«Ісус Христос української опозиції». Огляд політичних відеоблогів за 17–23 січня 2022 року

«Ісус Христос української опозиції». Огляд політичних відеоблогів за 17–23 січня 2022 року

27 Січня 2022
7757
27 Січня 2022
13:00

«Ісус Христос української опозиції». Огляд політичних відеоблогів за 17–23 січня 2022 року

7757
Шарій каже, що Порошенко «помочился в лицо Зеленскому», Портников вважає, що українці отримують «щеплення від популізму», а Мокрик називає побачене «порохошоу».
«Ісус Христос української опозиції». Огляд політичних відеоблогів за 17–23 січня 2022 року
«Ісус Христос української опозиції». Огляд політичних відеоблогів за 17–23 січня 2022 року

Попередній президент України, а нині лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко театралізованим поверненням до України та гучним (у всіх сенсах) судовим процесом знов увірвався на порядок денний вітчизняних медіа та блогерів. При цьому навіть прибічники чинної влади, коментуючи тему, визнають: медійно наразі програє саме Зеленський.

«Я принес благую весть…»

Такими пісенними рядками п’ятого президента України Петра Порошенка зустрічали представники його фанатського угрупування (наш Юрко Космина згадував цю народну творчість у проєкті «Ньюспалм»). Втім повернення лідера «ЄС» із «європейського дипломатичного турне» чекали як прихильники, так і противники політичного діяча. Їх об’єднувала цікавість: як далі піде справа про державну зраду, в якій Порошенка підозрюють правоохоронці?

У пулі прихильників лідера «Євросолідарності» панувала об’єднавча думка: чинна влада тисне на «лідера протесту», тому й вигадує притягнуті за вуха справи. Наприклад, блогер Олексій Петров певен: влада готувала проти політика провокацію. Бо справа, мовляв, «слеплена из говна и веток». А учасників мітингу на підтримку Порошенка, серед яких є ветерани бойових дій, певен Петров, Банкова хотіла спровокувати на сутички за допомогою правоохоронців. Запустивши дітей на ковзанку перед Офісом президента та найнявши «тітушок», які би почали громити зимові декорації в момент, коли до будівлі підійшли пропорошенківські мітингарі. При цьому жодних доказів, що влада хотіла використати «найманців», блогер не наводить. Як і не припускає, що діти реально, а не за вказівкою людей Зеленського, могли посеред дня прийти на ковзанку під ОП. Що ж, не дарма Олексій Петров, крім блогерства, ще й письменник. Талант до вигадок у нього, як бачимо, серйозний.

Журналіст Віталій Портников, своєю чергою, говорить: витівки влади проти Порошенка не дозволили посадити його під арешт, бо ж «українські патріоти — люди, які вміють постояти за свої цінності». Тож, мовляв, авторитаризму, якого так прагне Зеленський, ці люди не допустили. Але ж нинішній президент, певен Портников, хоче «грати у Лукашенка». Та нині українці, каже блогер, продовжують отримувати «щеплення від популізму» та мають робити відповідні висновки.

Розкритикував дії влади й ситуативний «антизеленський» союзник Порошенка — Анатолій Шарій. Відео про судове засідання 17 січня прокремлівський ютубер назвав коротко: «Опущен». «Виродок ти, а не вирок», — цинічно нагадував Зеленському давню обіцянку блогер. Хоча «по закону», певен Шарій, Порошенка мали затримати ще на паспортному контролі в аеропорту. Аж тут — особисте зобов’язання. «Я ненавижу Порошенка всем сердцем. Но сегодня он здорово помочился в лицо Зеленскому», — зловтішався Шарій. Мовляв, Зеленський показує: боїться тих, хто може «по беспределу качнуть улицу». Блогер також назвав чинного президента «чучелом», «чмом», «ничтожеством» та іншими неприємними словами. А що втрачати, якщо ти і так під санкціями, але сидиш за кордоном.

«Порохошоу»

Коментували «пришестя Порошенка» в Україну й нейтральні та критичні до нього блогери. Журналіст Данило Мокрик назвав істерію пропорошенківських спікерів напередодні повернення політика до України «порохошоу». Відзначив і вищезгадану пісенну творчість найпалкіших шанувальників Петра Олексійовича. Мокрик певен, що комічну, на перший погляд, композицію «порохоботи» тиражували на повному серйозі. Нагадав блогер і те, як Порошенко у грудні тікав від представника Державного бюро розслідувань, нібито поспіхом купуючи квитки на літак. Та найбільше Данило Мокрик збиткується з хайпу, який довкола повернення нардепа в Україну здійняли його прихильники. Жартома називаючи Порошенка «Ісусом Христом української опозиції». Мовляв, фанати лідера «ЄС» з 2019-го звинувачують Володимира Зеленського у перетворенні політики на шоу, аж тут самі до створення цього шоу активно долучилися. А ще блогер порівнює «камбек» Порошенка з поверненням до Грузії її колишнього лідера Саакашвілі. Яке, нагадує, «бонусів йому не принесло» (Саакашвілі заарештували).

Говорили про подію і на каналі Skrypin.ua. Ще до рішення Роман Скрипін напророчив: «Можливо, суд ухвалить рішення про особисте зобов’язання» (так і сталося). А от гасло «Країні потрібен порох» блогеру не подобається — Скрипін порівнює його зі слоганом «Країні потрібен Литвин», із яким ексспікер Верховної Ради йшов на парламентські вибори у 2007 році (і не пройшов, до речі). Ще журналіст нагадував, що судова реформа, якої від України вимагають західні партнери, не відбулася ні за Порошенка, ні за Зеленського.

Не забули про повернення та суд над Порошенком і на каналі Dubina TV екстелеведучого та нардепа Олександра Дубінського, який свого часу добряче критикував п’ятого президента. Нині тему коментував колишній журналіст «1+1» Євген Куксін. Мовляв, опозиція називає Зеленського «диктатором». Але що ж це за диктатор такий, який навіть головного опонента посадити не може? Тож тепер, певен блогер, опозиція за цю слабкість життя президенту не дасть, аж поки той із посади не піде.

Протилежно коментували судове рішення на каналі «Ісландія», де головує одіозний політтехнолог Володимир Петров (ось тут про нього детальніше). Нині блогера пов’язують із Офісом президента, та і контент його каналу здебільшого спрямований на критику опозиційних до чинної влади діячів. Говорячи про рішення суду, Володимир Петров переконує глядачів: вирок Петру Порошенку — його ж програш. Адже лідера «ЄС», мовляв, «не тягнуть до буцегарні», тим самим послаблюючи його імідж «ворога влади». Тож підтримують Порошенка, на погляд Петрова, тільки ті, хто за гроші. Тут Петров, здається, судить інших по собі — у випадку останньої акції на захист лідера «ЄС» помітно: багато хто з його прихильників ходить на мітинги не за оплату, а від щирої любові. Ось навіть недоброзичливці з числа теленовинарів не змогли зняти «проплачених» учасників мітингу, як роблять зазвичай, і тому обмежилися сценкою вживання алкоголю.

Не мовчав і щиро прихильний до влади ексжурналіст Сергій Лещенко. На його думку, в суду було все для того, аби брати Порошенка під арешт. Та й «ризики втечі» політика, мовляв, великі. Тому м’яке рішення грає на руку піаркампанії лідера «ЄС». Хоча й тут блогер не забув похвалити нинішнього президента, якого, певен Сергій Лещенко, і надалі будуть сприймати як людину, яка бореться проти старої системи. Словом, не посадив Зеленський Порошенка — молодець, а посадив би — був би молодець також. Аналітика, на яку ми заслужили.

Скріншот відео: Виталий Портников/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7757
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Запоріжжя
817 дн. тому
Чимось тхне від цієї статті, чимось замовним, або якимось власним негативним враженням від сивочолого, хоча журналісти мають цього (забруднення статті) уникати. Найсмішніше й найжалюгідніше, і це можна закинути більшості ЗМІ, ніхто не хоче згадувати, що влада "обіцяла" посадити Порошенка (безвідносно до особистості) 2,5 роки. Буквально всі, від рядових депутатів до перших сурл СН, усі ці 2 роки обіцяли Порошенку справу. А тепер, як не вдалось засадити, починається: Порошенку підіграють; це його піар; починають приплітати пропагандистів. Я не виборець ЄС, але цей цирк з приховуванням правди/викривленням її відверто набридає. Не у всіх читачів пам'ять мов у золотої рибки.
Ігор
817 дн. тому
Зараз ми бачимо, що на боці Порошенка такі як Шарій та Портніков. Звичайно, Шарій із застереженням, але реальність це не змінює. Це доводить, що маємо справу не з політичними поглядами, а звичайний бізнес владних угруповань та їх патріотичної обслуги. Ватажки такої обслуги - своєрідні батьки Махно. Україну розриває революційна внутрішньокланова боротьба корумпованих владних угруповань продажних патріотів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду