ІМІ: У грудні зріс рівень «джинси» у рівненській пресі

12 Січня 2010
15648
12 Січня 2010
14:37

ІМІ: У грудні зріс рівень «джинси» у рівненській пресі

15648
ІМІ: У грудні зріс рівень «джинси» у рівненській пресі

У грудні 2009 року зріс рівень «джинси» у рівненській пресі. Найбільше матеріалів з порушенням журналістських стандартів було опубліковано у газетах «Рівне Вечірнє», «Літопис Заходу» та «Рівне-ракурс». Про це свідчать результати моніторингу публікацій у 8 друкованих виданнях Рівненщини, що його проводить громадська організація інформаційне агентство «Рівнеінформ» за підтримки Інституту масової інформації.

 

До групи експертів увійшли медіаюрист Тетяна Голубока, керівник проектів ГО РОМО «Школа універсального журналіста» Тетяна Солнцева, а також виконавчий директор телерадіокомпанії «Рівне 1» Людмила Хома.

 

Загалом виявили 278 матеріалів з ознаками порушень стандартів актуальності, значущості та збалансованості. 42 публікації з цього переліку стосувалися комерційних організацій. Серед політичних партій та блоків, які розглядаються як потенційні замовники сумнівних публікацій, лідером є штаб Юлії Тимошенко (137 матеріалів).

 

До комерційної «джинси» експерти віднесли 42 матеріали,

 до політичної - 236 матеріалів:

 

Видання

Кількість замовних матеріалів

ВСЬОГО

Немаркована

Умовно маркована

«ОГО»

0

20

20

«Рівненська газета»

0

16

16

«Рівне вечірнє»

77

0

77

«Рівне-експрес»

47

0

47

«Рівне-ракурс»

43

6

49

«Літопис Заходу»

50

0

50

«Вільне слово»

3

0

3

«Провінційка»

16

0

16

ВСЬОГО

236

42

278

 

«Як і раніше, найбільша частина матеріалів із ознаками замовності - це передвиборча агітація, пов'язана з президентськими виборами. Серед потенційних замовників таких матеріалів продовжує лідирувати штаб Юлії Тимошенко. Також у ході моніторингу нам зустрілись немарковані або умовно марковані агітаційні матеріали на користь Віктора Ющенка, Сергія Тігіпка, Віктора Януковича, Володимира Литвина, Арсенія Яценюка, Анатолія Гриценка, Олександра Пабата та Інни Богословської. Окремо варто виділити групи матеріалів, під час аналізу яких важко однозначно виокремити потенційного замовника - маючи критичне забарвлення щодо певного кандидата, такі тексти можуть бути певним чином вигідними одночасно кільком суб'єктам виборчого процесу. Тому ми й позначили таких потенційних замовників як "опоненти Тимошенко", "опоненти Януковича", "опоненти Ющенка"», - коментує Людмила Хома.

 

Детально з результатами моніторингу можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15648
Читайте також
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 880
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду