Ігор Петренко — про запуск «Ми — Україна+», Андрія Єрмака та фінансування каналів

Ігор Петренко — про запуск «Ми — Україна+», Андрія Єрмака та фінансування каналів

5 Березня 2024
2421
5 Березня 2024
14:00

Ігор Петренко — про запуск «Ми — Україна+», Андрія Єрмака та фінансування каналів

2421
Новий канал зосередиться на серіалах, гуморі, документалці та публіцистиці.
Ігор Петренко — про запуск «Ми — Україна+», Андрія Єрмака та фінансування каналів
Ігор Петренко — про запуск «Ми — Україна+», Андрія Єрмака та фінансування каналів

За кілька місяців після закриття медіагрупи Ріната Ахметова «Україна», у листопаді 2022 року в ефір вийшов новий канал «Ми — Україна». Команду сформував колишній керівник інформаційної служби «України» Юрій Сугак. Канал отримав стрімкий старт: у жовтні 2022 року отримав супутникову ліцензію, за кілька тижнів — дозвіл на мовлення в цифрі, далі оперативно долучився до виробників марафону й отримав на це гроші від держави.

І це ще не все. За рік, восени 2023 року, канал виграє конкурс і отримує ліцензію на мовлення у державному мультиплексі МХ-7. А за кілька тижнів виграє конкурс у приватному мультиплексі «Зенбуду» з концепцією нового розважального каналу. «Ми — Україна+» стартував 10 лютого 2024 року, планує показувати серіали, гумор, документалку та публіцистичні розслідування.

Канали групи «Ми — Україна» на ринку пов’язують із керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком. Тому що в перший рік війни запустити канал і стати одним із виробників марафону неможливо було без згоди влади. До всього питанням лишається, за які кошти працюють уже два загальнонаціональні канали, які навіть просто за трансляцію у цифрі мають сплачувати щомісяця понад два мільйони гривень. Інвестор невідомий. Керівництво каналу зв’язок заперечило.

Бенефіціарним власником каналів «Ми — Україна» є Ігор Петренко. Він не працював у медіагрупі Ахметова,  а співпрацював з іншими медіа — телеканалом «Апостроф», онлайн-виданням «Коментарі»; як політичний коментатор брав участь у суспільно-політичних програмах, був головним редактором онлайн-видання Realist.online. Також він є директором департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

«Детектор медіа» вже давно намагався взяти інтерв’ю в нього. У зв’язку із запуском «Ми — Україна+» Ігор Петренко погодився відповісти на запитання «Детектора медіа» письмово.

— Ігорю, в лютому стартував телеканал «Ми — Україна+». У кого виникла ідея запустити на додачу до інформаційного ще й розважальний канал і як ви обирали формат?

— Створити телеканал запропонував генеральний продюсер «Ми — Україна» Юрій Сугак. Це було під час однієї з робочих нарад. Ідея сподобалась, і ми почали продумувати формат. Звісно, керувалися аналізом медіаринку: провели кілька стратегічних сесій, проаналізували запити й очікування глядачів. На основі зібраних даних і була сформована концепція каналу та сітка мовлення.

Лого «Ми — Україна+»

— Чи повторюватиме він формат каналу «Україна»? І чим він має відрізнятися від інших каналів загальної тематики?

— Наше бачення — баланс між відображенням в ефірі сьогоднішніх реалій та емоційною складовою. Сподіваємося, це дозволить глядачеві не пливти за течією, а бути свідомим, аналізувати та розумно споживати контент, діяти, впливати на власне життя.

Генеральною продюсеркою каналу стала Наталія Стрибук, колишня головна продюсерка департаменту кіносеріального виробництва телеканалу «Україна». Чому ви обрали саме її творцем каналу і які завдання стоять перед Наталією?

— Ми досить довго шукали людину на посаду генерального продюсера, провели чимало співбесід і врешті зупинилися на кандидатурі Наталії Стрибук. Вона професіоналка своєї справи, має досвід роботи в декількох медіагрупах. У нас спільне бачення розвитку телеканалу, схожі життєві цінності та принципи роботи. Серед важливих завдань, які стоять перед Наталією, — розвивати та менеджерити виробництво українського контенту.

— На які показники «Ми — Україна+» ви розраховуєте в цьому році?

— Про планові показники, думаю, трохи згодом. Найближчим часом ми плануємо потрапити до телевізійної панелі Nielsen і побачити перші результати роботи. Адже телеканал почав мовлення тільки 10 лютого.

— Розкажіть про команду каналу. Скільки людей працюють на «Ми — Україна+»? Хто у складі менеджменту? Чи працюватиме над новим мовником команда вашого інформаційного каналу?

— Колектив у процесі формування. На сьогодні наша команда ще невелика, але це потужний і творчий організм. Одне з головних завдань, яке ми ставили перед собою, — оптимізація кількості співробітників в умовах війни. У нас досить чітка структура й розуміння потреб виробництва. Команда нашого інформаційного мовника також частково залучена до співпраці.

— Які ведучі стануть обличчями каналу?

— В ефірі вже можна побачити ведучого Назара Хасана (Хас) у проєкті «Що не так?». Плануємо залучати його до співпраці й в інші програми. У міру запуску проєктів ви будете бачити в нашому ефірі більше відомих облич, зокрема в рамках ранкового шоу «Прокидайся».

— Хто працюватиме над ранковим шоу, історичними та гумористичними програмами? Як ви бачите команди цих напрямків?

— Це Ірина Сарган — вона керівниця проєкту «Прокидайся». Ірина — професіоналка з великим досвідом, працювала на проєктах «Стосується кожного», «Абзац», «Таємний агент», «Піраньї» тощо. Історичні та гумористичні проєкти на замовлення каналу виробляють невеликі українські продакшени.

— У вашій сітці окрім розважального, фільмового контенту будуть також інформаційно-аналітичні проєкти. Розкажіть детальніше про цей напрямок. Це будуть лише авторські програми та яких авторів?

— Так, інформаційно-аналітичні проєкти також плануються. Зокрема, військова аналітика «Лінія фронту» з Констянтином Лінчевським, програма «Незламні» з Оленою Чабак, які створені командою «Ми — Україна». Ще один проєкт, над яким працює команда Юрія Сугака і який плануємо запускати найближчим часом, — «Режим дна» з Микитою Міхальовим. Усі ці програми ви могли бачити на ютуб-каналі «Ми — Україна», наразі вони адаптуються до телевізійної версії.

Щонеділі в ефір виходить новий епізод циклу програм «Що не так?». Проєкт занурює глядача в історію незалежної України та розповідає про події, які відіграли ключову роль для сучасного становлення країни.

— Які проєкти вже у виробництві?

— Нова програма «Білими нитками». Це цикл сюжетів про розвінчування російських фейків та ІПСО. Проєкт «Катастрофи: шанс вижити» про аварії, гучні потрясіння чи катаклізми, де кожен епізод — це боротьба за виживання, відчайдушні вчинки та карколомні долі людей. Особливу увагу заслуговує проєкт «Шлях воїна», побудований навколо теми мобілізації. Він дозволяє побачити життя українських новобранців справжнім, можливо з інших, не завжди звичних ракурсів. Тема, звичайно, надактуальна зараз і це суспільно-чутлива територія.

— Чи можуть з’явитися токшоу?

— Токшоу не плануємо робити.

— У Нацраді згадувалося, що на каналі «Ми — Україна+» немає контенту з бібліотеки «України», яку придбали ваші конкуренти. Які пакети серіалів і фільмів ви придбали? І в яких компаній? З ким із дистриб’юторів ви працюєте? Яке українське кіно з’явиться у вас в ефірі?

— Щодо серіалів і фільмів ми працюємо зі словацькими та британськими дистриб’юторами. Також у процесі переговорів з українськими студіями.

— У планах каналу виробництво серіалів. Це один із найдорожчих напрямків. Де ви шукатимете гроші на нього? Це пітчинги, копродакшен? Чи розглядаєте ви виробництво спільно з ОТТ-платформами?

— Ми відкриті до всіх пропозицій і готові розглядати різні можливості фінансування виробництва наших серіалів. Дивимось і в бік виробництва спільно з ОТТ-платформами. Розраховуємо на рекламодавців, які можуть долучитися до фінансування через продакт-плейсмент або спонсорство.

— Представники вашого каналу згадували, що зацікавлені в міжнародному копродакшені. Чи є вже конкретні проєкти, над якими ви працюєте?

— Працюємо в цьому напрямку, але деталі попередніх переговорів розголошувати не можемо.

— Хто опікуватиметься серіальним напрямком? І який контент потрібен вам у цих жанрах? Чи є у вас бачення тих форматів, які ви хочете створити?

— Основний напрямок роботи в цій сфері визначає генеральний продюсер і відповідні служби телеканалу. Що цікавить? Насамперед екшени, детективи, комедії, процедурали, пригодницькі серіали.

— Як ви бачите свого глядача?

— Ми ведемо діалог із глядачем, який живе у нинішніх українських реаліях і при цьому не опускає рук, продовжує бути активним попри всі обставини та вірить у майбутнє України. Це глядач, який перебуває в постійному очікуванні новин із фронту чи окупації, відчуває тривогу за майбутнє своє та близьких і потребує, з одного боку, актуального, релевантного, змістовного контенту, а з іншого — контенту, який допоможе йому видихнути та зняти емоційну напругу.

— Ігорю, засновник «Ми — Україна+» — компанія ТОВ «Стрімлайн медіа», яка повністю належить вам. Скажіть, звідки у вас гроші, щоб утримувати другий загальнонаціональний канал? На утримання двох каналів із трансляцією в цифрі та колективом у дві сотні людей потрібно до десяти мільйонів гривень щомісяця. Зараз навіть не всі олігархи готові утримувати канали. Якщо «Ми — Україна» на виробництво марафону має гроші з бюджету, то на які кошти існуватиме другий канал?

— З фінансуванням дуже складно, тим паче в наш час. Зараз фінансування телеканалу «Ми — Україна+» більшою мірою залежить від успішності перемовин із можливими спонсорами проєктів і рекламодавцями. Ми в активному діалозі, адже всіма силами намагаємося забезпечити стабільність фінансування проєктів. І, звісно, вимушені приділяти особливу увагу оптимальному формуванню штату та впровадженню нових технологічних рішень для економного використання наявних ресурсів.

— Це питання дуже важливе, бо від фінансування залежить і незалежність каналу, і можливість його працювати та виробляти контент. Запустити два нові загальнонаціональні канали в перші два роки війни, один із яких транслює марафон, без погодження з владою було б неможливо. Канали «Ми — Україна» та «Ми — Україна+» пов’язують із головою Офісу президента Андрієм Єрмаком. Чи дійсно це так?

— Жоден посадовець не має впливу на роботу телеканалів «Ми — Україна» та «Ми — Україна+». Незалежність каналів забезпечується дотриманням журналістських стандартів і погодженої у колективі редакційної політики.

— Чи співпрацювали ви раніше з паном Єрмаком? І якщо так, то яким чином?

— Ні, ми ніколи не співпрацювали. І я з ним особисто не знайомий.

— У Національній раді ви розказували, що ведете напрямок взаємодії з міжнародними компаніями та фондами в пошуках грантів для «Ми — Україна». Чи вдалося залучити гранти і якщо так, то в кого?

— Ми дійсно активно працюємо в цьому напрямку, подали, думаю, більше десятка заявок та очікуємо на рішення.

— Також у Нацраді ви згадували про енергетичні компанії. Що це за компанії і яким чином вони беруть участь у фінансуванні каналу?

— Згадка про енергетичні компанії була наведена як успішний і вже реалізований приклад залучення рекламодавців. Ми пропонуємо різні формати співпраці для наших рекламодавців, намагаємося охопити весь спектр дозволених законодавством рекламних проявів в ефірі телеканалу та на диджитальних майданчиках. Розглядаємо нові можливості, запропоновані легалізацією продакт-плейсменту, розраховуємо на використання цього формату реклами в створених нами продуктах. Тому відкриті для рекламодавців із різних сфер.

— Чи співпрацюєте ви з компаніями Ахметова?

— Ні.

— На вашу думку, чи можна зараз в Україні створити успішний новинний канал без грошей олігархів чи підтримки держави?

— Думаю, час покаже.

— Які інші шляхи монетизації ви використовуватимете? І чи розглядаєте ви канал «Ми — Україна+» як комерційний проєкт? Чи маєте ви план щодо виходу на самоокупність каналу?

— Окрім усього, про що я говорив раніше, ми розглядаємо для себе можливість заробляти на ліцензуванні та продажі прав на готовий контент і формати. Зараз активно розвивається диджитал, зʼявляються можливості збільшення заробітку в цьому напрямку. Також плануємо заробляти на інтерактивних послугах і партнерських програмах шляхом колаборацій з іншими брендами або компаніями для створення спільного контенту.

— Чому ви вирішили один із каналів залишити у мультиплексі «Зеонбуду», а інший — у МХ-7? Як ви бачите перспективу МХ-7? І, на вашу думку, за який період глядачі почнуть купувати антени та під’єднуватися до цього мультиплекса? Чи плануєте ви рекламні кампанії на своїх каналах для популяризації нового мультиплексу?

— Запуск мультиплекса МХ-7 є важливим державним рішенням, яке ми підтримали з телеканалом «Ми — Україна», учасником цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини». У МХ-7 гарне покриття, яке, на нашу думку, буде тільки розвиватися, що зробить наш телеканал більш доступним для глядача. Оскільки телеканал «Ми — Україна» є в МХ-7, ми проводимо промокампанію з поясненням, як глядачеві отримати доступ до каналів мультиплекса.

— Чи купували ви техніку медіагрупи «Україна»?

— Ні, не купували.

— Чи надавала «Медіа Група Україна» можливості для викупу техніки?

— Ні, не надавала.

— Чи зараз ви орендуєте техніку чи студії МГУ?

— Ні, не орендуємо.

— Чи використовуєте ви техніку 4-го каналу?

— Ні.

— Під час засідання Нацради ви розказували про наміри продажу реклами. З ким ви співпрацюватимете в цьому напрямку? І коли плануєте розпочати цей процес?

— Телеканал активно працює над залученням рекламодавців. У нашій структурі створений та діє комерційний відділ, який орієнтується на забезпечення максимально вигідних умов співпраці для всіх сторін. Уже маємо позитивні результати. Також відкриті та працюємо над залученням до сейлзхаусів.

— Ви братимете участь у фінансуванні панелі? І продаватимете рекламу за GRP (Gross Rating Point, сумарний рейтинг кампанії, тобто скільки разів рекламне повідомлення трапилося на очі глядачам у межах рекламної кампанії. — «ДМ»), як це робить  StarLight Media, чи за спотами (одиниця часу реклами. — «ДМ»), як це торік робила «1+1 media»?

— Так, будемо брати участь. З часом плануємо продажі реклами за GRP.

— Чи плануєте стати співзасновником нового індустріального об’єднання, яке може прийти на зміну ІТК?

— Нам цікава така можливість. Готові до співпраці в цьому напрямку.

— Які у вас плани у диджиталі? Чи співпрацюєте ви з іншими ютуб-каналами? Наприклад, із ютуб-каналом «Фабрика новин», який раніше був каналом «Україна-24»? Чи розвиватимете свої канали?

— Телеканал розвиває власний диджитал. А єдиний канал, із яким ми співпрацюємо, — «Ми — Україна».

Фото: пресслужба «Ми – Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2421
Читайте також
29.03.2024 21:03
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
2 633
16.02.2024 09:32
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
6 602
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду