Кабміну в ефірі стає дедалі більше

7 Вересня 2009
31380
7 Вересня 2009
08:59

Кабміну в ефірі стає дедалі більше

31380
Велика кількість тем позитивного характеру на користь однієї структури свідчить про імовірну замовність. Тим паче, коли не всі з цих тем є «твердими ньюсами». Тиждень 17 – 23 серпня 2009 року
Кабміну в ефірі стає дедалі більше

17 серпня (понеділок)

 

У понеділок основні теми дня на українських каналах були різні, але більшість (Перший, «Інтер», Новий, «5 канал» та «Україна») починали з повідомлення про пожежу на піротехнічних складах поблизу Донецька. Решта каналів цю інформацію подавали не першою. «1+1» починав випуск з катастрофи на Саяно-Шушенській ГЕС. Цю ж тему не оминули й інші канали. Так само усі розповіли про теракт у Назрані, а СТБ повідомив про це на початку випуску. ICTV починало випуск з сюжету про ряд заяв прем'єр-міністра з приводу різних тем.

 

У повідомленнях про пожежу на піротехнічних складах багато неточностей. Одні канали повідомляють про займання 60 тон вибухових предметів (Новий, «Україна», ICTV), «Інтер» про 80, а 5-й про «близько 100 тон». Крім того, лише у сюжеті Максима Савченка («Україна») дається коментар власника складів. Інші канали повідомляють, що імена тих, кому належать склади, відомі, але правоохоронці відмовляються їх називати. Майже всі зазначають, що згорів один будинок, «Інтер» (сюжет Ірини Ісаченко) подає інформацію (щоправда, без чіткого зазначення джерел, вказуючи лише, що ці джерела є «офіційними»): «По официальным данным, сгорело одно здание и крыша на другом. На самом деле пострадала почти каждая десятая дача». «1+1» дає повністю недостовірне посилання: «За неофіційними даними, втрати вибухонебезпечного товару підприємець зазнав збитків на суму близько мільйона доларів», недостовірну інформацію дає також ICTV: «За однією з непідтверджених версій, феєрверки начебто призначалися для відкриття нового стадіону "Донбас Арена"».

 

Незбалансовану інформацію про те, що МВС України порушило кримінальну справу за фактом знищення фінансових документів у банку «Київ» повідомили ICTV та «1+1». Наводяться виключно слова прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і жодного коментарю представників банку «Київ». У такий же спосіб «1+1» повідомляє новину про те, що у банку знайдено арсенал зброї. В усному повідомленні телеканалу «Україна» принаймні зазначено, що «В МВД подтвердить или опровергнуть эту информацию сегодня отказались. Никаких комментариев нам не дали и в самом банке «Киев».  На СТБ в студійному тексті ведучий Сергій Попов дає оцінку: «Незаконне бандформування виявили у Києві - у банку "Київ"». Про це повідомили сьогодні у Кабінеті Міністрів» (як уточнили ТК на СТБ, насправді ішлося про гру слів - у підводці до сюжету звучало  «банкформування» - ред.). У сюжеті Ганни Суряднової (СТБ) наводиться висловлювання не лише Ю.Тимошенко, а й працівників та охоронців банку «Київ». Щоправда, без імен та прізвищ. Також наводиться коментар представника департаменту зв'язків із громадськістю МВС України. Єдиний сюжет, де з цієї теми дотримано балансу думок.

 

Українсько-російські відносини - одна з тем, яку цього дня висвітлювали канали. Щоправда, робили це по-різному. Про стурбованість МЗС України стосовно перенесення приїзду нового посла Росії до Києва - йшлося на «1+1» та ICTV. Про забруднення територіальних вод України кораблями Чорноморського флоту Росії і відповідні ноти протесту, - так само повідомили лише згадані два канали. Вимога МЗС України офіційних роз'яснень щодо проекту російського закону про застосування військових сил за межами власної території була озвучена на «1+1», «Інтері», ICTV та 5-му каналі. Лише «Інтер» повідомив про причину висилки російського посла Лисенка - шпигунство.

 

У студійному тексті ICTV - висновки і недостовірні посилання на думку «фахівців»: «Тим часом грошей для вкладання в нерухомість треба дедалі більше. Будівельна галузь після стрімкого падіння вже 4 місяці у процесі відродження. За цей період ціни на найдешевші квартири зросли вже на 10%. Лише елітні помешкання поки не реагують. Але і це не надовго, кажуть фахівці, - і прогнозують активне здорожчання усього житла». Сюжет на тему стану будівельної галузі України (авторка Наталія Мороз) весь побудований на власних оцінках і висновках журналістки. Ось деякі з них - «Пацієнт скоріше живий, аніж мертвий. Будівельна галузь потроху одужує. Починаючи з травня, стан ринку все ще важкий, але вже стабільний. Щоправда, на цілковите оздоровлення він може розраховувати тільки після того, як вилікують банківську систему». «Ситуація на первинному ринку нині значно складніша. Адже активно будують не більше 10%. Решта майданчиків заморожена. Люди в недобудови грошей вже більше не вкладають. А пропозицій у готових будинках дуже мало. Тож за рік ми матимемо величезний дефіцит якісного нового житла». «За час кризи люди зняли з депозитів 90 мільярдів доларів. Ті гроші інвестують насамперед у нерухомість». Як бачимо, всі ці фактичні дані і висновки подаються вторкою сюжету без жодних посилань відповідно на компетентні джерела і на компетентних людей. У сюжеті також використовується коментар генерального директора будівельної компанії «Ізобуд» Олег Петришина. Він же з'являється на ICTV і 19 серпня - у продовженні «серіалу» на будівельну тематику. Це є можливою ознакою замовності.

 

18 серпня (вівторок)

Усі, крім СТБ,  повідомили про те, що Віктор Ющенко ветував зміни до закону про вибори, ухваленого Верховною Радою в липні. На початку випусків новин цю тему поставили Перший, «1+1», Новий та 5-й канали. Головна новина на «Інтері» цього дня - наслідки трагедії на Саяно-Шушенській ГЕС. Про загиблих та версії катастрофи повідомили всі канали, крім СТБ та Нового. Репетиція військового параду на честь Дня Незалежності - перша новина у СТБ. Про те, як маршируватимуть українські військові та яку техніку привезуть на головний майдан країни також розповіли Перший, «1+1», «Інтер» та 5 канал, але майже наприкінці випусків. Перший сюжет на ICTV - про майбутній авіасалон «Макс-2009» у Росії, куди відправилася українська делегація.

 

Новини «України» почались з сюжету про чергове судове засідання у справі в'їзду машини в підземний перехід у Макіївці та загибелі в зв'язку з цим однієї людини та травмуванні двох людей. Інші канали цю тему не висвітлювали. У сюжеті журналіст припускається власних оцінок і коментарів: «Право на больничный нельзя забрать даже у подсудимого, но слишком часто шалит здоровье у майора милиции. И от того еще большие подозрения у пострадавших». Наводяться реакції постраждалої сторони та судді, але відсутні коментарі юристів чи експертів-правників, які б дали фахові оцінки ситуації, що склалась.

 

Резонансну подію - смерть 4-місячної дитини після планового щеплення, повідомили лише Перший, «1+1» та «Інтер».

 

Лише СТБ довів до логічного завершення тему попереднього дня - знайдений арсенал зброї у приміщенні банку «Київ». Якщо тоді всі канали подавали переважно коментар прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і її слова про «арсенал зброї», то цього дня подається сюжет, де свою думку висловлює колишній голова правління банку.

 

Через припинення газопостачання вимкнено дві основні теплоцентралі столиці - цю новину подали Перший, «Інтер», Новий, ICTV та «Україна». Причина - неплатежі та конфліктна ситуація  між компаніями «Газ України», «Київенерго» та Київською держадміністрацією. Слід зазначити, що коментарі представників усіх трьох організацій не навів жоден канал. Лише в сюжеті Першого та прямому включенні на «Україні» зазначається, що відповіді від КМДА так і не отримали. Тож - баланс думок відсутній, а подається переважно коментар представника «Київенерго». До того ж на всіх каналах подаються різні суми заборгованості. «Заборгованість КМДА у різниці за тарифами становить мільярд 238 мільйонів гривень» (Перший). «В то же время, в «Киевэнерго» винят во всем столичные власти, которые, в свою очередь, задолжали компании более двух миллиардов гривен» («Інтер»). «Київенерго» розрахуватися не може. Каже: йому теж гроші винні - майже 2 мільярди гривень. Більша частина - мільярд 200 - борг київської влади» (Новий канал) «Споживачі винні "Київенерго" понад 800 мільйонів гривень за теплову енергію та понад 600 за світло. Найбільшими боржником компанії є "Київводоканал"» (ICTV). «...на отключение горячей воды повлиял и недостаточный уровень оплаты за потребляемую энергию. Долг в этом секторе составляет более 800 миллионов гривен» («Україна»).

 

Оскільки де-юре президентські перегони в Україні не розпочались, але де-факто всі основні претенденти вже критикують один одного у ефірах новин, є дуже цікавими спостереження за тим, де й кого найбільше показують і як дотримуються при цьому балансу думок.

 

Тема знецінення гривні розвивалась протягом двох днів, тож для більшої переконливості розглянемо 17 і 18 серпня разом. Головна заява 17 серпня - Юлія Тимошенко звинувачує керівників Нацбанку: «...терміново навести порядок з курсом гривні, тому що далі стабілізувати економіку буде надзвичайно важко». Жоден телеканал (Перший, СТБ, Новий, ICTV) не наводить при цьому коментар офіційних представників Нацбанку з цього приводу. Баланс повідомлень відсутній. «Інтер» подає усне повідомлення недосить достовірно, оскільки інформація наводиться узагальнено від Нацбанку і не відомо, хто саме сказав ці слова і навів економічні дані: «Украине просто не хватает валюты. Так в Нацбанке комментируют ситуацию на валютном рынке». Або ще таке: «Национальный банк неоднократно просил правительство принять меры по оживлению экономики и привлечь инвестиции в страну. Только они, по мнению банкиров, помогут стабилизировать гривну».

 

Загалом же про знецінення гривні  канали розповідали як заманеться і у контексті несподіваних тем. Наприклад. Перший (сюжет Павла Тирського) наводить висловлювання Юлії Тимошенко, що закінчується словами: «І я звертаюсь до Національного банку терміново навести порядок з курсом гривні». Далі у тексті йдеться: «Тим часом у Секретаріаті президента заявляють: уряд своїми намаганнями добитись виділення 10 мільярдів гривень на підготовку до "Євро-2012" сам може підштовхнути гривню до обвалу». Трохи згодом наводиться коментар заступника глави Секретаріату президента з приводу ухвалення закону змін до бюджету. Досить дивний баланс думок. До того ж у сюжеті журналіст припускається оціночних суджень: «Песимізму Ігоря Попова в уряді не поділяють».

 

В усному повідомленні «1+1» переважно наводились статистичні дані про українську економіку зі слів Юлії Тимошенко. Але ведучий Віталій Гайдукевич вільно інтерпретує слова прем'єр-міністра: «Як наслідок, - вважає Тимошенко, - гривня має демонструвати потужні м'язи і не впадати в піке». Окрім цього припускається оціночних суджень: «На доказ упевненості Тимошенко зібрала спеціальний брифінг і засипала журналістів статистичними цифрами. Ну, всі до нулика на користь Кабміну».

 

Студійний текст і Сергія Попова, і сюжет Павлини Василенко на СТБ дуже різняться за тематикою. В студії йдеться про заяву Тимошенко з приводу знецінення гривні. Щоправда, її слова наводяться не точно: «Прем'єрка переконана, що долар не може коштувати стільки, скільки нині коштує. І взагалі вона прохає політиків не заважати їй рятувати країну від кризи». Наскільки зрозуміло з синхрону - прем'єр-міністр зверталась до керівників Нацбанку, а не до політиків. Ну а в сюжеті на початку йдеться про закон щодо фінансування «Євро-2012» і більша частина - коментарі будівельників на стадіоні Олімпійський, яким зрізали зарплатню і одному з них не вистачає грошей, щоб полікувати зуби. Крім того авторка сюжету припускається власних коментарів: «Щойно розпочався понеділок, а прем'єрка вже мріє про п'ятницю, коли депутати теж повернуться на роботу, щоби подолати вето президента на закон про фінансування "Євро-2012". За цим документом, чемпіонат з футболу має фінансувати Нацбанк».

 

Новий канал інформацію про курсові коливання гривні подає усно. Спочатку цитата висловлювання Тимошенко, а далі такий текст ведучої Лесі Яворівської: «У Нацбанку божаться: роблять що можуть. З інтервенціями потрібними виходять, валюту на аукціонах населенню за низьким курсом продають, атаки спекулянтів відбивають. А чого та гривня і далі падає? Словом, не нацбанкова це провина. Бо і в економіці не все так гладко, як у звітах. А ще українці винні - не вірять нікому, панікують перед виборами. На кожну зайву копійчину так і мітять долари чи євро накупити». Хто, де, коли, кому сказав ці слова і навів таку інформацію? Після такого повідомлення наводиться коментар директора департаменту зовнішніх економічних відносин НБУ, який не те що не прояснює ситуації, а навіть ще більше її заплутує. Тим більше, що за рангом хотілося б почути на закиди Тимошенко відповіді якщо не самого керівника НБУ, то принаймні його заступників.

 

Ще більше, ніж у СТБ, розфокусовано тему на ICTV. Усно в студії (ведуча - Інна Шевченко) йдеться про заяви Тимошенко щодо арсеналу зброї в банку «Київ», про позитивні зміни у економіці країни і насамкінець про падіння гривні одним реченням. У сюжеті Тетяни Прудникової) так само переплітається декілька тем - антикризові програми уряду, економічне зростання, потім раптово і без чіткого посилання: «У самому Нацбанку кажуть: є привід для легкого стриманого оптимізму. Але цифри в обмінних пунктах не зменшуються», і після цього вже відоме звернення Тимошенко до Нацбанку. Далі мав би бути коментар від керівників НБУ, натомість говорить «опозиційний міністр економіки», до того ж з іншої теми - про невіру у досягнення чинного Кабміну. Закінчується сюжет так само заплутано - старший економіст Міжнародного центру економічних досліджень порівнює минулий і нинішній рік, а прем'єр чомусь «погоджується» з його словами: «Прем'єр погоджується: цифри важкі, але впевнена - її уряд кризу переможе». І далі - про емісію грошей та знову про банк «Київ» і «Родовід банк».

 

18 серпня на телеканалах наводили коментар президента у відповідь на попередні звернення Тимошенко до керівників Нацбанку - «Інтер», ICTV, «Україна». Бекграунд до цієї інформації навели лише на «Україні». Жоден канал цього дня, як і попереднього, не навів коментарів керівника Нацбанку або його заступників на звинувачення прем'єр-міністра.

 

В усному повідомленні «Інтера» ( ведуча Ірина Юсупова) відсутній баланс думок. Наводяться слова Ющенка: «Фактори, які сьогодні класично впливають на нестабільність гривні, в Україні відсутні. Є одна тільки проблема - дефіцит уряду». Коментарі від представників Кабміну відсутні.

 

ICTV, як і попереднього дня, переплутує декілька тем між собою. Усне повідомлення в студії починається з того, що Ющенко цього дня мав зустріч з генпрокурором України. Після чого йдеться про зустріч президента з головою Нацбанку. Також відсутній баланс думок. На додачу два усних повідомлення з критичними коментарями про уряд та Нацбанк Миколи Азарова та Cергія Тігіпка. Обидва мають ознаку замовних (зокрема, відсутність балансу думок).

 

19 серпня (середа)

 

По-різному бачили головну тему цього дня українські телеканали. Перший почав із звернення Ющенка до Медвєдєва з пропозицією активізувати переговори між двома країнами. Ще цю інформацію навів лише 5 канал. На Одещині стріляли у лідера ізмаїльської міської організації Партії регіонів - такий початок новин на «1+1». Ще про це розповів «Інтер». Але першою темою їхнього випуску та новин 5-го каналу стала заява Ющенка, що він звернеться до Конституційного суду у тому випадку, якщо Верховна Рада подолає вето на закон про фінансування «Євро-2012». Досить дивний вибір як для першої новини, адже наміри - це ще не подія і тому навряд чи можуть претендувати на головну новину дня. На інших каналах про цю заяву взагалі не згадували. На Сумщині до числа жертв Голодомору записали ціле село живих людей - перша новина на СТБ. Більше про це ніхто не розповідав. Міністр внутрішніх справ Луценко повідомив, що проти банків «Надра» і «Родовід» порушено кримінальні справи, - це перше повідомлення Нового каналу. (Цю ж інформацію навели ICTV та «Україна»). З дуже важливої соціальної новини про те, що в Україні назріває новий скандал зі щепленнями дітей, почали на ICTV. Не оминули цієї теми також Перший, «Інтер» та «Україна». Не менш важливе повідомлення стало першою новиною на «Україні» - у Запорізькій області діти підірвались на снарядах часів війни (ця інформація також подавалась Першим, «1+1» та «Інтером»).

 

Тема про смерть дитини після вакцинації. Підводка до сюжету на ICTV починається зі слів - «В Україні назріває новий скандал із вакцинами», в сюжеті повідомляється: «Вакцина пентаксин французького виробництва зареєстрована у 23-х країнах світу... В Україні нею щеплено близько 4 тисяч дітей. Жодного смертельного випадку чи ускладнення поки не зареєстровано». Схожа інформація на Першому: «У МОЗ кажуть, вакцину уже вилучили із лікарень і досліджують, хоча у Донецькій області пентаксином вакцинували вже майже 13 тисяч немовлят, жодних ускладнень досі не було». Водночас телеканал «Україна» проводить журналістське розслідування лише по Донецькій області й з'ясовує, що: «...трагических случаев в одной области за несколько дней произошло сразу 2». І детально розповідають про обидва випадки. Щоправда, по другому поки що кримінальну справу не відкрили. На Першому усне повідомлення наводиться недосить достовірно: «Головний санітарний лікар сьогодні заявив, що дитині вже робили щеплення тим же препаратом - пентаксимом місяць тому, і тоді жодних ускладнень не було». Лікар чого - району, області, України? Наприклад, «Інтер» зазначає: «Об этом сообщил исполняющий обязанности главного санитарного врача области Михаил Кушнарев». Обидва канали подають новину незбалансовано - наводиться лише думка офіційних осіб профільного міністерства. Сюжет на ICTV починається з бекграунду, який подається як новина: «На Донеччині після щеплення померла 4-місячна дитина. У фельдшерському пункті селища Бахмутське новонародженому хлопчику ввели вакцину пентаксин». Про це ще минулого дня повідомляли Перший канал, «1+1» та «Інтер».

 

Про те, що Україна і Росія досягли домовленостей у спільному виробництві літаків, повідомили Перший, «Інтер», Новий та ICTV. Окрім «Інтера», інші подають новину недостовірно, оскільки відсутні будь-які джерела посилання. В короткому усному повідомленні Першого каналу інформація суперечить одна одній: «Військові вирішили спільно довести проект літака до промислового зразка", (до того ж невідомо - якого саме літака?), потім таке: «Про це підчас телефонних переговорів домовилися Юлія Тимошенко та Володимир Путін». З оцінок і висновків починається повідомлення на Новому каналі: «На тлі загострення взаємин між Києвом і Москвою, прем'єри двох країн шукають конструктиву». В усній інформації ICTV чомусь згадали газові угоди, до того ж також без посилань і з власними оцінками: «Сторони також задоволені виконанням газової угоди про поставки в Україну та транзит до Європи російського палива».

 

Кабмін просить МВФ взяти участь у підготовці проекту бюджету-2010 - про це інформують «1+1», «Інтер» та ICTV. «1+1» повідомляє про це як про звершений факт: «Бюджет-2010 уряд писатиме разом із МВФ». Хоча підтверджень з боку представництва МВФ в Україні не навели.

 

Про політичні заяви президента Ющенка під час відвідин Сорочинського ярмарку на 5 каналі розповіла у прямому включенні Ганна Мірошниченко. Журналістка припускається власних оцінок: «На влаштованій прес-конференції Віктор Ющенко не оминув увагою питання стабілізації гривні. Отже, поки що він був досить жорстким у своїх висловлюваннях».

 

Загалом, цього дня в основному випуску ICTV було 18 інформаційних повідомлень. 7 з них про ті чи інші рішення чинного Кабміну: Кабмін прагне готувати бюджет разом з МВФ, у цьому році уряд розраховує допомогти будівельній галузі, Тимошенко провела телефонні переговори з Путіним, ціни на паливо в Україні знову зацікавили урядовців, за дорученням Тимошенко «Газ України» відновив постачання палива на ТЕЦ-5, перший заступник міністра юстиції Корнійчук заявив, що кияни за житлово-комунальні послуги мають платити за старими тарифами, український уряд взявся за ремонт Дніпровської ГЕС. Така велика кількість тем позитивного характеру на користь однієї структури (причому не всі вони безумовно потрапляють до найважливіших тем дня) свідчить про імовірну замовність.

 

Уряд буде викуповувати у будівельників житло, що готове на 80% - про це повідомили Перший і ICTV. У сюжеті ICTV власних оцінок і висновків припускається автор сюжету (Тетяна Прудникова): «Третє засідання поспіль уряд приймає будівельні компанії, які мають недобудови. Їм вже виділили 1 мільярд гривень. Черга з бажаючих не закінчується, до кінця року обіцяють виділити ще мільярд». «Не беруть участі в урядовому проекті будівельні компанії Києва та Черкаської області, всі інші переконані: отримати урядові гривні на завершення будівництва - найкращий вихід з кризи».

 

Про котеджне будівництво під Києвом - у сюжеті Наталії Мороз на ICTV. Усне повідомлення та і сам сюжет наповнений як недостовірними даними (без посилань на джерела інформації) так і власними оцінками та висновками авторки: «Саме за такими оселями - майбутнє, - вважають фахівці з нерухомості», «Заміська романтика дедалі більше приваблює українців. За два роки кількість котеджних містечок під Києвом виросла удвічі», «Криза сильно вдарила по котеджному будівництву. Нині їх зводиться не більше третини. Решту об'єктів законсервовано. Усього під Києвом їх 240». Також знову використовується коментар генерального директора будівельної компанії «Ізобуд». Сюжет має всі ознаки замовного.

 

20 серпня (четвер)

 

Більшість каналів визначили головною темою дня смерть малюків після вакцинації - «1+1», «Інтер», СТБ, Новий, «5 канал». У Дніпродзержинську вантажівка знесла трамвай з рейок, 6 пасажирів поранено - перша новина на «Україні». Також про це повідомили Перший та СТБ. Про спробу захоплення компанії «Надра України» розповіли всі, крім «Інтера», першим повідомленням це було на ICTV та Першому каналі.

 

Тему силового захоплення компанії «Надра України» з основних телеканалів не висвітлював лише «Інтер». Решта каналів дає інформацію, балансуючи обвинувачення Юлії Тимошенко на адресу Партії регіонів у причетності до цього інциденту синхронами Миколи Азарова. При цьому жодний з каналів не став шукати пояснень у головної дійової особи події - екс-керівника компанії Едуарда Ставицького, який саме і захопив офіс за допомогою приватної охорони. При цьому канали згадують, що Ставицький мав на це відповідні повноваження, щоправда, за інформацією Першого каналу, «1+1», СТБ і «України», це було рішення суду про поновлення на посаді. Новий канал стверджує, що Ставицький на це мав лише розпорядження Генпрокуратури. ICTV у підводці каже про припис Генпрокуратури, а в сюжеті Тетяни Прудникової йдеться вже про рішення суду.

 

Крім того, канали подають по-різному ще один факт. Перший: «Едуард Ставицький пробув у приміщенні "Надра України" майже добу». В студійному тексті ICTV: «напередодні пізно увечері увірвався до офісу компанії», а засідання Кабміну відбулося рано вранці наступного дня, - отже, захоплення офісу тривало лише кілька годин. А в сюжеті цього ж каналу йдеться про те, що «У НАК "Надра України" Едуард Ставицький провів весь минулий день».

 

Висновки у сюжеті Сергія Кудімова («1+1»): «Щоб комар і носа не підточив, поновленого судом керівника уряд спочатку повернув на роботу, щоб одразу звільнити». Оцінка - в студійному тексті на «Україні»: «Громкие заявления премьер сделала рано утром». І в сюжеті Інни Христич: «С появлением премьера ровно в 8:00 стало не до шуток». «Обвиняя политических оппонентов в рейдерских атаках, Юлия Тимошенко в выражениях не стеснялась. Мол, все это затеяно с целью получить контроль над нефтяными и газовыми месторождениями. Реакция Партии регионов была молниеносной».

 

Крім того, «1+1» у своєму матеріалі на цю тему повідомив дотично і про намір прем'єр-міністра відібрати у Януковича дачу в Межигір'ї.

 

«1+1», Новий канал і ICTV повідомляють про заяву Тимошенко на Світовому конгресі українців у Львові про необхідність єдиного кандидата від демократичних сил на президентських виборах. Є оцінки в студійному тексті Наталії Мосейчук на «1+1»: «Ще одна гучна обіцянка від прем'єра...» і у прямому включенні Марії Васильєвої: «Хоча, до речі, сьогодні таки львів'яни отримали подарунок з бюджету...». Оцінки в сюжеті Христини Шкудор (Новий канал): «Прем'єр Тимошенко врешті дійшла до нагальних проблем львів'ян...».

 

Ряд каналів («Інтер», СТБ, Новий, ICTV та «Україна») повідомляють про те, що Тимошенко зайняла перше місце у рейтингу найвпливовіших українських політиків від журналу «Кореспондент» і 47 місце у рейтингу найвпливовіших жінок планети журналу Forbes. При цьому лише «Інтер», Новий канал та «Україна» зазначили, що минулого року у цьому ж списку Тимошенко була на 30 позицій вище!

 

Дуже наочним є порівняння, як одну й ту саму новину подають два «полярних» за своїми оцінками канала. ICTV: «Юлія Тимошенко знову увійшла до списку 100 найвпливовіших жінок світу, який щороку оприлюднює журнал "Форбз". Серед політиків прекрасної статі цього разу вона посіла 7-ме місце. А з усієї сотні імен Тимошенко на 47-й позиції. Головною заслугою прем'єра автори рейтингу вважають успіхи у подоланні економічного спаду в Україні». І «Україна»: «...а вот по мнению журнала "Форбз", украинский премьер в этом году катастрофически теряет влияние. В рейтинге самых влиятельных женщин мира у нее уже 47 место вместо прошлогоднего 17-го».

 

Загалом на ICTV цього дня - промовиста верстка: 1) «Надра України», 2) Тимошенко хоче бути єдиним кандидатом від демсил, 3) Тимошенко - 47-ма в рейтингу журналу «Форбз», 4) Тимошенко - перша в рейтингу журналу «Кореспондент». І лише потім вже про смерть дитини після щеплення. Це ознаки замовності матеріалів на користь прем'єр-міністра і кандидатки в президенти. Крім того, у четвер у випуску каналу - черговий сюжет про нерухомість, у якому знову щось коментує гендиректор компанії «Ізобуд»!

 

На СТБ - замовний матеріал про відвідини Сорочинського ярмарку Литвином і Яценюком (СТБ не погоджується з висновками щодо замовності та уточнює, що прізвища Литвина і Яценюка звучали тільки в підводці до сюжету - ред.).

 

На «Україні» - черговий замовний матеріал з приводу відкриття «Донбас-Арени».

 

 

21 серпня (п'ятниця)

 

Верховна Рада подолала президентські вето на закон про зміни до держбюджету щодо фінансування «Євро-2012», а також на закон про вибори, - це повідомлення було на всіх каналах, але головним воно стало для Першого, «1+1», «Інтера», Нового, ICTV та 5-го каналу. Про те, як Україна готується до Дня Незалежності розповіли насамперед на «Україні» (також про це повідомили Перший, «1+1», «Інтер» та Новий канал). Для СТБ головна новина - українські парашутисти до Дня Незалежності встановили національний рекорд з групової акробатики. Ще згадує про цю подію «1+1».

 

Тему подолання Верховною Радою президентських вето кожен канал бачив по-своєму. Наприклад, Перший (сюжет Юлії Банкової) наводить неточні дані: «Перше - на закон про зміни до держбюджету в частині фінансування "Євро-2012", за яким Нацбанк має виділити на чемпіонат майже 10 мільярдів гривень, депутати впоралися за 5 хвилин». Насправді, якраз для подолання президентського вето на цей закон, депутати витратили ледве не півдня, оскільки Партія регіонів чекала відміни Кабмінівської постанови. Про це в сюжеті взагалі не згадується жодним словом. У сюжеті Олександра Шилка («1+1») не зазначено авторство наведених коментарів, окрім депутата від БЮТу Ляшка. У студійному усному повідомленні (ведуча Наталка Мосейчук) - оціночні судження: «Крапку в цій історії ставити зарано, президент може звернутися до Конституційного суду, але обранці ладні вирішувати проблеми з мірою їх надходження. Отже, позбувшись синдрому сверблячки, розійшлися догулювати відпустки». У тексті сюжету журналіст припускається неточностей та власних висновків: «За рік той, мовляв, заробить тільки 700 мільйонів, а тому пропонували залишити стару президентську схему - виділяти гроші через комерційні банки, "Укравтодор" та інші державні заклади». Також наводиться інформація без посилання на джерела: «Президент вже готується подати скаргу до Конституційного суду. Оскільки, мовляв, парламент та Кабмін протиправно взяли контроль над Нацбанком. У Верховній Раді відповідають: зайвий контроль над НБУ якраз і не завадить». Або ще так: «Одна з головних претензій Ющенка стосувалася того, що 10 із 15-ти членів виборчих комісій на президентських виборах мають формувати фракції. Мовляв, до чого тут парламент, адже вибирають не раду, а президента. На це йому відповідали - у фракцій та їх партій є досвід. Так буде порядок. А інакше десятки технічних кандидатів можуть домовитися сфальсифікувати вибори».

 

У сюжеті Анни Панової («Інтер») відсутній баланс думок. Наводяться слова представника Президента у парламенті Попова про те, що буде, коли вето на обидва закони подолають, а коментарі представників від БЮТ чи Партії Регіонів, де вони б назвали причини своєї одностайності, - відсутні. Окрім цього також вживаються оціночні судження: «Прежде, чем отдать свои голоса за что-либо, "регионалы" потребовали отменить решение Кабмина о распределении 10 миллиардов. Правительству пришлось покориться».

 

Так само до журналістських оцінок вдались на Новому каналі (Ірина Скосар): «Вибори і "Євро" - на носі, а закон про вибори висить у повітрі, та "Євро" гроші вимагає». А також наводяться факти без посилання на джерела інформації: «Постанову уряд прийняв тільки, щоб Платіні заспокоїти, - кажуть «бютівці». Щоб усі бачили: Україна до футбольного чемпіонату готується і гроші є. Та "регіонали" стали в позу: спочатку скасування постанови - потім їхні голоси у подоланні президентських вето».

 

Цього ж дня у випусках Першого каналу, ICTV і СТБ - сюжети про Миколу Томенка в Качанівці з ознаками замовних.

 

На ICTV - матеріал про плани виділення Кабміном грошей на програму «Шкільний автобус» з ознаками замовного. Ще один сюжет з ознаками замовного - про російський фільм «Канікули суворого режиму».

 

22 серпня (субота)

 

Цього дня було декілька головних тем. Відкриття відреставрованого палацу гетьмана Лівобережної України Кирила Розумовського  - з цієї новини почали свої випуски Перший, «1+1» та «5 канал», розповіли про цю подію й інші канали. У Національному історичному музеї урочисто презентували відреставроване козацьке знамено XVIII століття - про це також розповіли всі, але першою новиною ця тема стала для ICTV. Міжнародна подія - навколо Афін палає потужна пожежа, стала головною для «України». Також про це повідомили Перший канал та «Інтер». Перша новина у суботньому випуску телеканалу «Інтер» - основна причина вибухів складів із піротехнікою під Донецьком - грубе порушення правил зберігання. Представник МЧС у коментарі зазначив, що лише в понеділок закінчиться повний огляд місця події.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів був ряд матеріалів, які мають ознаки замовності:

 

Перший канал         2

21.08   Томенко в Качанівці

22.08   Тимошенко - козацьке знамено

 

«1+1»                         1

22.08   Тимошенко - козацьке знамено

 

СТБ                           3

20.08   Литвин в Сорочинцях

20.08   Яценюк в Сорочинцях

21.08   Томенко в Качанівці

 

ICTV                          12

17.08   коментар директора компанії «Ізобуд»

18.08   Тігіпко - заява

18.08   Азаров - заява

19.08   верстка (7 позитивних матеріалів про Кабмін)

19.08   коментар директора компанії «Ізобуд»

20.08   Тимошенко в рейтингу «Форбз»

20.08   верстка (4 позитивних матеріали про Кабмін на початку випуску)

20.08   коментар директора компанії «Ізобуд»

21.08   Томенко в Качанівці

21.08   Кабмін - «Шкільний автобус»

21.08   Кіно «Канікули суворого режиму»

22.08   Тимошенко - козацьке знамено

 

«Україна»                 1

20.08   відкриття «Донбас-Арени»

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал           8

«1+1»                          16

«Інтер»                       7

СТБ                            6

Новий канал              11

ICTV                          26

5 канал                       2

«Україна»                   7

 

 

 

Критерії проведення моніторингу викладено в публікаціях ТК: частина 1, частина 2 і частина 3.

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31380
Читайте також
12.10.2009 11:01
«Телекритика»
21 252
01.10.2009 16:58
Андрей Мирошниченко, slon.ru
30 515
11.09.2009 15:00
«Телекритика»
17 463
26.08.2009 19:09
Институт массовой информации
23 614
10.08.2009 11:33
«Детектор медіа»
26 936
03.08.2009 08:23
«Детектор медіа»
27 363
24.07.2009 15:33
«Детектор медіа»
12 488
13.07.2009 13:30
«Телекритика»
21 106
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду