ДБР: Порошенко відмовився від отримання процесуальних документів, а його адвокати втекли

ДБР: Порошенко відмовився від отримання процесуальних документів, а його адвокати втекли

17 Січня 2022
1009
17 Січня 2022
10:46

ДБР: Порошенко відмовився від отримання процесуальних документів, а його адвокати втекли

1009
У ДБР стверджують, що адвокати Порошенка запевнили, що отримають усі процесуальні документи, однак після проходження прикордонного контролю нібито втекли «шляхом створення штучного натовпу».
ДБР: Порошенко відмовився від отримання процесуальних документів, а його адвокати втекли
ДБР: Порошенко відмовився від отримання процесуальних документів, а його адвокати втекли

У ДБР заявили, що пʼятий президент України, нардеп «Європейської солідарності»  Петро Порошенко після прибуття до аеропорту «Київ» відмовився від отримання процесуальних документів.

Про це повідомила речниця ДБР Тетяна Сапʼян під час брифінгу у понеділок, 17 січня.

«Петро Олексійович Порошенко відмовився від отримання процесуальних документів, ігнорував законні вимоги слідчого. При цьому особи, які були з ним, чинили фізичний опір, що зафіксовано на відеозаписах. Адвокати Порошенка запевнили, що отримають усі процесуальні документи, однак після проходження прикордонного контролю шляхом створення штучного натовпу втекли», – цитує Сап’ян «Радіо Свобода».

У ДБР очікують, що «все відбудеться мирним, цивілізованим, законним шляхом, і він (Порошенко – ДМ) завітає об 11-й годині до суду».

Пізніше адвокат Порошенка Ігор Головань заявив, що їхній підзахисний формально не є підозрюваним у справі про державну зраду та сприяння терористичній організації.

«Захисникам не можуть бути зрозумілі процесуальні права та обов'язки на тій підставі, що Порошенко Петро Олексійович не має статусу підозрюваного в цьому провадженні. Ми не бачили жодного документа, який би підтверджував повідомлення Порошенка про підозру. Єдиний документ, який ми колись бачили, і я його навіть публікував у мережі, – це лист паперу за підписом особи Бондаренко, в якому не заповнені графи прізвище, час і дата. Отже, жодного документа або іншого доказу, який би підтверджував факт повідомлення Порошенка про підозру, не існує. Ми його в усякому разі не бачили»,цитує Голованя «Українська правда».

17 січня Петро Порошенко літаком повернувся з Варшави. В аеропорту «Київ» його зустрічали прихильники та журналісти. Соратники Порошенка закликали зустрічати пʼятого президента України через побоювання, що його затримають прямо на летовищі.

Під час проходження паспортного контролю до Порошенка підійшов слідчий ДБР, який зачитав йому повістку про виклик до суду. Нардеп демонстративно його ігнорував. Слідчий наголосив, що політика не затримують, а чекають у суді.

Порошенко заявив, що його нібито не допускають на територію України, тому що більше 10 хвилин перевіряють паспорт. Згодом його пропустили.

У Державному бюро розслідувань повідомили, що чекають на нардепа в Печерському районному суді об 11:00 – йому мають обрати запобіжний захід у справі про постачання вугілля з окупованих територій.

Раніше Порошенко анонсував, що збирається з’явитись у суді після повернення в Україну, а також зустрітись із генеральною прокуроркою Іриною Венедіктовою.

Порошенко виїхав із України 17 грудня 2021 року, після того як ДБР намагалося вручити йому повістку. Нардеп заявляв, що це була запланована поїздка, однак, за даними ДБР, квиток на літак він придбав ввечері того ж дня, вже після інциденту зі слідчими.

20 грудня 2021 року ДБР повідомило Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні терористичним організаціям. Водночас підозру йому підписала не генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, а її перший заступник. Захист Порошенка наголошує, що це незаконно, та акцентує на тому, що Венедіктова для цього пішла у відпустку на один день, 20 грудня.

Підозра повідомлена в межах справи про схему постачання вугілля з тимчасово окупованих частин Донбасу на суму близько 1,5 мільярда гривень.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про арешт Порошенка з можливістю внесення застави у розмірі 1 мільярд гривень. Печерський суд 6 січня 2022 року арештував все майно нардепа.

Фото: Петро Порошенко/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1009
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
читач
802 дн. тому
/// ...нібито не допускають... Realy!? Клоуни та профани у всьому
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду