«Байрактаром» по пропагандистах. Огляд політичних відеоблогів за 25–31 жовтня 2021 року

«Байрактаром» по пропагандистах. Огляд політичних відеоблогів за 25–31 жовтня 2021 року

3 Листопада 2021
3700
3 Листопада 2021
10:26

«Байрактаром» по пропагандистах. Огляд політичних відеоблогів за 25–31 жовтня 2021 року

3700
Шарій боїться, що Україна вдарить безпілотниками по Криму, Лещенко згадує про співпрацю Порошенка й Коломойського, а Гудименко з Леросом задумали імпічмент Зеленському за добу.
«Байрактаром» по пропагандистах. Огляд політичних відеоблогів за 25–31 жовтня 2021 року
«Байрактаром» по пропагандистах. Огляд політичних відеоблогів за 25–31 жовтня 2021 року

Удар українських військовиків по позиціях терористів за допомогою турецьких безпілотників «Байрактар» та медійний шум, що зчинився потому, українські блогери ігнорувати не могли. Ті ж, хто до військових тем байдужий, коментували більш «цивільні»: «мажорне» ДТП у Харкові та вічні теми на кшталт постатей Порошенка та Зеленського.

«Байрактар», який усіх налякав

Турецькі ударні безпілотники «Байрактар», що не лише з’явилися на озброєнні українських воїнів на Донбасі, але й завдали удару по батареї гаубиць терористів, наробили шуму у прямому й переносному значеннях. Поки дрони фізично шуміли на лінії зіткнення, блогерська та медійна спільнота галасувала довкола самого факту удару по позиціях супротивника.

Проросійський сегмент ютуба не міг дозволити собі мовчати, коли під загрозою — позиції найманців із Росії. «Вождь» прокремлівських блогерів Анатолій Шарій, «аналізуючи» ситуацію, згадує показ безпілотників на параді до Дня Незалежності. «Всем было понятно, что это — оружие для Донбасса. А там, глядишь, и по Крыму жахнем», — будує власну реальність Шарій. Такими діями, мовляв, Україна псує стосунки з міжнародною спільнотою, показуючи, що «плевать они хотели» на Мінські угоди. При цьому Анатолій Шарій тут же цитує російських посадовців на кшталт міністра закордонних справ Сергія Лаврова, який піддає сумніву сам факт, що українська сторона завдала удару по позиціях противника. Тим не менше, прокремлівський блогер переконаний, що Зеленський застосовує «байрактари», аби «переключить народную любовь» на фоні численних криз, затягнувши на свій бік пропорошенківський електорат.

А що ж у Порошенка? Блогер із його пулу Тарас Березовець, коментуючи тему, каже: «Этот день точно войдет в историю». При цьому називає «байрактар» «оружием возмездия», завдяки якому, зокрема, Азербайджан здобув перемогу над Вірменією в нещодавній війні за Нагірний Карабах. Використання турецького БПЛА для удару по позиціях ворога, певен Березовець, викликало паніку у Кремлі. А дивлячись на приклад України, мовляв, «байрактари» хоче закупити й Польща. «Остается надеяться, что Зеленский не даст заднюю, как обычно», — додав блогер.

Коментував тему й учасник контактної групи Денис Казанський. Назвавши тематичний влог «Россия в ужасе из-за дебюта "Байрактара" на Донбассе». Як і Березовець, блогер називає застосування безпілотника «историческим событием», а в Росії, каже, почалась «предсказуемая истерика». На доказ Казанський навів кадри з програми «60 минут», що стала своєрідним символом цинічності російської пропаганди. Там депутати Держдуми вчергове залякували українців поставками на окуповані території зенітно-ракетних комплексів типу С-400. «Вот такой у нас внутренний конфликт», — гірко іронізує блогер.

Трагічні пригоди Харківського в Харкові

Відрефлексували ютубери і на трагічну ДТП, яку в Харкові спричинив підліток Микола Харківський. Хлопець на шаленій швидкості увігнався в авто, що рухалося перпендикулярною вулицею. Внаслідок події винуватець майже не зазнав ушкоджень, тоді як в авто, в яке врізався підліток, загинув 58-річний водій.

Постать хлопця з багатої сім’ї, який звик жити «на широку ногу», аналізували, зокрема, на каналі «Страна.юа». Олеся Медведєва, посилаючись на «разные телеграмм-каналы», говорить, що Харківський любив поведінку «без башки». Нагадуючи, що хлопець часто порушував правила дорожнього руху, грубив поліціянтам, дарував друзям зброю. Хоча нинішня трагедія, припускає блогерка, вже не минеться для юнака простим переляком. «Мы эту тему не оставим, пока он не сядет», — пообіцяла підписникам Медвєдєва.

На спорідненому за напрямком каналі «Klymenko Time» коментували ДТП не самі, а запитали думку перехожих харків’ян неподалік від місця трагедії. «Тут постоянно такое», — коментував численні порушення ПДР у цьому місці один з опитаних. Більшість респондентів при цьому схилялася до думки, що хлопець із забезпеченої сім’ї навряд чи зазнає серйозного покарання.

Та найбільш «блискавичне» розслідування інциденту провів прихильний до Порошенка Мирослав Олешко. Той навіть у назві тематичного відео вказав: винен Зеленський! Бо, мовляв, нардепа Олександра Трухіна, який, імовірно, був за кермом нетверезим під час ДТП неподалік Києва влітку, влада відмазала. (Насправді слідство триває, але в голові Олешка воно, напевно, вже скінчилося.) Тим самим подавши згубний приклад таким, як Микола Харківський. «При Порошенко, Авакове не помню, чтобы кого-то прикрывали», — бідкається Олешко. (Окей, Мирославе, якщо не пам’ятаєте, дивіться сюди, сюди, сюди і можете ще погуглити.) «Свиньи зеленые, вы в ответе за Харьков», — призначив винних блогер.

Порошенко, Зеленський і всі-всі-всі

Журналіст, екснардеп та колишній член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко не відступає від «генеральної лінії» власного блогу: підтримка ініціатив Зеленського та жорстка критика його попередника. Порошенка Сергій згадує часто і гріхів йому закидає немало. Наприклад, говорячи про співпрацю п’ятого президента та олігарха Ігоря Коломойського, стверджує: «Попри публічну ненависть, Порошенко і Коломойський по-тихому співпрацюють». Бо, мовляв, обрання секретарем Полтавської міськради депутата від «Європейської солідарності», блогера Андрія Карпова стало можливим лише за альянсу партії Порошенка та політичного проєкту Коломойського «За майбутнє» (від якого висувався чинний міський голова Олександр Мамай), до яких долучилася і фракція «Опозиційної платформи — За життя». Нині три політсили, нагадує Лещенко, мають коаліцію у Полтавській міськраді, вирішуючи вигідні питання на свою користь. А окремі депутати від «За майбутнє» вже фігурують у справах про вимагання коштів із місцевого бізнесу. Припущення, що на рівні області домовленості між партіями не обов’язково означають домовленості у верхах, у блогера-політика не виникає. Нагадаємо, що у щонайменше п’ятьох обласних радах ненависна Сергієві Лещенку «Європейська солідарність» об’єдналася зі «Слугою народу», з чого — за його логікою — слід зробити висновок про таємну змову Зеленського й Порошенка :)

А от представники «Демократичної сокири», аж ніяк не прихильної до шостого президента, спільно з активним критиком Зеленського, нардепом Гео Леросом, придумали справжній бліцкриг. Вони оприлюднили відео під назвою «Як влаштувати імпічмент Зеленському за добу». «Кожен день коштує країні неймовірну кількість життів, грошей… Тому влада Зеленського має закінчитися у найкоротший термін», — згущує політичні фарби демсокирівець Юрій Гудименко. Щоби скинути ненависного президента, діяч пропонує проукраїнським силам з опозиції об’єднатися довкола «стратегії»: не чекаючи виборів, домагатися імпічменту Володимиру Зеленському. Зокрема, і через масові акції під стінами парламенту. «Вся опозиція має "качати" цю тему», — певен Гудименко. З яким всебічно погодився і Гео Лерос. Варто було поцікавитися успіхами імпічменту Кучмі, Ющенку і Порошенку, а також ранніх спроб (задовго до Майдану) розпочати процедуру імпічменту Януковича. Зазвичай далі виголошення слова «імпічмент» справа не йшла.

Ілюстрація — стопкадр із ефіру каналу «24»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3700
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду