Голос Криму» немаркованих комерційна реклама подається у вигляді поздоровлень з мусульманським святом і запрошенням на свята скористатися послугами туристичних агенцій, ресторанів, кондитерських.

 

Як і раніше присутня велика кількість антирекламних матеріалів, що представляють негативний образ політиків, які заявили про бажання брати участь в президентських виборах , більшість з яких - на користь БЮТ (13 з 15).

 

Моніторинг проводиться в рамках проекту «Моніторинг стандартів журналістики та покращення медіа грамотності громадян» в партнерстві з Інститутом Масової Інформації, за підтримки Інтерньюз Нетворк.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16189
Читайте також
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 879
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кафа
5253 дн. тому
Так отож!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду