Нацрада і конкурс «Зеонбуду»: розподілили на трьох

Нацрада і конкурс «Зеонбуду»: розподілили на трьох

24 Листопада 2023
2458
24 Листопада 2023
09:00

Нацрада і конкурс «Зеонбуду»: розподілили на трьох

2458
Ліцензії отримали канали «Бігуді», «1+1 Україна», «Оце», ICTV2, «Ми — Україна +» і «Твій серіал».
Нацрада і конкурс «Зеонбуду»: розподілили на трьох
Нацрада і конкурс «Зеонбуду»: розподілили на трьох

23 листопада Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела конкурс на мовлення в мультиплексах провайдера оператора цифрового телебачення «Зеонбуд». Від конкурсу на місця в державному мультиплексі МХ-7 він відрізнявся одним — конкуренцією. Якщо в мультиплексі Концерну РРТ вільних місць було більше, ніж учасників, то на шість місць «Зеонбуду» подалося дев’ять компаній. І саме в ці мультиплекси й віддали свої популярні канали дві найбільші медіагрупи. До речі, Starlight media не подала жодного свого каналу в державний МХ-7.

Участь у засіданні Нацради взяли очільник «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук та очільник SLM Олександр Богуцький. Між їхніми компаніями регулятор розподілив вільні місця «Зеонбуду». А також одна ліцензія дісталася каналу «Ми — Україна+», який, можливо, незабаром теж виявить амбіції стати медіагрупою. Принаймні зараз компанія запускає по каналу щороку.

Конфлікт між Концерном РРТ та «Зеонбудом»

Передувало конкурсу публічне листування між державним Концерном РРТ та «Зеонбудом». Почалося з того, що після рішення про проведення конкурсу Концерн звернувся до Нацради, щоб зупинити цифровий конкурс на місця в мультиплексах оператора «Зеонбуд». У своєму листі Концерн РРТ інформував, що він є власником більшості висотних споруд, де встановлює своє обладнання «Зеонбуд» (щоб забезпечити, згідно з ліцензією, 90 % охоплення населення України). Договір між Концерном РРТ та «Зеонбудом» чинний до 31 грудня 2023 року. Але державне підприємство не хоче продовжувати його на тих самих умовах і вже повідомило компанію про розірвання договору з 1 січня 2024 року. А це призведе до неможливості використання інфраструктури Концерну РРТ в роботі «Зеонбуду». Тому Концерн РРТ вважає, що Нацрада не може провести цифровий конкурс, оскільки «Зеонбуд», на його думку, не забезпечить надання послуг каналам, які беруть участь у конкурсі.

У відповідь «Зеонбуд» написав, що Концерн РРТ надав недостовірну інформацію «з метою тиску на регуляторний орган, шляхом вчинення дій, що мають ознаки недобросовісної конкуренції». «Зеонбуд» пише, що справді отримав повідомлення про намір припинити чинний договір, але водночас Концерн РРТ надіслав листа про намір укласти новий договір на 2024 рік і проєкт договору. При цьому компанія вважає «цинічним і безвідповідальним» формування вартості послуг на розміщення обладнання, яке передбачає її підвищення майже на 80%.«Зеонбуд» готує заяву до Антимонопольного комітету для оцінки діям Концерну РРТ.

Нацрада публічно на ці всі листи не реагувала і не розглядала це питання на засіданні. Конкурс пройшов у запланований день.

Однак конфлікт між установами має безпосередній вплив на переможців. Оскільки «Зеонбуд» поки що не уклав контракт із Концерном РРТ, то невідомо, якими будуть тарифи в його мережі. За словами цифрового провайдера, пропонується підвищення на 80%. До того ж Концерн обіцяв переможцям свого конкурсу нижчі тарифи.

У переможців конкурсу «Зеонбуду», певно, питання ціни занепокоєння не викликало. Під час конкурсного засідання Нацради Олександр Богуцький казав: «Одна з ідей того як з’явився канал “Твій серіал” (новий канал групи Starlight media. — «ДМ») в тому, що “Зеонбуду” потрібні гроші й державі потрібні гроші. Може, після війни буде потреба в інших каналах та інших продуктах. Ми будемо платити одразу після отримання ліцензії. Ми міцно стоїмо на ногах і ця міцність — це українська економіка. Може, успіх цих компаній надихне інших».

Учасники конкурсу (тут і далі фото пресслужби Нацради)

Переможці конкурсу

Переможцями конкурсу досить прогнозовано стали медіагрупи. У каналів «1+1» та Starlight media є потреба в отриманні ліцензій для частини своїх каналів. Наприклад, так звані дублери основних каналів, які беруть участь у марафоні «Єдині новини» — «1+1 Україна» та ICTV2 — мовлять у цифрі на підставі тимчасових дозволів, час дії яких незабаром завершиться. Також на підставі тимчасових дозволів мовлять і канали груп, які переважно показують контент у повторі: «Бігуді» та «Оце». Це вже чотири місця. А SLM ще й створив канал серіалів.

Канали  «1+1 Україна» та «Бігуді»  на конкурс подались від нових юридичних осіб. Раніше «1+1 Україна» представляло ТОВ «ТРК “Студія 1+1”», а Бігуді ТОВ «РЄАЛ ІСТЕЙТ-ТВ», які належить Коломойському та соратникам (Суркіс, Кіперман, Міндіч, Марченко, громадяни США). Власниками «Віжн 1+1» та "віжн 4" є Світлана Міщенко, очільниця супутникової платформи Viasat, та сам Ярослав Пахольчук.

«Детектор медіа» вже писав про те, як канали групи «1+1» стають приватним бізнесом без Коломойського. Переведення ключових брендів на нові юридичні особи — це частина цього процесу.

Під час конкурсу Ярослав Пахольчук презентував «Бігуді» як канал, сфокусований на серіальному виробництві. Окрім повторів серіалів, українських і турецьких, на каналі планується вихід шоу «Говорить Україна» Олексія Суханова. Це не той проєкт, який зараз виходить на «1+1», а той, що свого часу був в ефірі «України». «Плюси» придбали частину бібліотеки медіагрупи й, зокрема, всі сезони цього шоу. Голова Нацради Ольга Герасим’юк під час засідання закликала уважно переглянути цей архів щодо питань етичного плану.

Ще Ярослав Пахольчук говорив про те, що війна забрала інформаційне мовлення з каналів і ця «тимчасовість може перерости у стабільність»: «Зараз новин немає, це велике послаблення великих каналів, аудиторія фрагментується і переходить на інші носії. Ми не боїмося монополій, бо йде велика диверсифікація. Треба бути відкритими й не боятися ризикувати».

Ярослав Пахольчук 

Ще один канал, який у своєму ефірі користуватиметься бібліотекою закритої Ахметовим «України» — це «Твій серіал» від СТБ. За словами програмної директорки каналу Аліни Павленко, мовник вийшов в ефір 16 жовтня. Він має на меті на запит жіночої аудиторії показувати детективи та мелодрами.

«Цей тренд зростає. Ми бачимо, що глядачки мають потребу в історіях, де відновлюється справедливість і перемагає кохання. Ми хочемо допомогти нашій жінці впоратися з цими викликами. У нас величезна бібліотека. Також у нас є бажання створювати альтернативу російським серіалам. Жіноча аудиторія завжди цікава для рекламодавців», — казала Аліна Павленко.

«Жінки — це не лише любов. А без кохання і чоловікам важко, особливо на фронті», — розмірковувала голова Нацради Ольга Герасим’юк.

Валентин Коваль, Ольга Герасим’юк  та Олег Черниш

Виконавча директорка ICTV Анастасія Штейнгауз презентувала ICTV2 як канал для мужньої країни, який хоче об’єднати людей у непрості часи. Та анонсувала нові прем’єри «незабаром». Телеканал «Оце» вона назвала джерелом хітів і гарного настрою, а також розповіла, що після отримання тимчасового дозволу на мовлення в цифрі частка каналу збільшилась учетверо й він потрапив до провідної десятки. Це спонукало групу прийти за постійною ліцензією. Олександр Богуцький навіть узявся дякувати за той тимчасовий дозвіл, який дозволив йому добре заробити.

«“Оце” дає можливість інвестувати кошти в нові серіали, за якийсь час вони теж потраплять на “Оце”. Не можна говорити, що один канал більш цінний, а інший менш цінний. Найважливіше — це створювати контент. “Оце” — канал програм, які не розраховують на 8–9%, але вони й не коштують стільки. Ми думаємо про нову лінійку та хочемо бути каналом ветеранів. Ми хочемо бачимо ведучих, які говоритимуть, що життя продовжується. Ці програми теж повинні з чогось починатися. Такі лінійки у нас будуть на СТБ. І ми б хотіли створити екосистему якісного контенту», — сказав він. І завершив свій спіч словами: «Дякую, що повірили в “Оце” — і “Оце” не підвело».

Член Нацради Олександр Бурмагін запитував у Богуцького, чи не бачить він ризиків у тому, що весь обмежений радіочастотний ресурс може опинитись у руках 3-4 гравців. Очільник SLM сказав, що монополісти перебувають за океаном (це ютуб, фейсбук тощо). А люди, за його словами, дивляться не канали, а конкретний продукт на різних платформах. Також він додав: «На державний мультиплекс щось я не бачив, щоб черга  стояла».

Олександр Бурмагін, Максим Онопрієнко та Валентин Коваль

Третім переможцем конкурсу так само очікувано став «Ми — Україна+». «Детектор медіа» вже повідомляв, що власники «Ми — Україна» хочуть на додачу до свого інформаційного каналу запустити ще розважальний. На початку вересня наші джерела повідомляли, що команда каналу облаштовує студію для другого мовника. Ігор Петренко заперечив цю інформацію: «Ваші джерела вводять вас в оману». А щодо нового розважального каналу сказав, що команда ще перебуває «в процесі внутрішнього діалогу, аналізу запитів аудиторії та ситуації на ринку». Однак уже в жовтні Ігор Петренко розповів «Детектору медіа» про плани запустити нового мовника.

Заявку на отримання ліцензії подала компанія ТОВ «Стрімлайн медіа». Згідно з реєстром, вона виникла після перейменування ТОВ «Сендстром», яке належало Ірині Дубовик і займалося видобуванням піску, гравію та глини. У квітні 2023 року компанія змінила назву, вид діяльності на сферу телемовлення, а також власника та керівника. Ним став Ігор Петренко. Статутний капітал компанії — 500 тисяч гривень.

Генеральною продюсеркою каналу стала Наталія Стрибук, головна продюсерка департаменту кіносеріального виробництва телеканалу «Україна». Саме вона представляла канал у Нацраді разом з Ігорем Петренком.

«Ми плануємо зробити канал для широкої аудиторії. Це буде публіцистика, інформаційні програми, серіали, фільми, гумор. Ми розраховуємо на активну частину суспільства. Ми хочемо вести діалог, але не хайпуючи та не травмуючи», — сказала Наталія Стрибук.

На каналі будуть фільми та серіали. Але, на відміну від «Бігуді» та «Твого серіалу» — не з архіву бібліотеки медіагрупи «Україна».

«Розраховуємо на рекламу, спонсорство. Орендуємо павільйон, де хочемо будувати студію для ранкового проєкту. Ми хочемо зайняти своє місце на рекламному ринку. У нас є співпраця з двома енергетичними компаніями», — додав до цього Ігор Петренко.

Канал уже має попередні домовленості з ведучими з інших каналів. Готують до виходу публіцистичні програми про військових, волонтерів, інклюзивні проєкти, програми про історію України та розвінчання міфів. Виробництво цих програм обіцяють розпочати одразу після отримання ліцензії.

Тож канали в мультиплексах розподілилися таким чином:

Мультиплекс МХ-1 (одне вільне місце): канал «Бігуді» з новою юридичною особою ТОВ «Віжн 4».

Мультиплекс МХ-2 (чотири вільні місця): канал «1+1 Україна» з новою юридичною особою ТОВ «Віжн 1+1», два канали StarlightMedia — «Оце» та ICTV2. А також «Ми — Україна +» (юридична особа ТОВ «Стрімлайн медіа»).

Мультиплекс МХ-5 (одне місце): новий канал від Starlight media «Твій серіал».

Канали, які регулятор не підтримав

Без ліцензій залишилися канал телемагазинів «Sonata TV» (юридична особа ТОВ «Країна ТВ»), канал із Луцька «Конкурент» (юридична особа — ТОВ «Контент менеджмент груп») і канал «Новини Live» (юридична особа — ТОВ «Медіамережі»), який належить Ганні Ковальовій, яка купила торік улітку медіаактиви Вадима Столара.

«Новини Live» у Нацраді презентувала сама Ганна Ковальова. Вона розказала про велике бажання отримати ліцензію загальнонаціонального мовника. За її словами, сайт і соцмережі її активів розвиваються, нарощують аудиторію. У компанії є власний продакшен, корпункти у Великій Британії, Польщі, Німеччині, США та Австралії, на ютубі вже вийшло понад три тисячі прямих трансляцій і репортажів.

Її компанія вже готує нові проєкти «Герої в тилу», «Наша справа», «Розвідка» тощо. У грудні планується запуск програми з лікарем Комаровським, програма «Жінки Фенікс» про тих, хто втратив своїх чоловіків, документальні проєкти про економіку різних країн. А також програма про посттравматичний синдром і тих військових, які після повернення із фронту опинились у в’язниці.

«Ми не відмовимося від інформаційного контенту. Ми хочемо не лише інформувати, а й надихати», — казала Ганна Ковальова.

І тут виникає найбільша суперечність. Адже члени Нацради звертали увагу власниці компанії, що в разі отримання загальнонаціональної ліцензії новоствореному каналу доведеться транслювати марафон «Єдині новини», бо це передбачено в Указі президента та рішенні РНБО.

На це зауваження Ганна Ковальова відповіла, що новинний контент буде і що вона розуміє, що потрібно буде ретранслювати марафон. Водночас висловила впевненість у своєму контенті й бажання, щоб більше людей побачили новостворені проєкти. І додала, що не бачить можливостей залучити серйозних спонсорів без загальнонаціональної ліцензії.

У компанії наразі ще є чинна ліцензія на мовлення в цифрі у столиці, а також на супутник, але мовлення там не ведеться.

Луцький канал «Континент ТВ» представляла його директорка Олександра Куртєєва. Вона розказала про плани виходу на загальнонаціональний ринок, розробку проєкту нової студії в Києві, договори з «Фреш продакшн» на виробництво контенту. «Ми хочемо розширити аудиторію. Плануємо створювати інформаційні програми, історичні хроніки, документалістику, розважальний контент. Частину покриваємо завдяки рекламі та спонсорам. У разі перемоги маємо підписаний протокол з інвестиційним фондом», — сказала вона.

«Конкурент ТВ» зараз мовить за тимчасовим дозволом.

Також компанія подала заявку на ще один конкурс Нацради на вільні місця у МХ-5. Тому члени регулятора радили представникам каналу не засмучуватися після того, як не підтримали його на конкурсі.

«Чекаємо вас на регіональному конкурсі на МХ-5, сподіваюсь, у вас вийде краще», — сказав заступник голови Нацради Олег Черниш.

Також не засмучуватися радили члени Нацради й каналу телемагазинів «Соната ТВ». Це вже другий мовник такого формату, який хоче потрапити в загальнонаціональну цифру. На конкурсі в державний мультиплекс МХ-7 подавався «Тюсо» — це канал телемагазинів, який отримав супутникову ліцензію на початку 2022 року. Бенефіціарною власницею каналу є Віра Симонова. Представник «Соната ТВ», натякаючи на конкурентів, розказав, що його мовник в ефірі не продає «ювелірку з Китаю», а продає саме «те, що потрібно людям від українських виробників». На цих словах члени Нацради попросили його не ганити конкурентів, а після голосування подаватися на інші конкурси.

Олег Черниш запевнив, що вільні місця в цифрі ще є і такі конкурси незабаром можуть оголосити.

Фото: пресслужба Національної ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2458
Читайте також
27.02.2024 15:11
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 120
29.12.2023 08:18
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 509
14.12.2023 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 004
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду