ІМІ: Після виборів «джинси» в пресі поменшало

19 Лютого 2010
8951
19 Лютого 2010
13:38

ІМІ: Після виборів «джинси» в пресі поменшало

8951
ІМІ: Після виборів «джинси» в пресі поменшало

По закінченню першого туру виборів кількість матеріалів з ознаками прихованої реклами в загальнонаціональних друкованих виданнях зменшилась вдвічі. Такі ж результати у інших досліджуваних регіонах: Львові, Донецьку, Рівному та Криму.

 

Про це свідчать результати моніторингу , який проводить громадська організація Інститут Масової Інформації у рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян».

 

Дослідження охопили чотири загальнонаціональні видання: газети  «Факти», «Сегодня», «Экономические известия», журнал «Корреспондент», а також регіональну пресу.

 

 

 

П/Р - Прихована реклама (матеріали написані з порушенням журналістських стандартів, що містять в собі ознаки прихованої реклами)
Н/М - Неналежне маркування (Згідно закону України про рекламу: рекламні матеріали мають маркуватися словами «Реклама», або «На правах реклами»)

 

 

 

За висновкам експертів ІМІ, виборчий процес  вніс свої корективи в редакційну політику друкованих видань. Як чітко відображено на діаграмі рівень сумнівних матеріалів зростав з кожним місяцем  і свого апогею досяг у грудні напередодні виборів. Проте вже в січні, після першого туру виборів, кількість сумнівних матеріалів практично у всіх досліджуваних регіонах зменшилась вдвічі. Це і відображено на лінійному графіку:

 

 

 

Між чотирма регіонами України (Київська, Донецька, Рівненська, Львівська) та автономною республікою Крим, найбільше матеріалів з ознаками прихованої реклами було розміщено у виданнях Рівненської області.

 

В ході виборчої кампанії найбільше сумнівних матеріалів замовили штаби Юлії Тимошенко, Сергія Тигіпко та Віктора Януковича

 

Поміж загальнонаціональних видань найбільше сумнівних матеріалів з ознаками прихованої реклами розмістила газета «Факти». Всі вони стосувалися лідерів виборчих перегонів.

 

Зокрема, в газеті «Факти» було розміщено два матеріали з очевидними ознаками прихованої реклами алкогольних брендів.

 

ІМІ звернулося до уповноваженого державного органу Держспоживстандарту України, щоби він розглянув відповідні матеріали та вжив передбачених законодавством заходів реагування. Через декілька місяців від Держспоживстандарту було отримано відповідь: матеріали передали буцімто на незалежну експертизу, яка не знайшла ознак реклами. На зустрічний інформаційний запит ІМІ щодо надання копії експертного висновку та переліку членів експертної комісії представники державного органу наразі не відповідають.

 

Із червня 2009 року у рамках проекту «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», що реалізовується громадською організацією  «Інститут масової інформації» та ГО «Детектор медіа»  за підтримки Internews Network, на сайті ІМІ щомісяця публікується моніторинг дотримання професійних стандартів у друкованих ЗМІ. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності  українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Матеріали проекту читайте у рубриці «Моніторинг «джинси» » на сайті imi.org.ua.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8951
Читайте також
31.03.2010 07:00
Андрій Сайчук, ІМІ
33 486
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 879
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду