Офшорне зло. Огляд політичних відеоблогів за 4–17 жовтня 2021 року

Офшорне зло. Огляд політичних відеоблогів за 4–17 жовтня 2021 року

22 Жовтня 2021
1424
22 Жовтня 2021
16:00

Офшорне зло. Огляд політичних відеоблогів за 4–17 жовтня 2021 року

1424
Шарій називає «Слідство.інфо» «шлюхами Офиса президента», Ляшенко бідкається, що повернулися 90-ті, а Мокрик нагадує, що Зеленський сам благословляє хамство чиновників щодо журналістів.
Офшорне зло. Огляд політичних відеоблогів за 4–17 жовтня 2021 року
Офшорне зло. Огляд політичних відеоблогів за 4–17 жовтня 2021 року

Прем’єра фільму «Офшор 95», загадкова смерть нардепа Антона Полякова та скандальна поведінка тепер уже колишнього очільника «Укрексімбанку» Євгена Мецгера — теми, що не залишили байдужою блогерську спільноту. Більшість ютуберів при цьому традиційно об’єднала ненависть до чинної влади, яку вони виливали у в’їдливих коментарях.

Шо в офшорах?

Позаминулий тиждень розпочався з медійного шторму, викликаного оприлюдненим командою «Слідства.інфо» розслідуванням про офшорні оборудки студії «Квартал 95», що трапилися ще 2012 року. Журналісти припускають, що саме через згадані в матеріалі компанії виводив кошти вкладників тодішній власник «Приватбанку» Ігор Коломойський. На каналі якого й виходять проєкти студії, тривалий час очолюваної Володимиром Зеленським.

Історія з офшорами в людини, яка стала президентом України, під час передвиборчої кампанії граючи, зокрема, й на темі офшорів попередника, викликала очікуваний медійний резонанс. У битві прихильників та ненависників влади медійно виграли останні. Адже критикували Зеленського і компанію як із проросійського, так і з пропорошенківського таборів.

Блогер-політик Анатолій Шарій очікувано відпрацював тему стахановськими темпами. Офшорній історії він присвятив кілька відео, в яких, як і завжди, вщент розкритикував главу держави. В одному з них Шарій стверджує, що саме зараз «Зеленский стал известен всему миру», при цьому посилаючись на західні ЗМІ. Бо «Слідство.інфо», яке оприлюднило фільм про «Квартал 95», блогер називає «шлюхами Офиса президента» (???), які «сделали великое разоблачение про дом Шария» (а, ось воно що). Мовляв, журналісти «Слідства» і не хотіли випускати розслідування про владу, але їх зобов’язала участь у міжнародній спільноті розслідувачів. А ще Шарій знає, що в Офісі президента провели «брейншторм», як реагувати на скандал. Мовляв, розглядали навіть варіанти замаху на Зеленського та обстрілу «сепаратистами» українських позицій. З такою фантазією Анатолію точно варто подумати про написання детективів.

У середовищі прихильників Порошенка теж узяли тему в роботу. Журналіст Віталій Портников, коментуючи її, зауважив, що «весь інформаційний простір контролюється союзниками Володимира Зеленського». Це, певно, все ж невеличке перебільшення. Та все ж, каже Портников, про фільм дізналися українці, є резонанс. І можливо, припускає Портников, фільм відкриє очі 73 % виборців, яких автори «проєкту» під назвою «Володимир Зеленський» використали у власних цілях та поставили на шлях «руйнування української держави».

Телевізійниця Яніна Соколова, своєю чергою, розмірковує над офшорним скандалом, ілюструючи його зміною позиції колишнього нардепа від Блоку Петра Порошенка, ексчлена наглядової ради «Укрзалізниці» Сергія Лещенка. Він у 2016 році ганив президента Порошенка за наявність офшорів, а в результатах розслідування «Слідства.інфо» нічого страшного не бачить (хоча варто зауважити, що Порошенко відкривав офшори, вже будучи президентом, а Зеленський — іще будучи актором). Резюмує ж Соколова, що «офшори для нашої країни — це зло». Адже це «мінус до державного бюджету, і українці від цього страждають».

А що ж сам Сергій Лещенко, крім власне заяв про невинні офшори «Кварталу 95»? Він випустив одразу кілька тематичних відео, які, само собою, спрямовані на захист чинного президента. В одному з таких ексчлен наглядової ради «Укрзалізниці» розповів: «Офшори — легальний бізнес, який можна створити в українському правовому полі». Тож, мовляв, Зеленський використовував офшори як бізнес-інструмент, який потім закрив (та чи закрив?), а Порошенко — як можливість вести бізнес, десятиліттями будучи у політиці і не маючи на це права.

Хто вбив Антона Полякова?

Раптова смерть 33-річного нардепа Антона Полякова, який починав парламентську кар’єру з партії «Слуга народу», а потім став запеклим критиком влади, не мала жодного шансу не стати міською легендою, яку коментуватимуть усі. Блогери такого шансу на хайп змарнувати не могли.

Гліб Ляшенко з каналу «Klymenko Time», обговорюючи подію, розповідав, як Поляков затято критикував владу, казав про роздачу «слугам» грошей у конверті, за що його й «убили». «Я верил, что бывшие артисты не будут лить кровь, как предшественники. Но я ошибся», — бідкається блогер, не чекаючи висновків слідства. Мовляв, ситуація нагадує йому, що повернулися 90-ті роки.

Схожими припущеннями відреагували й у пулі Петра Порошенка. Блогер Мирослав Олешко припустив, що Полякову щось «подмешали» в алкоголь (згодом виявилося, що, крім спиртного, був ще й метадон). Звісно ж, Олешко згадував слова небіжчика про роздачу конвертів із грішми в туалеті парламенту. З цими фактами депутат, мовляв, хотів іти в Національне антикорупційне бюро України. Розповів блогер і про цинічну реакцію на смерть колеги з боку членкині монобільшості Галини Третьякової. Її, як і інших депутатів «Слуги народу», Мирослав Олешко називає «зверьем», яке привів у парламент Зеленський. Який, мовляв, будь-які дії відданих йому депутатів схвалює. «Возникает вопрос: а не завалили ли Полякова?» — риторично цікавиться Олешко.

Зреагував на смерть колеги і ще один ексчлен монобільшості, а нині — ледь не найзавзятіший критик влади Гео Лерос. Через нього представники «Слуги народу» навіть на етери Суспільного ходити не бажають. Опальний нардеп у фірмовому провокаційному стилі обговорював не стільки загибель Антона Полякова, скільки злорадство «слуги» Третьякової. Таким чином, каже нардеп-блогер, у «слуг народу» проявляється «вот эта оху*вшесть». «Это — отличный маркер их отношения: им абсолютно наплевать на всех», — розносить Лерос владу, до якої належав ще кілька місяців тому.

А ще, бідкається нардеп, у парламенті ігнорують його запити до президента. В яких Лерос, зокрема, просив перенести Офіс президента в офшорну зону та позбавити громадянства очільника фракції «Слуги народу» Арахамію за захист тих самих офшорних справ Зеленського. Отакої: Гео Лерос, який постійно ганить владу за неефективність, займається парламентським спамом замість реальної законотворчості. То чим же тоді опозиціонер ефективніший за тих, кого критикує?

Мецгер піде — порядок наведе

Ще в медіасередовищі неабияк запалало від поведінки керівництва державного «Укрексімбанку» під час інтерв’ю журналістам «Схем». Нагадаємо, тоді керівник установи Євгеній Мецгер із колегами, образившись на запитання про видачу кредиту бізнесмену, який нібито платить податки окупаційній владі Донецька, наказав підлеглим заблокувати знімальну групу у приміщенні, а наявні у медійників цифрові носії почистити від відзнятого матеріалу.

Журналісти про свавілля щодо колег мовчати не стали. Данило Мокрик, зокрема, говорив, що «освятив» хамську поведінку державних чиновників відносно преси саме президент Зеленський. Мокрик згадує епізоди, коли і сам глава держави, і його колишня прессекретарка Юлія Мендель некоректно поводилися із журналістами. Не надто ввічливі з пресою, нагадує блогер, і «слуги народу» — він зокрема назвав імена Миколи Тищенка чи Макса Бужанського. Влада, мовляв, звикла повчати журналістів, як правильно працювати. При цьому сам Зеленський, коли щось таке трапляється, здебільшого мовчить, залишаючи коментування радникам типу Михайла Подоляка. «Звикайте: ми будемо вас нервувати і ставити незручні запитання», — застерігає можновладців від «теплих ванн» Данило Мокрик.

Говорили про справу Євгена Мецгера і на каналі Dubina.tv, «духовним наставником» якого є колишній журналіст та ексчлен монобільшості Олександр Дубінський. Його колишній підлеглий з «1+1» Євген Куксін не дивується тому, що посадовець повів себе саме так. «Це — закономірна історія, коли такого поняття, як справедливість, у державі не спостерігається», — переконаний журналіст. Мовляв, історію з ДТП «слуги» Трухіна досі не можуть розслідувати. Тож і у справі Євгена Мецгера навряд чи можна очікувати суворого покарання.

Висловилися й на каналі «Страна.юа». Мовляв, коли на «Схеми» напали, тут тобі всі закордонні посольства це розкритикували і медіа згуртувалися. Не те що коли «тиснуть» на «опозиційні» ЗМІ типу самої «Страни». А сам інцидент, скаржиться блогерка Олеся Медведєва, «показывает, каких уродов ставит Зеленский на государственные должности. Да он и сам такой!». Бо ж Мецгер, нагадує блогерка, виходець із Кривого Рогу і добрий знайомий Володимира Зеленського. Тож справжнього розслідування епізоду медійниця, як і решта її колег-блогерів, не очікує.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1424
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду