Шефір спотикання. Огляд політичних відеоблогів за 20—26 вересня 2021 року

Шефір спотикання. Огляд політичних відеоблогів за 20—26 вересня 2021 року

29 Вересня 2021
2212
29 Вересня 2021
11:30

Шефір спотикання. Огляд політичних відеоблогів за 20—26 вересня 2021 року

2212
Шарій присвячує замаху на першого помічника президента п’ять відео, Казанського атакує призабута Наталя Вітренко, а Притула пояснює хейтерам, чому не йде з телебачення.
Шефір спотикання. Огляд політичних відеоблогів за 20—26 вересня 2021 року
Шефір спотикання. Огляд політичних відеоблогів за 20—26 вересня 2021 року

Постріли в авто першого помічника президента Сергія Шефіра стали топтемою, яку не коментував хіба що дуже лінивий блогер. При цьому як у проросійських ютуберів, так і в симпатиків попередньої влади синхронно виникли сумніви у правдивості замаху на посадовця.

Стріляли…

Найбільше галасу, у всіх сенсах цього слова, на тижні наробив замах на першого помічника та давнього соратника Володимира Зеленського Сергія Шефіра. Офіційне розслідування ще триває, а от блогери швиденько провели власні і вже знають, хто винен і що робити.

Проросійський політик та блогер Анатолій Шарій відпрацював тему воістину стахановськими темпами: з приводу замаху виклав аж п’ять відео, чотири з яких — безпосередньо в день події. Найпопулярніший ролик під заголовком «Странности дела Шефира» за 5 днів набрав майже 650 тисяч переглядів. У ньому прокремлівський Шерлок Холмс переконує: все свідчить про розкол у команді Зеленського, де «замы ненавидят друг друга». Тож, напевно, саме звідти і йде історія замовлення нападу. А сам Шефір, певен Шарій, говорить за президентським темником про напад із боку ворогів Зеленського. У тому числі з Росії. Тоді як, за свідченням «журналістів» із видання блогера, поліція навіть не прагнула допитати мешканців найближчого до місця стрілянини житлового кооперативу.

Говорила про подію й авторка «Ясно-понятно блога» на каналі «Страна.юа» Олеся Медведєва. Вона, на щастя, обмежилася одним відео, в якому, як і Шарій, припускає: ситуація може бути пов’язана з протистоянням Сергія Шефіра та голови Офісу президента Андрія Єрмака. А ще, мовляв, Шефір був куратором тиску команди президента на бізнес, який за Зеленського «забирают уже весь». Та й стався замах напередодні важливих голосувань на кшталт закону про олігархів, які тепер можуть «протянуть под шумок» (його парламент згодом, зрештою, ухвалив).

А що там у Порошенка? Блогер і політтехнолог із його пулу Тарас Березовець, зокрема, аналізуючи інцидент, зазначає: жодна куля навіть не зачепила самого Сергія Шефіра. Також суголосно із проросійським сегментом блогосфери просуває тезу про конфлікт Шефіра з Єрмаком і Зеленським. Крім того, вчинити замах, припускає блогер, могли й на прохання «влиятельных людей», для яких помічник президента «не смог решить вопросы». Хоча більше Березовець схиляється до імітації злочину, аніж до реального замаху.  

У стані колишніх соратників «зеленої» влади теж не пройшли повз можливий замах на помічника президента. На каналі Dubina TV, натхненником якого є колишній «слуга народу» Олександр Дубінський, аналіз події проводив журналіст та соратник нардепа Євген Куксін. Його теж здивувало, що обстріляли саме зону водія (хоча представники президентської команди і розповідали, що Сергій Шефір часто сам сідає за кермо). Як і «колеги по цеху», Куксін певен, що ситуацію використають на користь ухвалення закону про олігархів.

До того ж, інцидент дає владі можливість ще рішучіше заявити: «Все, що ми робимо, — правильно».

Зреагував на можливий замах і показовий поборник усього українського Сергій Стерненко. Мовляв, про напад на помічника президент навіть на виступі в ООН сказав, а про обстріли українських військових воліє не згадувати, та й окупантів російськими намагається не називати. Щодо можливого нападу Стерненко точно не вірить, що це були люди олігархів. Адже з ними, певен блогер, у команди президента явно не ворожі відносини. Бо й сам Шефір, мовляв, їздив як до Ахметова, так і до Коломойського. Враховуючи, що помічник президента й досі займається справами студії «Квартал 95», напад могли замовити конкуренти з «Дизель-шоу», знущається блогер. Не втримався Сергій Стерненко і від самопіару: мовляв, якщо ти активіст і на тебе скоїли замах, то посадити можуть навіть тебе самого, а якщо ти друг президента — на розслідування кинуть усі можливі сили.

Вітренко проти Казанського та коли Притула піде з телебачення

Решта тем, на які рефлексували ютубери, були значно менш помітні за інцидент із Сергієм Шефіром. Та навіть серед них траплялися цікаві. Як-от медіаконфлікт між блогером Денисом Казанським та, здавалося б, давно зниклою в політичному небутті Наталею Вітренко. За словами Дениса, почалося з того, що він у влозі пригадав слова самої Вітренко, яка вважає власного сина Юрія (очільника НАК «Нафтогаз») «западником и русофобом». Коли ж відео Казанського було опубліковане, сама Вітренко та її давній ватний соратник Володимир Марченко записали спільний ролик, де розкритикували «фашиствующий выпад» Казанського. Який, мовляв, зазіхнув на честь сина призабутої політикині. Хоча сам Денис лише цитував висловлювання Наталі Вітренко про «русофобство» рідного сина Юрія. «У безумных совков всегда так: когда нечего сказать, они начинают обвинять всех подряд в фашизме», — іронізує блогер. Він планує присвятити родині Вітренків ще відео. 

А от шоумен та політик Сергій Притула вирішив поділитися з підписниками, чому, попри політичні амбіції, досі не пішов із телебачення. Бо, мовляв, наразі воно — «ледь не єдина робота, яка фінансово забезпечує мене та мою родину, за яку мені не соромно і з якої я сплачую податки у бюджет України». Та і, працюючи на телебаченні, запевняє Сергій, завжди керувався принципом «розвивати українське». А ще «ніколи не погоджувався на роботу в Росії». Не сумнівається Притула і в тому, що займатися одночасно політикою і працювати на телебаченні, принаймні до обрання на важливу посаду, можна. Головне — ефективно планувати власний час. Крім того, витрачені на волонтерство кошти треба десь заробити. Тож нині йти з телебачення блогер не планує. Що ж до політики, то мета Сергія — «змінити політичний ландшафт в Україні» та «вести до влади нові та професійні обличчя». Що ж, якщо телебачення справді деолігархізують, може статися так, що єдиною роботою, яка зможе фінансово забезпечувати Притулу та його родину, залишиться політика.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2212
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду