ПостУкраїна. Два роки, як Ахметов вийшов із медіабізнесу

ПостУкраїна. Два роки, як Ахметов вийшов із медіабізнесу

5 Квітня 2024
6043
5 Квітня 2024
09:00

ПостУкраїна. Два роки, як Ахметов вийшов із медіабізнесу

6043
Що сталося з активами закритої нині медіагрупи «Україна».
ПостУкраїна. Два роки, як Ахметов вийшов із медіабізнесу
ПостУкраїна. Два роки, як Ахметов вийшов із медіабізнесу

Майже два роки тому один із найбагатших людей України бізнесмен Рінат Ахметов вирішив вийти з медійного бізнесу та відмовився від ліцензій телеканалів, друкованих медіа та провайдерів однієї з найбільших медіагруп. Це сталося через кілька місяців після початку повномасштабної війни. За офіційною версією, причиною  є закон про деолігархизацію. За неофіційною — втрати під час війни з Росією (зруйновані заводи у Маріуполі, бізнес на Донеччині, експорт через порти тощо), які зробили невиправданими витрати на медіаактиви.

За цей час на ринку з’явилися нові медіапроєкти на різних платформах, які створювали колишні працівники «України» або які запускали на основі контенту групи Ахметова. «Детектор медіа» розповідає про них.

Телеканали групи «Ми — Україна»

Колишня команда медіагрупи вже запустила два ефірні телеканали, які мають ліцензії у мультиплексах «Зеонбуду» та МХ-7. Один із них інформаційний, стартував у листопаді 2022 року, через три місяці після закриття каналів Ахметова. Команду каналу  сформував колишній керівник інформаційної служби «України» Юрій Сугак. У жовтні 2022 року канал отримав супутникову ліцензію, за кілька тижнів — дозвіл на мовлення у цифрі, далі оперативно долучився до виробників марафону й отримав на це гроші від держави. А туди, як ми знаємо, не всіх пускають. Через рік «Ми — Україна» отримав ліцензію у МХ-7.

Другий канал — «Ми — Україна+» — має розважальний формат, запустився на початку 2024 року. Генеральною продюсеркою каналу стала Наталія Стрибук, колишня головна продюсерка департаменту кіносеріального виробництва телеканалу «Україна».

У цій історії найцікавіше те, звідки гроші у команди на оплату трансляції. На утримання двох каналів із трансляцією у цифрі та колективом у дві сотні людей потрібно до десяти мільйонів гривень щомісяця.

Бенефіціарним власником каналів «Ми — Україна» є Ігор Петренко. Він не працював у медіагрупі Ахметова,  а співпрацював з іншими медіа — телеканалом «Апостроф», онлайн-виданням «Коментарі»; як політичний коментатор брав участь у суспільно-політичних програмах, був головним редактором онлайн-видання Realist.online. Також він є директором департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Ігор Петренко розповідав, що фінансування «більшою мірою залежить від успішності перемовин із можливими спонсорами проєктів і рекламодавцями». Але яким чином вдалося придбати техніку, оплачувати трансляцію, інвестувати у виробництво і зрештою платити зарплати співробітникам, невідомо.

Згідно з інформацією на «Опендатабот», у компанії працює 187 співробітників. У 2022 році компанія мала чистий прибуток у мінусі (–5,7 млн грн), але у 2023 році чистий прибуток становив 2,8 млн грн, при цьому дохід — 132,6 млн грн, а зобов’язання — на 34,7 млн грн.

Канали групи «Ми — Україна» на ринку пов’язують із керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком. Тому що у перший рік війни запустити канал і стати одним із виробників  єдиного телемарафону неможливо було б без згоди влади. Однак Ігор Петренко це заперечує: «Жоден посадовець не має впливу на роботу телеканалів “Ми — Україна” та “Ми — Україна+”. Незалежність каналів забезпечується дотриманням журналістських стандартів і погодженої у колективі редакційної політики».

Нові ютуб-канали

Після виходу Ахметова з медійного бізнесу у «Медіа Групи Україна» залишилися ютуб-канали з великою аудиторією та контентом. За інформацією пресслужби компанії Ріната Ахметова СКМ, ютуб-канали належали третім особам, і зараз із ними створена «ефективна модель співпраці», яка буде масштабуватися: «Медіагрупа як правовласниця на ринкових умовах надає третім особам невиключні права на використання своєї архівної медійної бібліотеки (контенту, створеного до 11 липня 2022 року). Сама медіагрупа не бере участі в розміщенні архівного контенту й не виробляє новий».

Інформаційно-аналітичні канали

Найпопулярнішими з них були канали «Україна 24» та «Сьогодні». Ютуб-канал «Україна 24» за кілька місяців після здачі ліцензій каналів «Україна» змінив назву на «Фабрику новин». Ним займається Ростислав Буняк. Колись так називався інформаційний продакшн, який виробляв новини для каналу ICTV, але вже досить давно не використовувався.

Ютуб-канал «Україна 24» був найпопулярнішим серед ютуб-каналів українських телемовників до закриття медіагрупи «Україна» за місячною кількістю переглядів і мав 2,4 мільйона підписників. Зараз кількість підписників зросла до 3,83 млн. Ростислав Буняк був керівником департаменту диджитал-напрямку «Новинної Групи Україна» (а колись, до речі, працював на ICTV).

«Я запропонував медіагрупі “Україна” рішення не заморожувати сторінку. Забрати свій бренд, не виробляти новий контент, але залишити архів. А далі я створю новий бренд, монетизуватиму архівне відео та віддаватиму частину доходу від нього як ренту. Й шукатиму нові продакшни й авторів для створення нового контенту вже як незалежний агрегатор і платформа (до речі, звідси й назва)»,розказував після запуску «Фабрики новин» Ростислав Буняк. За його словами, проєкт «Платформа» отримав права на монетизацію всього архіву відео каналу «Україна 24». «Усе це відео лишилося на нашому каналі. Щомісяця воно генерує мільйони переглядів. Авжеж, із часом ця частка падатиме, але цей процес все одно інерційний», — сказав він. За словами Ростислава Буняка, «Новинна група Україна» отримує більшу частину грошей, зароблених на монетизації свого контенту. За його словами, жодного зв’язку між «Фабрикою новин» і проєктом, який організував Юрій Сугак, немає.

Ще один канал медіагрупи «Сьогодні» отримав нову назву «Сейчас». Його власником також є Ростислав Буняк. «Каналом я володію з моменту передачі мені сторінки “Сьогодні” з боку медіагрупи “Україна”, коли та оголосила про закриття. Реалізована та ж сама логіка роботи, як і у випадку “Фабрики новин”, — ми купуємо контент в авторів. Тобто насправді моя компанія є технологічною, а не медійною. У випадку “Сейчас” зараз знайшли сталу кількість контенту, яку можемо опрацювати та яка доцільна з точки зору бізнес-категорій», розповідав Ростислав Буняк у коментарі «Детектору медіа». За його словами, така назва була обрана через те, що на сторінці в основному сиділа російська аудиторія. Однак після цього канал змінив стратегію і зараз орієнтується на український ринок, відповідно зростає аудиторія саме серед українських користувачів. Канал має 1,71 млн підписників.

Спортивні канали

У вересні 2022 року медіагрупа «Україна» віддала колишньому директору каналів «Футбол» Олександру Денисову сім ютуб-каналів футбольної тематики. На схожих умовах, що і Ростиславу Буняку. Кошти від монетизації нового контенту отримає Олександр Денисов, а 80% монетизації старої бібліотеки йдуть у медіагрупу. «"Футбол 2.0" має 1,24 млн користувачів. На каналі виходять огляди й обговорення матчів. Ми "продаємо" свою експертизу у футболі, — розказав Денисов у коментарі "Форбс". — Знаємо, що потрібно глядачам, і вміємо робити огляди й аналітику змістовно та цікаво».

За його словами, фінансовим партнером стала беттингова компанія Parimatch. Як пише видання, деталей контракту він не розкриває, але каже, що це забезпечувало до 90% надходжень і дозволило проєкту з першого місяця працювати з прибутком. У компанії One Pitch Group Денисова працює понад 30 людей і він готується до відкриття третього каналу (другий — новинний «Футбол Тайм»).

Серіальний канал

Ще одним каналом медіагрупи був «Україна серіали». Зараз він перейменувався на «Найкращі серіали Ever». У ютубі йдеться, що це латвійський канал. Він має 5,77 млн користувачів. На ньому переважно транслюють серіали «України». «Детектор медіа» звернувся до компанії Ахметова СКМ із проханням розказати, чи належить цей канал медіагрупі. «Група ліцензує бібліотечний контент для сторонніх ютуб-майданчиків, зокрема цьому каналу. Цей канал не належить МГУ», — відповіли у СКМ.

Бібліотека каналу «Україна»

Після відмови від ліцензій і закриття проєктів «Медіа група Україна» не закрилась, а продовжила працювати над монетизацією бібліотеки. Як розказали «Детектору медіа» у пресслужбі СКМ, уся операційна діяльність групи зосереджена на цьому процесі.

Улітку 2023 року StarLight Media придбала частину бібліотеки контенту «Медіа групи Україна». За інформацією джерел «Детектора медіа», сума угоди між компаніями становить 5 млн доларів.  На основі цього контенту SLM запустив окремий канал «Твій серіал». Його зареєстрували в Національній раді з питань телебачення та радіомовлення у серпні 2023 року. А за кілька місяців у листопаді він отримав ліцензію на мовлення у мультиплексі «Зеонбуду». За словами програмної директорки каналу Аліни Павленко, канал створений на запит жіночої аудиторії дивитися детективи та мелодрами.

«Цей тренд зростає. Ми бачимо, що глядачки мають потребу в історіях, де відновлюється справедливість і перемагає кохання. Ми хочемо допомогти нашій жінці впоратися з цими викликами. У нас величезна бібліотека. Також у нас є бажання створювати альтернативу російським серіалам. Жіноча аудиторія завжди цікава для рекламодавців», — казала Аліна Павленко.

«Твій серіал» — не єдиний канал, який послуговується контентом «України». Частину проєктів придбала і група «1+1». Під час конкурсу у Нацраді керівник групи Ярослав Пахольчук презентував «Бігуді» як канал, сфокусований на серіальному виробництві. Окрім повторів серіалів, українських і турецьких, на каналі планується вихід шоу «Говорить Україна» Олексія Суханова. Це не той проєкт, який зараз виходить на «1+1», а той, що свого часу був в ефірі «України». «Плюси» придбали частину бібліотеки медіагрупи й, зокрема, всі сезони цього шоу.

«Детектор медіа» спитав у СКМ, хто ще придбав продукти з бібліотеки «України». Пресслужба компанії відповіла: «Група взаємодіє з усіма учасниками українського ринку». Також додали, що контент продається  і в інші країни. Також монетизується через продаж чи ліцензування іншим платформам.

Бібліотека 

У складі «Медіа групи Україна» була своя ОТТ-платформа Oll.tv. Раніше вона була єдиною платформою, яка мала ліцензію регулятора, і відмовилася від неї наприкінці липня 2022 року, коли Нацрада анулювала ліцензії усіх активів МГУ. Після цього платформа припинила надавати послуги абонентам.

Упродовж 2022 року «МГУ» намагалася продати платформу та шукала покупця. Цінність Oll.tv мала, лише поки в неї лишалась абонентська база. Тому такий продаж мав відбутися швидко. До всього Oll.tv не мала сильних технологічних рішень і у зручності, за словами кількох користувачів із «Детектора медіа», вона поступалася конкурентам. Однак у платформи були контент, підписка на серіали НВО, також ексклюзивний спорт.

Придбати Oll.tv запропонували Суспільному. «Ми отримали пропозицію, зробили її аналіз та оцінку і через комплекс причин прийняли рішення про відмову», — сказав голова правління Суспільного Микола Чернотицький.

Також була інформація про запуск платформи «Української прем’єр-ліги» на базі Oll.tv, однак вона не підтвердилась.

Після відмови від ліцензій медіагрупа «Україна» зберегла за собою право на контент. Зокрема, йдеться і про той контент, який був розміщений на ОТТ-сервісі.

Перший оригінальний серіал ОТТ-платформи Oll.tv «Зломовчання» ще не проданий на інші українські платформи. Нагадаємо, серіал створили українські онлайн-платформа Oll.tv та компанія Star Media у співпраці з хорватською компанією Drugi Plan і хорватським мовником HRT, а також німецьким дистриб’ютором Beta Film. Ще до закриття медіабізнесу Ахметова цей серіал був проданий HBO. «Серіал “Зломовчання” поки що у перемовинах», — сказали у СКМ.

Платформа Vidzone

Євген Левченко, колишній директор сейлз-хаусу Evident Media, який продавав пряму рекламу на каналах «Медіа Групи Україна», створив новий проєкт — платформу Vidzone, яка дозволяє рекламодавцям доставляти персоналізовані оголошення глядачам на різних OTT-стримінгових сервісах і ТБ-каналах, використовуючи інструменти закупівлі розміщення реклами в автоматичному режимі через аукціон. Як писав «Детектор медіа», влітку 2023 року медіасервіс Megogo у партнерстві Vidzone запустив функцію персональної реклами на низці каналів. Ці можливості зацікавили насамперед нішевих мовників, які не належать до сейлз-хаусів, що продають рекламу на великих каналах. Серед них інформаційні 24 канал та «Еспресо», спортивний Xsport+ і міжнародні канали History та Now Series. До проєкту також уже доєдналась ОТТ-платформа Youtv.

Vogue UA

Серед друкованих проєктів «Медіа групи Україна» продовжив вихід глянцевий журнал Vogue UA. За кілька місяців до виходу Ахметова з медіабізнесу, у травні 2022 року, видавчинею та керівницею Vogue UA призначили Юлію Костецьку, яка обіймала посаду бізнес-директорки «Медіа групи Україна».

У вересні 2022 року вона зареєструвала компанію ТОВ «Вангард медіа», яка продовжила видавати український Vogue. У квітні 2023 року відновився вихід друкованого журналу під назвою  Vogue Ukraine Edition. Видання випускало книги, фільми-концерти, колекційні видання української прози та поезії тощо. Згідно з даними «Опендатабот», компанія отримала чистий прибуток на рівні з каналом «Ми — Україна» — 2,28 млн грн. При цьому дохід — 37,4 млн грн, а зобов’язання — 9,6 млн грн. У компанії працює 22 співробітники.

У лютому 2024 року «Вангард медіа» зареєструвало в Нацраді Vogue Ukraine Edition як друковане медіа з періодичністю виходу шість разів на рік.

Латвійські канали

Окрім згаданих проєктів, у «Медіа групи Україна» були канали Ukraine 1, Ukraine 2, NLO TV 2, які мали латвійську реєстрацію. Вони виходили на міжнародних сервісах і у провайдерів. Наприклад, у складі пакета каналів на польській платформі Wirtualna Polska. Після анулювання ліцензій українських медійних проєктів на ринку були чутки про наміри Ахметова продовжувати медіабізнес за кордоном. Однак, як розказали «Детектору медіа» у пресслужбі СКМ, ці канали припинили своє мовлення.

P.S. При цьому, за інформацією джерел на ринку, після відмови від медійного бізнесу та фактичного закриття холдингу представники компаній Ахметова цікавилися телеграм-каналами й поширенням впливу через них. Як повідомляв «Детектор медіа», на телеканалі «Україна сейчас» простежувалася велика кількість новин зі згадками про Ахметова. А ІМІ у своєму моніторингу звертав увагу на те, що прихована реклама, виявлена на каналі «Труха», зокрема стосувалася і допомоги від фонду Ахметова. Можливо,  Ахметов вирішив поширювати свій вплив уже не через традиційні медіа, а через телеграм-канали, які є основним джерелом інформації для багатьох українців.

Колаж: Микола Шиманський / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6043
Читайте також
05.01.2023 10:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 634
12.07.2022 10:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
7 784
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олекса
23 дн. тому
Як можна називати бізнесменом відвертого злодія і мафіозу пошию забитого кров'ю вбитих підприємців та чесних людей... Коли суспільство накінець розкриє очі і націоналізує його награбоване багатство...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду