ІМІ: Фігуранти сумнівних матеріалів у жовтні − політики

4 Листопада 2009
18726
4 Листопада 2009
11:16

ІМІ: Фігуранти сумнівних матеріалів у жовтні − політики

18726
ІМІ: Фігуранти сумнівних матеріалів у жовтні − політики

37 журналістських матеріалів у 4 загальнонаціональних виданнях (газети «Факти», «Сегодня», «Экономические известия» та журналу «Корреспондент») були написані з порушеннями журналістських стандартів та містили в собі ознаки прихованої реклами. Про це свідчать результати жовтневого моніторингу Інституту Масової Інформації.

 

До експертної групи увійшли директор Інститут медіа права Тарас Шевченко, викладач Могилянської школи журналістики Руслан Дейниченко та керівник бюро журналістських розслідувань «Свідомо» Єгор Соболєв.

 

Фігурантами більшості зі згаданих матеріалів є кандидати в президенти України:

 

1. «Факти» - 30

2. «Сегодня» - 1

3. «Экономические известия» - 6

4. «Корреспондент» - 0

З повним переліком можна ознайомитися тут .

 

Найчастіше, на думку експертів, порушуються такі критерії,  як збалансованість, точність та достовірність.

 

Також в ході дослідження було виявлено 32 матеріали, які були неналежним чином марковані як рекламні.

1. «Факти» - 0

2. «Сегодня» - 22

3. «Экономические известия» - 8

4. «Корреспондент» - 2

З повним переліком можна ознайомитися тут .

 

Нагадаємо, що згідно з Законом «Про рекламу» матеріали, які привертають або підтримують інтерес до певної особи або товару мають бути марковані словом «Реклама» чи «На правах реклами».

 

Цього місяця експерти констатували повну відсутність змін як щодо видань, в яких були виявлені замовні матеріали, так і щодо фігурантів цих матеріалів у тих самих ЗМІ.

 

Моніторинг здійснюється в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» за підтримки громадської організації Internews Network «У-Медіа» . Партнером ІМІ в цьому проекті є «Детектор медіа», що проводить моніторинг дотримання професійних стандартів українськими телеканалами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18726
Читайте також
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 880
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду