Про що говорили в етері спільного телемарафону 24 червня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 24 червня

25 Червня 2022
1568

Про що говорили в етері спільного телемарафону 24 червня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1568
Надання Україні статусу кандидата в члени Європейського Союзу, геноцид українського народу, виїзна студія «1+1» у Брюсселі.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 24 червня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 24 червня

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: Суспільне, «Україна 24», «Інтер», «1+1», «Рада».

У блоці Суспільного Олена Ремовська провела інтерв’ю з послом з особливих доручень Міністерства закордонних справ України, агентом України в Міжнародному суді ООН Антоном Кориневичем. Говорили про створення спеціального трибуналу для розгляду злочинів керівництва Росії проти миру. Обговорювали питання виплати компенсацій українцям, постраждалим від війни. Дипломат сказав, що наразі конкретні механізми отримання репарацій від країни-агресора ще розробляються. Довести факти геноциду українського народу буде складно, все залежить від того, які докази підготують правоохоронці. Злочини проти людяності розглядає Міжнародний кримінальний суд, нагадав гість.

Далі повторили частину блоку за попередню добу, де обговорювали перспективи вступу України до ЄС.

Депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс мав розмову із ведучим про надання Україні статусу кандидата в члени Європейського Союзу. За його словами, ще три місяці тому не було впевненості, що Україна отримає такий статус. Кубілюс вважає членство України в ЄС потрібним не лише Україні, а й усьому Євросоюзу. Політик сказав, що Європа має зробити висновки і усвідомити свою помилку, коли не дала чіткої геополітичної перспективи Україні після Революції гідності.

У блоці Суспільного ведуча Роксолана Лісовська розпитувала Еймана Гілмора про ратифікацію Стамбульської конвенції. Спецпредставник ЄС із прав людини сказав, що показовим є ухвалення цього рішення у дні, коли Україна отримує статус кандидата у члени ЄС. Гість чітко зазначив, що бачив на власні очі в Ірпені явний доказ воєнних злочинів, які скоїли росіяни: це і братські могили, і знищені торгівельні центри, дитмайданчики, житлові будинки. Він вважає, що обов’язково треба притягти до відповідальності тих, хто вчинив ці злочини. Втім, експерт не поспішав говорити про геноцид. Він вважає, це має визначити Міжнародний кримінальний суд, який уже почав розслідування. ЄС обіцяє підтримати це розслідування фінансово.

Цій ж темі була присвячено розмова журналістки Суспільного із пані послом США з питань глобального кримінального правосуддя Бет ван Шаак.

У блоці каналу «Україна 24» продовжили обговорювати надання Україні і Молдові статусу кандидата у члени ЄС. Міністр закордонних справ України в урядах Януковича і Азарова (2003—2005, 2010—2012 роки) Костянтин Грищенко сказав, що цю подію варто розглядати як крок для убезпечення Молдови від посягань Росії. Україна від цього теж виграє.

Ізраїльський політолог, підполковник запасу Аріє Зайден говорив про те, що офіційний Ізраїль не підтримує Україну у часи її протистояння агресивним діям Росії. За його словами, це симетрична відповідь на той факт, що не всі держави світу підтримують дії Ізраїлю щодо Палестини.

Адвокат Юрій Білоус у  блоці каналу «Україна 24» говорив про початок суду над російським військовим, якого підозрюють у зґвалтуванні українки на очах у її дитини. Це сталось у Шевченковому під Києвом. Підсудного на засіданні не буде.

У блоці «Інтера» про перспективи вступу України до ЄС говорили з директором Школи політичної аналітики Максимом Яковлєвим. Він зауважив, що надання Україні під час війни статусу кандидата у члени ЄС — політичне послання: Європа фактично декларує народження нового геополітичного союзу.

Канал «1+1» організував виїзну студію у Брюсселі з ведучою Наталею Мосейчук. Гостями були президент Литви Гітанас Науседа, депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс, віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович, представник України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов та інші. Також показали два інтерв’ю ведучої з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та депутаткою Європейського парламенту Расою Юкнявічене.

У блоці каналу «Рада» транслювали проєкт телеканалу «Герої» з Ольгою Бутко. Вона поспілкувалась із зооволонтеркою Анастасією Тихою, її чоловіком та зооволонтеркою Сніжаною Бугрик. Говорили про порятунок собак.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1568
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду