detector.media
12.01.2010 13:16
ІМІ: Найбільше замовних матеріалів львівська преса опублікувала у грудні

Найбільше замовних статей львівська преса опублікувала у грудні. Лідером за кількістю матеріалів, що містять порушення журналістських стандартів, є газета «Суботня пошта». Про це свідчать результати моніторингу найрейтинговіших львівських друкованих ЗМІ, проведеного членами ГО «Центр "Журналістський правозахист"» від 1 по 30 грудня 2009 року, повідомляє «Інститут масової інформації». 

 

Дослідження провели політолог та журналіст Анатолій Романюк, а також  журналіст, екс-редактор видань «Поступ» і «Львівська газета» Олег Онисько.

 

Загалом  в друкованих ЗМІ виявили 131 матеріал з порушенням журналістських стандартів. Найбільше інформацій без грифу «реклама», 56, з'явилося у львівській газеті «Суботня пошта». Доповнюють перелік порушників «Високий замок» (15 публікацій), «Експерес» (12), «Новий погляд» (24), «Ратуша» (24).

 

Вперше за час проведення моніторингу відразу в кількох газетах з'явився однаковий матеріал з «полуничкою». «Йдеться про компромат на особисте життя екс-майора держохорони, зроблений на замовлення певної політичної сили, оскільки свідчення останнього скеровані саме проти лідера цієї політструктури», - вважають експерти.

 

Лідером - замовником «джинсових» публікацій у львівських друкованих ЗМІ є БЮТ, лідер якої декларує власну чистоту в політичному передвиборчому протистоянні.

 

«Кількість "джинси" за відчуттям і логікою виборів сягнула свого піку. Лідер з розміщення замовних публікацій у львівських газетах, як і раніше - БЮТ. Посилилася критика Януковича - часто на межі фолу. З нового: з'явилися публікації на підтримку Ющенка», - коментує Олег Онисько.

 

Також, на думку львівських експертів, загальна оцінка процесів, що відбуваються у місцевій пресі дуже песимістична. Вона повністю втратила колись притаманну їй ще кілька років тому рису - дискусійність і щирість у відстоюванні своїй поглядів, хай навіть і помилкових. Саме поняття «погляд» чи «точка зору» редакції повністю зникло. У всіх газетах можна побачити матеріали з критикою чи хвалою практично усіх платоспроможних політиків. З одного боку це можна вважати проявом демократії , з іншого - виявом повної розмитості ідеологічного світосприйняття редакцій, точніше - загальної апатії.

 

«Відсутність реальної, а не замовної полеміки про виборчу ситуацію і майбутнє країни - найбільший мінус нинішньої львівської преси», - зазначають експерти.

 

Моніторинг проводиться в рамках проекту «Моніторинг стандартів журналістики та покращення медіа грамотності громадян» за підтримки Інтерньюз Нетворк. З повним експертним висновком можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY