detector.media
12.01.2010 13:41
ІМІ: Лідер з розміщення сумнівних матеріалів − газета «Крымское время»

161 сумнівних матеріалів, що містили в собі ознаки прихованої реклами виявили кримські експерти у грудні 2009 року. Такі результати моніторингу, проведеного громадською організацією «Інформаційний прес-центр» з 1 по 31 грудня, повідомляє «Інститут масової інформації».

 

До групи експертів увійшли викладачі факультету журналістики Таврійського Національного університету ім. В.І. Вернадського Вікторія Кондратська та Ольга Володченко, а також кореспондентка інформагентства «Інтерфакс-Україна» Валентина Карайвана.

 

За результатами моніторингу, у 12 виданнях виявили рекламу без належного маркування, а також 161 матеріал, який можна віднести до прихованої реклами.

 

Інформацію без грифу «реклама» (або нечітко марковану) було опубліковано у газетах:

 

«Кафа» - 0

 

«Крымская газета» - 31

 

«Крымская правда» - 16 (4 нечітко марковані)

 

«Крымское время» - 49 (2 нечітко марковані)

 

«Первая крымская» - 34

 

«События»» - 39 (5 нечітко марковані)

 

«Голос Крыма» - 4 (1 нечітко маркована)

 

 

політичної «джинси» без маркування: 132

 

комерційної «джинси» без маркування: 29

 

політичних матеріалів з умовним маркуванням: 8

 

комерційних матеріалів з умовним маркуванням: 4 .

 

 

 Таким чином, найбільшим покупцем інформації без грифу «реклама» виявилась газета «Крымское время».

 

Серед замовників політичної «джинси» лідирами є:

 

Cергій Тігіпко - 15 матеріалів

 

Юлія Тимошенко - 19 матеріалів

 

Віктор Янукович - 14 матеріалів

 

Володимир Литвин - 14 матеріалів

 

Партія «Союз» - 11 матеріалів

 

 

Комерційну реклами найбільше замовляли оператори мобільного зв'язку та біологічно активних добавок.

 

Експерти відзначили різке зростання кількості немаркованої політичної реклами: 140 матеріалів з 173, що пояснюється в першу чергу наближенням дня виборів. При цьому політичну рекламу маскують під актуальні матеріали та подають у рубриках «Звоните», «Позиція», «Особистість», «З перших вуст» тощо.

 

Також застосовуються маніпулятивні технології з використання рейтингів на користь того або іншого кандидата. Наприклад, публікації рейтингів на користь Сергія Тігіпка й Володимира Литвина.


Збільшилася кількість матеріалів, де подається негативний образ того або іншого кандидата. Нерідко газети застосовують відповідні рубрики: «Зворотня сторона Місяця», «Диявол відкривається в деталях». З-поміж 38 матеріалів, відзначених експертами, 34 були спрямовані проти Віктора Януковича: 13 у газеті «Крымское время», 17 у газеті «СобЫтия» та 4 у газеті «Первая крымская».


Нововведенням місяця в матеріалах про політиків стали «побутові замальовки» на тему президентських виборів, де пенсіонери міркують про те, який з кандидатів буде краще опікуватися країною та народом. Крім цього, газети розпочали розміщувати передруки з партійних сайтів, а також інтерв'ю з керівниками виборчих штабів. Разом з тим було відзначено, що крім прихованої політичної реклами кандидатів у Президенти, з'явилася реклама до виборів у місцеві ради.


А от число немаркованої комерційної реклами різко знизилося, причому у всіх виданнях. У газеті «Крымская правда» комерційна реклама, як і раніше, маркується нечітко.


Експерти також відзначили вплив результатів моніторингу на роботу досліджуваних видань. Так, значно скоротилося число немаркованої реклами в «Крымской газете», почали маркувати рекламні матеріали в газеті "СобЫтия".

 

Як і раніше, експерти відзначають чітке дотримання стандартів публікації рекламних матеріалів у газеті «Кафа».

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY