Підозрілий Порошенко. Огляд політичних відеоблогів за 20–26 грудня 2021 року

Підозрілий Порошенко. Огляд політичних відеоблогів за 20–26 грудня 2021 року

30 Грудня 2021
8430
30 Грудня 2021
10:30

Підозрілий Порошенко. Огляд політичних відеоблогів за 20–26 грудня 2021 року

8430
Березовець побоюється, що через підозру Порошенку від України відвернеться Захід, Володимир Петров боїться опинитися в «тюрмі», а Стерненко певен, що Путін — «сцикун».
Підозрілий Порошенко. Огляд політичних відеоблогів за 20–26 грудня 2021 року
Підозрілий Порошенко. Огляд політичних відеоблогів за 20–26 грудня 2021 року

Повідомлення про підозру в державній зраді Петру Порошенку наробило галасу в медіа. Втім як прихильники, так і опоненти п’ятого президента часто сходилися в думці: справа заполітизована, та й реальних перспектив розвитку не має. За прогнозами блогерів, на лідера «Європейської солідарності», в найгіршому випадку, чекатиме домашній арешт.

Підозріла підозра Порошенку: версії прихильників

Підозра в державній зраді, через яку представникам ДБР доводиться буквально ганятися за Петром Порошенком, наробила галасу як серед його прихильників, так і в медіаспільноті загалом. Сам п’ятий президент раптово відбув у «європейське турне» і обіцяє повернутися лише в січні. Тож поки духовний лідер перебуває за межами країни, його поганьблену честь всіляко відстоюють палкі прибічники.

Ведучий Прямого каналу Тарас Березовець забив на сполох: тиск на Порошенка, мовляв, загрожує втратою підтримки з боку Заходу. Ще в жовтні блогер попереджав: підозра рано чи пізно буде. І ось вона, щоб, на думку Березовця, «перебити» скандали з «вагнерівцями» та ексзаступником міністра внутрішніх справ Гогілашвілі (про нього було в нашому попередньому огляді відеоблогів). А ще ж війська агресора на кордоні стоять, а Зеленський, мовляв, досі тисне на політичного опонента. Так, певен блогер, можна всю підтримку Заходу втратити.

Згадала про інцидент і ведуча проєкту «Рандеву» на 5 каналі, відеоблогерка Яніна Соколова. Подія, на її думку, гідна п’ятого місця в рейтингу «зашкварів» влади, про які медійниця розповідає в рубриці «Соромно». Мовляв, чинному президенту в усіх бідах ввижається винним саме попередник. Щоби розставити крапки над «і», Яніна Соколова просто під час запису відео телефонувала і Петру Порошенку (не підняв слухавку), і його дружині Марині. Остання розповіла, що нині разом із чоловіком перебуває на «дипломатичних зустрічах» у Польщі. Європейські лідери, мовляв, засвідчують свою підтримку п’ятому президентові на противагу «несправедливим звинуваченням». Та, переконує Марина Порошенко, попри все, разом із чоловіком вони й далі «боротимуться за Україну». Яніна Соколова, своєю чергою, додає: поки Зеленський тисне на решту багатіїв, до олігарха Коломойського, мовляв, жодних санкцій не застосовують.

Підозріла підозра Порошенку: версії нейтрально-критичні

А що у проросійському блоці? Його формальний ютуб-лідер Анатолій Шарій, який ще на початку 2019 року був шаленим хейтером Петра Порошенка та симпатиком Володимира Зеленського, нині не такий категоричний. Хоча тематичне відео починає з наболілого: мовляв, порошенківці дуже раділи, коли про аналогічну підозру повідомляли Шарію, аж ось вам і відповідь. Тепер зловтішається вже Шарій. Та все ж проросійський блогер завершує словами про «зачистку оппозиции» руками чинної влади.

На каналі ще одного давнього ненависника Порошенка, ексчлена монобільшості Олександра Дубінського, теж гучний інфопривід не проігнорували. Соратник опального нардепа, журналіст Євген Куксін зазначає: враховуючи, що підозра вже є, на лідера «ЄС» по поверненню в Україну може чекати «доля Навального»: затримання прямо на летовищі. А ще, мовляв, РНБО може заблокувати доступ до рахунків політика, і йому забракне грошей на внесення застави. Хоча Куксін тут же згадує «кейс Медведчука»: там обійшлося домашнім арештом.

Не бачить вигод у підозрі п’ятому президенту й журналіст Данило Мокрик. На його погляд, справа надто заполітизована, адже Зеленський ледь не в кожному відео згадує Петра Порошенка в негативному контексті. При цьому блогеру не подобається ані поведінка чинного президента, ані публічні дії його попередника. Та для себе, переконує Мокрик, він хоче бачити логіку дій правоохоронців, якої нині бракує.

Згадав про «втечу» Порошенка за кордон і «Бегущий банкир» Андрій Оністрат. Він теж дивиться на справу скептично. Бо «Петя — очень богатый парень», тож максимум, певен бізнесмен, матиме той-таки домашній арешт. Продовжуючи жалітися журналістам наближених до нього телеканалів, який він «бедный и несчастный».

Не втримався від коментарів лідер партії «5.10» Геннадій Балашов. Мовляв, «дело — явно сфабрикованное и политическое», але і президенти винні, що ніяк не можуть привести до ладу правоохоронну систему. Бо в людей, і у блогера в тому числі, «вырвали веру в ментов» (!). «А сажать надо сегодняшних», — певен бізнесмен-політик. Адже і з податками нічого хорошого, і на бізнес тиснуть.

Своєрідно відреагував на справу «ведучий-експерт» оновленого парламентського телеканалу «Рада», політтехнолог та блогер Володимир Петров. Мовляв, за умов гіпотетичного повернення Порошенка до влади сам Петров «опиниться в тюрмі за тиждень». Через те блогер уже навіть розмовляв зі своїм адвокатом — радився, де шукати політичного притулку. Все, мовляв, через «особисті питання», що тягнуться ще з 2018 року. Що саме мав на увазі, блогер не поточнив, але можна припустити, що йдеться про тіндер-скандал.

А що за поребриком?

Дії Росії теж не залишаються поза увагою українських ютуберів. Ось і викривач усього проросійського Сергій Стерненко найбільше переглядів набрав на черговій згадці про країну-агресорку: проаналізував свіжу пресконференцію тамтешнього лідера Володимира Путіна. Де той, звісно ж, згадував і про Україну. Перебрехавши як українську історію, так і те, хто і чому розв’язав і продовжує війну на Донбасі. «Путін — такий самий сцикун, як і Сталін та Гітлер», — каже Сергій Стерненко. Бо теж, мовляв, розв’язавши війну, переконує всіх, що до неї не причетний.

Не надто відрізняється погляд на виступ російського президента і у блогера Дениса Казанського. Путін, мовляв, «нес абсолютно мракобесную дичь в духе "черносотенцев"», зокрема щодо України. Ще Казанський нагадує, що саме росіяни на кшталт Ігоря Гіркіна призвели до розв’язання російсько-української війни на Донбасі. А тепер Путін говорить, що вирішувати власну долю мають саме мешканці окупованих територій. Та як же її вирішити, якщо все давно захоплене і розграбоване?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8430
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду