Хвилюватися немає причин? Огляд політичних відеоблогів за 24–30 січня 2022 року

Хвилюватися немає причин? Огляд політичних відеоблогів за 24–30 січня 2022 року

3 Лютого 2022
6116
3 Лютого 2022
11:00

Хвилюватися немає причин? Огляд політичних відеоблогів за 24–30 січня 2022 року

6116
Олешко називає Зеленського «мурчащим главнокомандующим», Семченко уявляє Лукашенка світовим лідером, а Стерненко радіє, що Данилко «підпалив дупи окупантам».
Хвилюватися немає причин? Огляд політичних відеоблогів за 24–30 січня 2022 року
Хвилюватися немає причин? Огляд політичних відеоблогів за 24–30 січня 2022 року

Поки суд над Порошенком, про який багато йшлося в попередньому огляді, перенесли на 11 лютого (цього разу — через оскарження запобіжного заходу), на порядок денний українських блогерів повернулося питання можливого російського вторгнення. Чимало ютуберів міркують, як далеко готовий піти Володимир Путін для задоволення імперських амбіцій та як Україна і світ готуються протистояти можливій навалі агресора.

Що там у Путіна?

Затятий прихильник Порошенка Мирослав Олешко, коментуючи прибуття до України військової допомоги від США, хвалить союзників нашої держави. Та тільки їх: як завжди, Зеленського ютубер нещадно критикує, називаючи «мурчащим главнокомандующим» (щось нове в переліку ненависницьких прізвиськ, даних президенту опонентами). Мовляв, і Зеленський, і секретар РНБО Данілов применшують російську небезпеку. Ганив блогер і нардепа Данила Гетманцева — за «протистояння» з ФОПами щодо впровадження касових апаратів.

«Гарячу» тему не пропускають і проросійські блогери. Сталініст Олександр Семченко присвятив їй чимало відео, об’єднаних одним змістом: Україна — слабка, а якщо, мовляв, і спровокує війну, то Путін із соратниками блискавично поставить її на місце. В одному з роликів він рефлексував на звернення Олександра Лукашенка до білоруського парламенту. «Мы вернем нашу Украину в лоно нашего славянства», — говорив, зокрема, білоруський диктатор. «Когда сбудется то, о чем говорил президент Белоруссии?» — запитує підписників Олександр Семченко. Згадує блогер і про анонсовану Лукашенком «большую войну», яка, мовляв, розпочнеться, якщо Україна нападе на Білорусь або Росію. «Вот это и есть слова настоящего союзника», — захоплюється диктатором ютубер-сталініст. «Мне жаль, что у Лукашенка нет того самого ресурса, чтобы определять судьбу мира», — додає Семченко. Що ж, бажання, аби тебе повернув у лоно Олександр Лукашенко, — досить небезпечний симптом, вартий візиту до психоаналітика.

Телевізійниця і відеоблогерка Яніна Соколова, у свою чергу, закликала українців не панікувати, але теж дорікнула українській владі свідомим применшенням загрози вторгнення. «Важливо, щоб влада заспокоювала людей не тільки словами, але й діями», — відзначає блогерка. А ще дорікнула депутатам із монобільшості, що ті «заблокували виділення 50 мільйонів гривень на підтримку армії». 50 мільйонів гривень — вартість третини нового танка, дрібниця в масштабах потреб української оборони. Насправді йшлося про 50 мільярдів гривень, виділити які на військо запропонували в законопроєкті депутати від «Європейської солідарності», а потім розігнали «зраду» — мовляв, гроші на армію блокуються. Бюджет на 2022 рік передбачає 133 мільярди гривень на оборонну сферу. В цілому нічого дивного, що влада не поспішає підтримувати законопроєкти опозиції про перерозподіл бюджету, адже саме вона, а не опозиція, відповідає за його виконання й наповнення.

А що думають про військову загрозу росіяни, які нині мешкають в Україні? Колишній ведучий російського НТВ та українського «Інтера», NewsOne та Прямого, а зараз — «України 24» Євгеній Кисельов присвятив темі окремий відеоролик. На початку відео, до речі, відзначив: його власний ютуб-канал не має жодного стосунку до телеканалу «Україна 24».

Кисельов каже, що Путін хоче показати світові, «как он крут». На Україну ж, припускає Кисельов, російський лідер ображений ще від часів Помаранчевої революції 2004–2005 років. Крім того, на думку блогера, Путін дуже хоче ускладнити українські реформи, щоб наша країна «не стала позитивным примером для граждан самой России». Ще одна мета російського президента, говорить Євгеній Кисельов, — за будь-яку ціну зберегти за собою владу. Що ж, корисне доповнення до сеансу путінознавства у програмі Дмитра Гордона.

«Оптимистические прогнозы» щодо можливого вторгнення Росії давав наш «постпред у тилу ворога»: російський кореспондент УНІАН Роман Цимбалюк (який, щоправда, через тиск тамтешньої влади повернувся на батьківщину). Мовляв, для паніки немає причин, адже за ці роки Україна стала значно сильнішою за ту, якою була у 2014 році. На думку блогера, в нашій армії є і фахові кадри, і сучасне озброєння. Крім того, «гений Владимира Путина убедил весь мир, что Россия — абсолютное зло», нагадує Цимбалюк про безпрецедентну підтримку України з боку західних партнерів. Ну а тим, хто не може дати раду власним панічним настроям, блогер радить їхати до Львова.

Сердючка — наш?

Змусив згадати про себе і трохи призабутий шоумен Андрій Данилко, якого у світі знають завдяки образу провідниці Вєрки Сердючки. Артист раніше висловлювався за дружбу з Росією та говорив, що військове протистояння двох держав — це «політика». Проте на одному з виступів заспівав популярну завдяки тіктоку пісню «Батько наш Бандера». Чим викликав гнів росіян.

Натомість проукраїнські ютубери новину, звісно ж, зустріли схвально. Сергій Стерненко, зокрема, вважає, що Данилко неочікувано «підпалив дупи російським окупантам». При цьому блогер згадує нещодавні слова шоумена, що той вважає Бандеру «сомнительным» і проти перейменування Московського проспекту в Києві на його честь. На погляд Стерненка, лояльний до проросійської публіки Андрій Данилко робить «відчайдушну спробу всидіти на двох стільцях». Бо після співанки, мовляв, цілком може отримати заборону на в’їзд до Росії.

Цю ж тему прокоментував і нардеп від «Євросолідарності» Олексій Гончаренко, трохи відволікшись від хейтерства Зеленського. Співи Данилка депутат доповнив згадкою, як сам разом із колегами по фракції співав «Бандеру» в парламенті. Гончаренко, як і Стерненко, зазначає, як сильно запалало від почутого у росіян. «Воюем и на культурном фронте», — певен нардеп.

До речі, про критику в цілому. Ветеран війни з Росією Валерій Ананьєв (Маркус) записав на тижні не політичний, але доволі доречний відеоролик про непереборне бажання людей вчити інших жити. Яке, говорить блогер, особливо помітне в соціальних мережах. Та люди, певен Ананьєв, лізуть із порадами радше не для того, щоб комусь допомогти, а щоб потішити власне его. Тож блогер закликає підписників «поважати особистий простір» та «не лізти туди, куди вас не просять». А відео, каже, записав, бо хоче жити у зрілому, дорослому суспільстві. І тут Валерію немає чим заперечити.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6116
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду