«В Донецке прямо сейчас…» Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в російських телеграм-каналах

«В Донецке прямо сейчас…» Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в російських телеграм-каналах

21 Лютого 2022
3930
21 Лютого 2022
16:00

«В Донецке прямо сейчас…» Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в російських телеграм-каналах

3930
Під кінець минулого тижня у російському сегменті телеграма почалися зміни. На каналах про правила дорожнього руху, фотографію чи спортивні вправи раптом з’явилися повідомлення про евакуацію мешканців окупованих територій України та підготовку наступу української армії.
«В Донецке прямо сейчас…» Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в російських телеграм-каналах
«В Донецке прямо сейчас…» Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в російських телеграм-каналах

Штучне загострення у зоні бойових дій, що, стараннями бойовиків та їхніх кремлівських кураторів, розпочалося в кінці минулого тижня, супроводжувалося, звичайно, й активнішою підтримкою кремлівської пропагандистської машини. Зокрема й у телеграм-каналах. 

Які до того розповідали про зовсім інші теми, часто далекі від політики. Здебільшого це були рекламні повідомлення, що змушували читачів підписатися на якийсь тематичний канал, присвячений політиці. А вже там користувачів обробляли пропагандистськими вкидами. Нагадаємо, напруга у зоні бойових дій суттєво зросла, коли у п’ятницю, 18 лютого, ватажки бойовиків Пушилін та Пасічник оприлюднили звернення до мешканців окупованих територій з вимогою стати на захист «рідної землі» від «наступу української армії» та оголосили масову евакуацію жінок і дітей.

Попри те, що палкі промови, за словами фактчекерів, були записані ще за два дні до того, а представники української влади наголосили, що силовий варіант звільнення окупованих територій не розглядається, почалася робота «на картинку» пропагандистських ЗМІ.  Жінок та дітей демонстративно, під камери прокремлівського телебачення, фактично силоміць виводили на вулиці та садили в автобуси, що везли «біженців» до Ростовської області Росії. Через це влада російського регіону оголосила надзвичайну ситуацію. А чоловіків працездатного віку бойовики буквально «відловлюють» на вулицях, аби ті стали до лав збройних формувань.  Поки що, як зауважує чимало спостерігачів, Росія діє за сценарієм, схожим на події в Південній Осетії 2008 року. Там також спершу демонстративно евакуювали дітей, а потім намагалися спровокувати грузинську армію на обстріли. Втім, поки українська армія під масовими обстрілами з боку окупованих територій намагається не піддаватись на провокації, повідомлення про «теракти», «диверсії», «обстріли» та «геноцид» із її боку просто фальшують. І телеграм-канали в цій справі — один із головних інструментів.  

«Евакуація» на пропагандистські ресурси

Щойно бойовики почали хитати ситуацію на окупованих територіях, у російських телеграм-каналах, незалежно від тематики, почали з’являтися повідомлення на кшталт таких: «В "ДНР" и "ЛНР" началась срочная эвакуация жителей. Объявили полную мобилизацию и выдвигаются с вооружением на передовые позиции на Донбассе». Такі меседжі, як видно на ілюстрації, поширили канали, що спеціалізуються на добірках ДТП, розповідях про фотографії, згадках про «праві» течії та про тренування.

На інших російських телеграм-каналах неполітичної тематики, до того теж не помічених у пропагандистських заявах, поширювали інформацію, що «В Донецке прямо сейчас максимально пи*децово. По всему городу и в центре одновременно случились мощные взрывы». Такі дописи робили канали про правила дорожнього руху, техніку безпеки, гумористичні відео та англійську мову. 

У суботу, 19 лютого, пул російських телеграм-каналів поширював схоже повідомлення: «В Донецке максимальный треш. По всему городу и в центре одновременно случились мощные взрывы». Однаковий пост опублікували адміністратори каналів «Фотоаппарат», «Простой английский», «Автоинструктор».

Жодних підтверджень із незалежних джерел, що якісь вибухи на окупованих територіях відбувались, так і не з’явилося. Згодом з’ясувалося, що відео, які поширюють на доведення «вибуху газогону на Луганщині», зняті давно і не можуть стосуватися подій 19 лютого. 

«ЧП Online»: незаангажованість із проросійським присмаком

У більшості випадків деталі можна було почитати на сторонніх телеграм-каналах політичного спрямування. У випадку меседжів про евакуацію посилання вели на ресурс «ЧП Online» (станом на ранок 21 лютого — майже 75 тисяч підписників), у повідомленнях про ситуацію в Донецьку — на канал «Топор Live» (понад 1 мільйон). Таким чином російські ресурси збільшували кількість підписників, розмістивши клікбейтну рекламу на сторонніх неполітичних каналах. І на «ЧП Online», і на «Топор Live», з-поміж іншого контенту, публіці пропонуються і пропагандистські антиукраїнські повідомлення. На каналі «ЧП Online», наприклад, ще зранку 18 лютого було повідомлення, що Росія відводить війська від українських кордонів. Але далі пішли новини про обстріли неподалік Донецька (без вказування, хто стріляв) та про хімічну зброю, яку, за даними американських джерел, Росія начебто може застосувати на Донбасі.

Пізніше на «ЧП Online» виходили вже більш пропагандистські повідомлення. Наприклад, звернення Пушиліна про евакуацію чи заяви Путіна про доцільність перемовин України із бойовиками.  

Контент каналу за 18 лютого здебільшого з відео евакуації мешканців окупованих територій до Росії. З домішками «слів підтримки» від Володимира Путіна чи, наприклад, так званого «прем’єр-міністра» окупаційної влади Криму Сергія Аксьонова. Втім, слова пропагандистів розбавлялися заявами західних політиків та командування української армії.  

Варто відзначити, що, попри домінування серед контенту «ЧП Online» повідомлень із проросійським ухилом, назви самопроголошених республік тут беруть у лапки, додаючи «так называемые».

Та і новини для публікації автори беруть із різноманітних, а не лише пропагандистських кремлівських ресурсів. Нині на каналі продовжують публікувати повідомлення медіа, що стосуються загострення ситуації на Донбасі та реакції на неї у світі. 

«Топор Live»: визнання терористів та «загрози» від України

Інший російський телеграм-канал, що масово розміщував рекламу на неполітичних ресурсах — «Топор Live». На відміну від «ЧП Online», тут не лише значно більше підписників (понад 1 мільйон), але й значно вищий градус кремлівської пропаганди. Ще від ранку п’ятниці, 18 лютого, тут повідомляли про обстріли «киевских силовиков», посилаючись на джерела з окупаційної влади. Назви псевдореспублік автори цього каналу в лапки не беруть. Натомість, подаючи заяви президента України Володимира Зеленського з Мюнхенської безпекової конференції, беруть слова типу «окуповані території» у лапки.

Автори контенту публікують тут і дані української сторони та іноземних джерел, та домінує інформація від політичного керівництва Росії та бойовиків.  

Усе це присмачується кадрами евакуації та виття сирен, знятими мешканцями окупованих територій. Станом на 21 лютого автори телеграм-каналу «Топор Live» продовжують нагнітати ситуацію, публікуючи «гарячі» заяви ватажків терористів та російських високопосадовців укупі з кадрами евакуації місцевих мешканців.  

Пропаганда самотужки та опозиційні російські телеграм-канали

Деякі з російських телеграм-каналів поширювали пропаганду і самотужки. Наприклад, на ресурсі «Правые Хайлайты» (понад 155 тисяч підписників станом на 21 лютого), що публікує здебільшого праворадикальні матеріали з домішками расизму та нетолерантності до ЛГБТ-спільноти, з’являлися матеріали про те, як «в украинских телеграмм- каналах активизировались боты, призывающие граждан не садиться в автобусы, эвакуирующие население с территории Донбасса». 

Не стояли осторонь і російські опозиційні телеграм-канали. Наприклад, «Мышеловка» (майже 380 тисяч підписників станом на 21 лютого), який здебільшого публікує критичні до чинної влади Росії матеріали. Тут намагалися аналізувати ситуацію більш-менш незаангажовано.  Наприклад, показали ситуацію на території окупованої частини Донеччини, згадали про те, що ватажки терористів записували провокативні звернення ще 16 лютого. А ще, у фірмовому іронічному стилі, наводили пряму мову прокремлівських політиків Росії. 

Нині на каналі продовжують публікувати здебільшого критичні до чинної влади матеріали або пости, що іронізують над рівнем життя в Росії та на території терористичних республік. Ми продовжуємо моніторити поширення проросійських меседжів у телеграм-каналах. У наступному огляді до переліку каналів додамо і українські ресурси, що працюють у проросійському напрямку.  

Фото: AFP/Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3930
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
АМОН
792 дн. тому
Мне ночью снился страшный сон, и в нём я видел очень ярко. Сын Жириновского солдат, а дочь Лаврова санитарка. Вот с автоматами бегут ‚ две дочки Путлера в атаку, И нажимая на курок, кричат „за Родину, за Папу !, Тут танк, горящий на боку, а в нём Медведева сынок, И дочь отважного Шойгу, достав его, несёт в сан блок. Зюганов внук, Зюганов сын, наследник Матвиенко Вали, Все как один пошли на фронт, чтоб братья в НАТО не вступали ! Бегут в строю Ковальчуки и Ротенберги рядом, И рвётся Миллер на прорыв, во фланг, с газпромовским отрядом ! Открыл глаза, потом закрыл, что за фантастика творится!? Наверно зря смотрел ТВ, что вот такая х#ень приснится.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду