ІМІ: Новими замовниками «джинси» у Львові стали місцеві політики

15 Березня 2010
11542
15 Березня 2010
11:44

ІМІ: Новими замовниками «джинси» у Львові стали місцеві політики

11542
ІМІ: Новими замовниками «джинси» у Львові стали місцеві політики

У лютому 2010 року матеріалів, зроблених з порушенням журналістських стандартів у Лювові виявлено 51, з них 3 - неналежно марковані. Про це свідчать результати моніторингу найрейтинговіших львівських друкованих ЗМІ, проведеного членами ГО «Центр "Журналістський правозахист"» з 1 по 28 лютого 2010 року, повідомляє «Інститут масової інформації». У ролі експертів виступили відомий політолог та журналіст Анатолій Романюк і журналіст, екс-редактор газет «Поступ» і «Львівська газета» Олег Онисько.

 

В рамках моніторингу розглядали наступні видання:

 

- газета «Високий замок» - 12 - (П/Р - прихована реклама), 2 - (Н/М - неналежне маркування)

 

- газета «Експерес» - 2 (П/Р);

 

- газета «Суботня пошта» (з 1 січня 2010 - «Львівська пошта») - 12 (П/Р), 1- (Н/М) ;

 

- газета «Новий погляд» - 10 (П/Р);

 

- газета «Ратуша» - 12 (П/Р)

 

На думку експертів, різке зменшення кількості «джинси» у львівських ЗМІ в лютому 2010 року насамперед пояснюється завершенням президентської кампанії в Україні. Окремі «післяпрезидентські» «джинсові» публікації можна пояснити чисто тактичними міркуваннями політичних структур, котрі боряться за залишки свого елеторату. Стовідсотковим замовником післявиборчої політичної «джинси» на Львівщині є лише одна структура - БЮТ. Твердження керівників львівських ЗМІ, щодо нової хвилі «товару» у перші два - три тижні після виборів підтвердились лише частково. «Не виключено, що деякі друковані ЗМІ, виконавши роль «мавра», змушені будуть піти з газетного ринку. Решта, які «підсіли» на фінансову голку від джинсових публікацій, вимушені бужуть негайно шукати альтернативні джерела фінасування або скоротити тираж чи обсяг. Цікавим є той факт, що кількість відверто заангажованих політичних «джинсових» матеріалів у всіх львівських друкованих ЗМІ (за винятком газети «Експрес») практично однакова», - зазначено у висновку експертів.

 

«Фактично усі замовні політичні матеріали були спрямовані проти Януковича і, очевидно, стимульовані представниками БЮТ. Особливо, некоректно виглядали звернення до виборців Яценюка, Тігіпка і Ющенка із закликом голосувати за Тимошенко, які підписали різні більш-менш відомі люди, які нібито голосували в першому турі за цих кандидатів. Некоректність полягає у тому, що редакціям, без сумніву, була відома справжня позиція Яценюка, Тігіпка і Ющенка, які заявили про голосування «проти всіх». Очевидною є також спроба БЮТ втягнути основні церковні конфесії у політичну агітацію. Період після голосування позначився низкою замовних матеріалів зі звинувачення ПР і Януковича у фальсифікації результату. Прогноз на березень 2010 Очевидно, зі спадом напруги у боротьбі за крісло президента, кількість замовних матеріалів загальноукраїнського рівня різко зменшиться. Однак, загальна кількість "джинси" зменшиться несуттєво - вже очевидно, що її використовуватимуть регіональні політики, підігріваючи інтерес до себе в очікуванні місцевих виборів. Частково починає відроджуватися і комерційні "джинса"», - зазначає Олег Онисько.

 

«Умовно отримані матеріали ми можемо розділити на дві частини: довиборні і післявиборні. В першому випадку в представлених газетах присутня навала тенденційних і свідомо сфокусованих публікацій, що мають однозначну виборчу спрямованість. Практично всі надані публікації спрямовані або на підтримку одного кандидата - Юлії Тимошенко, або проти її конкурента в другому турі. Можна припустити, що більша частина цих матеріалів внаслідок повторюваності змісту, тематики, форми подання, джерела або абстрактного автора є розміщеними з окремого центру. Публікації у "Високому замку" мають в цьому контексті певну особливість --серед розглянутих публікацій, розміщених «заготовок» немає, але присутні власні тенденційні, або Народного депутата від БІОТ М.Ковзеля (можна припустити, що публікації останнього, які з'являються регулярно, розміщаються на платній, або компенсаційній основі)», - підсумовує Анатолій Романюк

 

 

Детальніше з висновками експертів можна ознайомитися тут.

 

Моніторинг проводиться в рамках проекту «Моніторинг стандартів журналістики та покращення медіа грамотності громадян» за підтримки Інтерньюз Нетворк

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11542
Читайте також
31.03.2010 07:00
Андрій Сайчук, ІМІ
33 486
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 879
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду