ІМІ: У Рівному джинсовим лідером лишається БЮТ

7 Жовтня 2009
17543
7 Жовтня 2009
13:13

ІМІ: У Рівному джинсовим лідером лишається БЮТ

17543
ІМІ: У Рівному джинсовим лідером лишається БЮТ

Найбільше матеріалів з ознаками джинси публікують газети «Рівне вечірнє» та «Рівне експрес». Про це свідчать висновки вересневого моніторингу громадської організації «Інформаційне агентство "Рівнеінформ"», що здійснювалася за підтримки Інституту масової інформації.

 

Представники агентства ознайомилися з публікаціями у 8 друкованих виданнях регіону.

 

Загалом виявлено 124 таких матеріали, де зафіксовано явні порушення стандартів актуальності, значущості та збалансованості. 7 стосувалося місцевих фірм та підприємців, ще 6 - банківських установ. Серед політичних партій та блоків, що розглядаються як потенційні замовники сумнівних матеріалів, лідирує БЮТ (74 матеріали). Детальніше результати моніторингу викладено тут.

 

До комерційної джинси експерти віднесли 29 матеріалів, до політичної - 95 матеріалів. Подробиці - тут.

 

Виконавчий директор Телерадіокомпанії «Рівне 1» Людмила Хома:

- Відбулось певне перегрупування сил серед потенційних замовників політичної джинси: почали активно публікуватись матеріали на підтримку А.Яценюка. У вересні вони - на другому місці серед замовних політичних матеріалів у рівненській пресі. Переважає ж, як і раніше, джинса, потенційним замовником якої є БЮТ.

 

Медіаюрист Тетяна Голубока:

- Політична джинса виходить на лідируючі позиції, та займає близько 80% від усієї маси замовних матеріалів. Основними ознаками політичної джинси у вересні є: повторюваність однакових матеріалів в різних виданнях, обігрування тем «Вона-працює-непрацює», національність потенційного кандидата А. Яценюка, «Тимошенко Ю.В.- єдиний кандидат від демократичних сил». Фактично виборчі штаби вже зараз засвітили ті слогани, якими нас «годуватимуть» під час виборів. Найбільш активними замовниками джинси є штаби БЮТ та Фронту змін.

 

Щодо комерційної джинси, то її кількість невпинно зменшується. На перший план виходять замовні статті про біодобавки, які «маскуються» під лікувальні препарати, та статті про банківські установи.

 

Керівник проектів ГО РОМО «Школа універсального журналіста», Тетяна Солнцева:

- Політичні замовні матеріали «кочують» із газети в газету хіба що з «косметичними» змінами: приміром, в одній газеті текст має назву «На перше місце поставити інтереси України!», в іншій - коротше: «На перше місце - інтереси України!». Та загалом відмінностей у джинсі в розрізі окремих видань мало. Так, червоною ниткою через ледь не всі місцеві газети у вересні проходять виступи Василя Базіва. Його інтерв'ю під назвою «Визволити поневолений розум!» було опубліковане аж у п'яти газетах. Разом із вищезгаданим виступом науковця з Буковини «На перше місце - інтереси України!» цей матеріал став своєрідним «хітом» вересня у рівненській пресі.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17543
Читайте також
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 879
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду