ІМІ: У травні кількість джинси у рівненських ЗМІ зменшилася

23 Червня 2010
14349
23 Червня 2010
13:25

ІМІ: У травні кількість джинси у рівненських ЗМІ зменшилася

14349
ІМІ: У травні кількість джинси у рівненських ЗМІ зменшилася

Найбільше матеріалів з порушенням журналістських стандартів, та з ознаками прихованої реклами було опубліковано у газетах «Рівне Вечірнє» та «Рівне Експрес». Загалом виявлено 42 таких матеріалів, та 34 неналежно марковані.

З 42 сумнівних матеріали 23 були віднесені до комерційної джинси, а 19 до політичної. Серед політичних партій та блоків, які розглядаються як потенційні замовники сумнівних матеріалів, лідирує БЮТ (13), поміж комерційних організацій лідирують місцеві фірми та підприємці.

 

Такими є висновки групи моніторів та експертів, які вони оприлюднили за результатами моніторингу публікацій у 8 друкованих виданнях Рівненщини, що його проводить громадська організація «Інформаційне агентство "Рівнеінформ"» за підтримки Інституту масової інформації.

 

 

Видання

Кількість замовних матеріалів

Немаркована

Умовно маркована

 

Всього

 

комерційна

політична

всього

Вільне слово

1

0

1

0

1

Літопис Заходу

1

2

3

0

3

ОГО

0

0

0

34

34

Рівненська газета

6

1

7

0

7

Рівне вечірнє

12

4

16

0

16

Рівне Експрес

3

6

9

0

9

Рівне Ракурс

0

6

6

0

6

Всього:

23

19

42

34

76

 

 

 

«Загальне зменшення кількості замовних матеріалів у рівненській пресі пояснюється різким зменшенням політичної "джинси"". У червні зафіксовано своєрідний "антирекорд" - лише 21 матеріал із ознаками замовних. Характерно, що навіть після закінчення президентських виборів лідером за кількістю таких текстів продовжує залишатись БЮТ - його можна вважати імовірним замовником 12 із 21 тексту», - коментує керівник проектів ГО РОМО «Школа універсального журналіста» Тетяна Солнцева.

 

 

«Щодо комерційної "джинси",  більшість матеріалів, як і минулого місяця, являють собою умовно марковані поради фахівців певного профілю з підверсткою у вигляді "візитівки" з координатами певного підприємства, магазину чи експерта. Зі спілкування з редакторами знаємо, що такого роду матеріали користуються популярністю серед читачів - їх не сприймають як стовідсоткову рекламу, багато хто просто використовує поради, які надав той чи інший фахівець. Відтак, можна стверджувати, що рівненські газети поступово знаходять своєрідний "м'який" варіант "джинси", такий собі компроміс між бажанням заробити і необхідністю давати читачеві не "голу" рекламу, а корисну інформацію. Проте, важко сказати, наскільки пересічний читач звертає увагу на умовне маркування подібних матеріалів, що свідчить про їхній рекламний характер», - відзначає виконавчий директор телерадіокомпанії «Рівне 1» Людмила Хома.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14349
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду