ІМІ: Рівень «джинси» в загальнонаціональних виданнях тримається на низькому рівні

20 Травня 2010
13884
20 Травня 2010
15:57

ІМІ: Рівень «джинси» в загальнонаціональних виданнях тримається на низькому рівні

13884
ІМІ: Рівень «джинси» в загальнонаціональних виданнях тримається на низькому рівні

Рівень матеріалів з ознаками замовності в загальнонаціональних виданнях тримається  на порівняно низькому рівні. Про це свідчать результати «Моніторингу дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян».

 

Загалом у квітні експерти визначили 15 сумнівних матеріалів, що містять ознаки прихованої реклами в чотирьох загальнонаціональних виданнях: газети «Факти», «Сегодня», «Экономические известия» та журнал «Корреспондент», а у березні їх було 13.

 

На предмет дотримання журналістських стандартів видання моніторила група експертів у складі: Тараса Шевченка (Інститут медіа права), Руслана Дейниченка (Могилянська школа журналістики) та Андрія Сайчука (журналіста).

 

Таблиця кількості матеріалів виглядає так:

 

1. «Факти» - 15

 

2. «Сегодня» - 0

 

3. «Экономические известия» - 0

 

4. «Корреспондент» - 0

 

З повним переліком можна ознайомитися тут.

 

Зріс рівень матеріалів маркованих як реклама, проте не словами «реклама» та «на правах реклами», як цього вимагає закон. Вперше за час моніторингу такі матеріали були виявлені в газеті «Факти».

 

1. «Факти» - 2

 

2. «Сегодня» - 18

 

3. «Экономические известия» - 4

 

4. «Корреспондент» - 5

 

З повним переліком можна ознайомитися тут .

 

Загалом в ході моніторингу експерти визначили:

 

6 матеріалів з ознаками прихованої реклами політичного характеру.

 

9 матеріалів з ознаками прихованої реклами комерційного характеру.

 

29 матеріали неналежно марковані як реклама (нагадаємо, що згідно з Законом «Про рекламу» матеріали, які привертають або підтримують інтереси до певної особи або товару, мають бути марковані словом «Реклама» або «На правах реклами»).

 

Найбільше сумнівних матеріалів політичного характеру надруковано на підтримку Юлії Тимошенко. Комерційну «джинсу» переважно замовляють: виробники алкоголю та гіпермаркет «Епіцентр».

 

Моніторинг здійснюється в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» за підтримки громадської організації Internews Network «У-Медіа» . Партнером ІМІ в цьому проекті є «Детектор медіа», що проводить моніторинг дотримання професійних стандартів українськими телеканалами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13884
Читайте також
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 880
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду