Що Брежнєв робив у Верховній Раді? Огляд політичних відеоблогів за 29 листопада — 5 грудня 2021 року

Що Брежнєв робив у Верховній Раді? Огляд політичних відеоблогів за 29 листопада — 5 грудня 2021 року

9 Грудня 2021
7083
9 Грудня 2021
10:00

Що Брежнєв робив у Верховній Раді? Огляд політичних відеоблогів за 29 листопада — 5 грудня 2021 року

7083
Петров та Мокрик суголосно побачили в посланні Зеленського образ Брежнєва, Балашов ганить Ахметова за протекторат для «политического секонд-хенда», а Притула та Казанський знову нагадують про руйнацію, яку несе в собі «русский мір».
Що Брежнєв робив у Верховній Раді? Огляд політичних відеоблогів за 29 листопада — 5 грудня 2021 року
Що Брежнєв робив у Верховній Раді? Огляд політичних відеоблогів за 29 листопада — 5 грудня 2021 року

На тижні блогери активно коментували послання Володимира Зеленського до Верховної Ради, в якому президент багато хвалився й не менше обіцяв. Згадували і про олігарха Ріната Ахметова, з яким в українського президента триває напружене протистояння, про яке ми докладно писали.

Аналізуємо послання

Не встигли влягтися страсті довкола пресконференції Володимира Зеленського (про реакцію на яку ютуберів ішлося в попередньому огляді відеоблогів), як глава держави дав новий привід для розмов. І навіть декілька, адже в посланні до Верховної Ради говорив про численні перемоги чинної влади та про грандіозні плани на майбутнє. А відеоблогери традиційно кинулися критикувати та розвінчувати все, сказане президентом у сесійній залі.

Ютубер із пулу Порошенка Олексій Петров, коментуючи побачене, каже: виступ нагадав йому промови генерального секретаря центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу Леоніда Брежнєва. Те саме порівняння в етері «Токшоу №1» на тижні озвучив нардеп із фракції Порошенка Олексій Гончаренко. Петров же почув у словах Зеленського «мегатонны лапши на уши». Мовляв, президент каже, що попередники нічого не побудували, але ні: і дороги робили, і про розвиток армії не забували. Та й літаки і танки для потреб армії, супиться блогер, ще з 2014-го відновлювати почали. А Зеленський взяв і все хороше собі присвоїв.

Схожу позицію продемонструвала і проросійська блогерка Ольга Шарій, чоловік якої Анатолій продовжує щотижня випускати десятки відео з паплюженням Володимира Зеленського та членів його команди. Риторика дружини трохи м’якша, та все ж таки негативна до чинної влади. Послухавши послання до парламенту, Ольга Шарій проводить свою паралель: схоже, мовляв, на виступ Остапа Бендера у шаховому клубі (епізод із роману Ільфа та Петрова «Дванадцять стільців», де герой розповідає про світле майбутнє невеликого міста). Серед іншого проросійська ютуберка розкритикувала діяльність «Кримської платформи», яка, мовляв, витрачає гроші, але поверненням Криму і не пахне. Адекватні експерти мають зовсім іншу думку про ефективність цього проєкту. А ще, мовляв, Зеленський розповідає про військову міць України, але НАТО не захищатиме нас, як держави-членів Альянсу, адже ми — лише партнер. (Логічно — треба пройти певні етапи, щоби стати повноцінним членом НАТО.) Ну і як же не згадати про «наркотический угар» та не назвати президента «дурачком» — що, в принципі, нівелює всі попередні аргументи, схожі на серйозні.

На каналі «Страна.ua», крім загального аналізу промови президента, зупинилися на його заяві про економічний паспорт українця (відповідний пакет законопроєктів глава держави вже вніс до парламенту). За ідеєю, діти, народжені починаючи з 2019 року, матимуть рахунки, куди йтимуть кошти від користування надрами та оренди землі. Тож по досягненню повноліття накопичення юних українців можуть становити близько 10 тисяч доларів (за тогочасним курсом, вочевидь — хтозна, яким він буде за шістнадцять років).

Блогерка Олеся Медведєва згадує: подібний документ до парламенту ще 2020-го вносив нардеп із монобільшості Дмитро Костюк, та ходу документ не отримав. Скористатися грішми, нарахованими в рамках ініціативи Зеленського, каже блогерка, діти зможуть, починаючи з 2037 року, коли не тільки чинного президента при владі не буде, але й у світі не зрозуміло, що відбуватиметься. А гроші для втілення ідеї в життя, припускає Медведєва, держава буде вибивати в компаній, які видобувають корисні копалини, через збільшені рентні ставки. Загалом проросійська медійниця «обнадіює» українців: «На эти деньги можно не рассчитывать совсем».

Зеленський проти Ахметова: перший тайм ми вже відіграли?

Коментують блогери й затяжний конфлікт між президентом України Володимиром Зеленським та найбагатшим олігархом Рінатом Ахметовим. Протистояння загострюється: представники влади припинили ходити на канали бізнесмена, а президент і взагалі звинуватив Ахметова в підготовці до державного перевороту. Що представники олігарха очікувано категорично заперечили.

Один із блогерів, який узявся проаналізувати ситуацію, — Данило Мокрик. Свіжий тематичний влог він охарактеризував як «навколоахметовський офігів». Згадує при цьому, як честь Ріната Ахметова в різні часи захищали лідер Радикальної партії Олег Ляшко (завсідник медіа олігарха) і перший президент України Леонід Кравчук. Коментуючи ж послання чинного президента до Верховної Ради, Мокрик теж проводить аналогію із промовами Леоніда Брежнєва. Тільки зупиняється на словах президента про схвалений парламентом законопроєкт №5600, який у народі називають «антиахметовським». Раніше Данило Мокрик сказав, що протистояння президента й олігарха змушує кожного тримати себе «у певних рамках», що для держави добре, але до моменту, коли сутичка переросте у відкриту «війну на знищення». 200 кримінальних справ — це ще не війна?

Висловився на цю тему й бізнесмен, лідер віртуальної партії «5.10» і проповідник відповідної ставки єдиного податку Геннадій Балашов. На думку блогера, на своїх телеканалах Рінат Ахметов зараз «собрал весь политический секонд-хенд, и пытается слепить из него команду». Мовляв, якби за таким принципом і власний ФК «Шахтар» формував, нічого би клуб не виграв (хоча нині навіть із молодими футболістами справи у «Шахтаря» не дуже). Пам’ятаєте, щось подібне казав Михайло Подоляк: «Непасіонарні, нехаризматичні ретрополітики в молодіжному одязі».

А загалом, певен Балашов, як Ахметов, так і решта українських олігархів завжди думали про власну вигоду, хоча мали би думати, «как изменить страну». Тож нині за це можуть і поплатитися. «В стране должна появится великая идея», — говорить підприємець… і тут же піарить політичну доктрину власної партії. «Меняйтесь или умрите», — завершує на категоричному Геннадій Балашов.

Про постать Ріната Ахметова розмірковував і журналіст Айдер Муждабаєв. Мовляв, Ахметов тривалий час «строил Донецк», аж потім у мить все втратив «из-за русского мира», не захотівши воювати за власну територію. А тепер на власних телеканалах, на погляд блогера, збирає «всех пророссийских вшей», яким «нах*р эта Украина не нужна». «Самые бездушные, мерзкие, тупые — они все там работают», — розносить медіаімперію Ахметова Муждабаєв. І це, обурюється медійник, після гіркого уроку з окупованим Донбасом.

До речі, про окупантів

Поки Айдер Муждабаєв критикує «агентів Кремля», котрі засіли на вітчизняних телеканалах, інші блогери інформують підписників про стан справ на окупованих українських територіях. Наприклад, Сергій Притула опублікував чергове відео з оглядом стану справ на Кримському півострові. Туди, нагадує, днями навідався російський президент Путін, при цьому не заїхавши в Сімферополь до самопроголошеного прем’єр-міністра окупованого Криму Аксьонова. Це, припускає Притула, через корупцію, яка на півострові нині розцвіла. Ще блогер згадує про «Фестиваль борщу», який на окупованому півострові провела так звана «Украинская община» — кишенькова проросійська організація Криму. Не забуває і про тиск, якого там регулярно зазнають противники окупаційної влади. «Кримське питання не повинно зникати з українського інформаційного простору», — традиційно нагадує Сергій Притула. Можемо лише погодитися.

Виходець з окупованого Донецька Денис Казанський своєю чергою розповідає, що коять окупанти на непідконтрольних територіях Донеччини та Луганщини. Нині, зокрема, розповів, як у Донецьку відкривали «Русский дом» — щось на кшталт російського культурного центру. На церемонію, відзначає Казанський, приїхали депутати Держдуми Росії. Ба більше, відкрили центр у приміщенні, яке окупанти відібрали в церкви місцевих мормонів, котрі тікали від релігійних переслідувань терористів. «В этом эпизоде — вся суть "русского мира" […] Нафига что-то строить, создавать, если можно просто отобрать», — говорить Денис Казанський.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7083
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду