Трухін програє, Україна перемагає. Огляд політичних відеоблогів за 7–13 лютого 2022 року

Трухін програє, Україна перемагає. Огляд політичних відеоблогів за 7–13 лютого 2022 року

16 Лютого 2022
6856
16 Лютого 2022
09:30

Трухін програє, Україна перемагає. Огляд політичних відеоблогів за 7–13 лютого 2022 року

6856
Шарій каже, що Трухін мав замінити на посаді Арахамію, Трибушна певна, що Україна вже перемогла у війні з Росією, а на каналі Дубінського на владу ворожать на картах таро.
Трухін програє, Україна перемагає. Огляд політичних відеоблогів за 7–13 лютого 2022 року
Трухін програє, Україна перемагає. Огляд політичних відеоблогів за 7–13 лютого 2022 року

Тему можливого посилення російської агресії проти України з медіапростору не змогла витіснити жодна інша. Навіть нова інформація у справі ДТП за участю нардепа Олександра Трухіна, яку блогери теж обговорювали доволі активно.

Як нардеп Трухін у ліс ходив

Відео з нагрудної камери поліцейського, який був на місці ДТП за участю тепер уже ексчлена «Слуги народу» Олександра Трухіна, знову підняло справу в топ обговорень. Хтось із медійників цікавився, чому відеозапис, який доводить негідну поведінку нардепа на місці події, став доступним загалу лише через пів року після аварії. А от опоненти чинної влади цим переймалися мало. Бо ж весь «праведний гнів» спрямували на критику Трухіна, а з ним — і політичної команди, яка привела його до парламенту.

Телеведучий і блогер Віталій Портников розповідає: «влада робитиме все можливе, щоб захистити Трухіна», попри публічне засудження його вчинку. Адже, заговоривши, депутат, мовляв, «може розповісти таке, що владі не сподобається». Портников певен, що Трухін добре обізнаний із розподілом грошей від інфраструктурних проєктів, пов’язаних із президентом Зеленським. Мовляв, не дарма ж парламентар сумку з готівкою в багажнику віз. А ще, вважає блогер, нардеп має істотний вплив на парламентський бюджетний комітет (цю інформацію, до слова, підтверджують і журналісти Bihus.info). Загалом зараз, на погляд медійника, справу більше розслідують журналісти, а не правоохоронці.

Розбирав ситуацію і журналіст Данило Мокрик. Робив він це в етері Суспільного, уривок якого виклав на власний канал. Там він допитувався у представниці монобільшості Галини Янченко, чи та буде вимагати у Трухіна скласти мандат? Депутатка говорила, що нині лише прагне домогтися неупередженого розслідування. Ще Янченко та її критики сперечалися, чи працює нині закон про скасування депутатської недоторканості. «Мусимо говорити про закони і про ті проблеми, які там є», — твердив Мокрик. Згадав і про те, що розуміти, хто стоїть за «зливом» відео з камери поліцейського, — важливо. Але важливіше спершу встановити ступінь провини Олександра Трухіна та решти учасників резонансного ДТП.

А от лідер проросійського сегменту ютуба Анатолій Шарій видав власну «аналітику» подій довкола депутата. Нагадав, як одразу після ДТП начебто представники Олександра Трухіна пропонували ЗМІ гроші за видалення новини. Та й відео з камер, розміщених уздовж ділянки траси Київ — Харків, зазначає Шарій, правоохоронці не оприлюднювали підозріло довго. А ще блогер каже, що, за наявною в нього інформацією, саме Трухін мав замінити Давида Арахамію на посаді голови президентської фракції. «Иногда стоит заглянуть за ширму», — викривально каже Шарій.

Провладні блогери, само собою, теж мовчати не могли. Палкий симпатик влади, екснардеп та член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко зокрема. Одне з поширених на його каналі відео — ввімкнення медійника на одеський 7 канал (належить Аднану Ківану), де блогер коментує ситуацію довкола ДТП. Мовляв, скандал перевищив за резонансом саму подію, в результаті якої «никто не умер». Але Трухін, замість визнати провину і сприяти розслідуванню, даремно намагався все «зам’яти». Хоча виправдати його поведінку, певен Лещенко, не можна. Більше того, на погляд блогера, Олександр Трухін «стал заражать своей токсичностью фракцию […], министра внутренних дел […], всех вокруг» (але ж і без Трухіна у «зеленій» команді токсичних персон не бракує). Та Сергій Лещенко певен: кожен, хто «бросает тень» на президента і його команду, має бути від влади якнайшвидше усунений.

Та найбільш незвичний аналіз подій, на наш погляд, подали на каналі Dubina TV, натхненником якого є представник гурту колишніх «слуг народу», близький до Ігоря Коломойського екстелеведучий Олександр Дубінський. Там прокоментувати, чого ж членам монобільшості так не щастить та чому їх регулярно спіткають скандали, попросили таролога. Розкинувши карти, той сказав: «зелена» команда вкрай активно стартувала, але зараз її представники «розслабилися». Хоча і «сумного кінця», який владі так охоче пророкують опозиціонери різного штибу, карти Таро не показують. Мовляв, скандали триватимуть, але нічого трагічного для влади (типу посадок до місць позбавлення волі) це не нестиме. 

Путін проти України та цивілізованого світу: що далі?

Чимало розмов на тижні було і щодо можливого військового наступу Росії на Україну. Адже минулого тижня окремі західні ЗМІ поширили дату можливого вторгнення — 16 лютого. На таку інформацію реагували як прості українці, так і президент Зеленський. Він оголосив 16 лютого Днем Єднання та закликав українців не панікувати, а представників ЗМІ — «працювати в інтересах України».

Втім як до оголошення дати вторгнення, так і після нього думки блогерів, чи нападе Путін, різнилися. Проросійський блогер Єгор Мисливець очікувано нагнітав панічні настрої серед підписників. В одному з тематичних відео говорив: США дату нападу Росії оголошує і дипломатів евакуює, а Зеленському, мовляв, хоч би що. Тож навіщо ми витрачаємо такі гроші на утримання Офісу президента, дивується Мисливець, якщо тамтешні посадовці — неефективні? Та ще й, мовляв, нехтують інформацією про зовнішні загрози, кидаючи українців напризволяще. При цьому Мисливець певен: ніякого вторгнення Росії не буде (для чого ж тоді блогер майже 10 хвилин нагнітав паніку?). Усе, на його погляд, робиться, бо США «нужна очередная победа», а Зеленському — утримання рейтингу.

Тему коментував і Сергій Стерненко. При цьому згадав Марш єдності, що пройшов у Києві 12 лютого. А ще відзначив, як Росія, прагнучи максимально дестабілізувати ситуацію в Україні та й загалом у цивілізованому світі, винуватить у тиску будь-кого, вперто не визнаючи власної провини. Стерненко каже: не відомо, коли Путін захоче напасти. Та в будь-якому випадку агресор отримає шалений спротив та зазнає значних втрат на українській землі.

Оптимістично дивляться на ситуацію й автори каналу «Є питання» — журналіст Антон Голобородько та шефредакторка 24 каналу Олена Трибушна. Остання, коментуючи можливу ескалацію військового конфлікту, певна: українці вже перемогли в цій війні. Розвіявши міфи про «один народ», обмеживши вплив московської церкви та змусивши багатьох українських політиків утримуватися від проросійських заяв і вчинків. А ще згадує посилену українську армію і зміни в системі територіальної оборони. Хоча чинну владу Олена Трибушна критикує за «відмазування своїх» та вкрай сумнівну кадрову політику. Та все ж блогерка нагадує: українці воюють не за можновладців, а за «право країни на існування». Бо іншої в нас немає.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6856
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду