Моніторинг ІМІ: Протягом місяця РБК-Україна, Obozrevatel і «Гордон» видали найбільше публікацій на користь Ріната Ахметова

Моніторинг ІМІ: Протягом місяця РБК-Україна, Obozrevatel і «Гордон» видали найбільше публікацій на користь Ріната Ахметова

22 Січня 2024
1836
22 Січня 2024
17:07

Моніторинг ІМІ: Протягом місяця РБК-Україна, Obozrevatel і «Гордон» видали найбільше публікацій на користь Ріната Ахметова

1836
За даними експертів ІМІ, серед усіх згадок бізнесмена, його фондів і компаній 20% становлять матеріали з ознаками замовних.
Моніторинг ІМІ: Протягом місяця РБК-Україна, Obozrevatel і «Гордон» видали найбільше публікацій на користь Ріната Ахметова
Моніторинг ІМІ: Протягом місяця РБК-Україна, Obozrevatel і «Гордон» видали найбільше публікацій на користь Ріната Ахметова

600 згадок протягом місяця про компанії та фонди Ріната Ахметова — такими є дані результатів моніторингу, який провели експерти Інституту масової інформації в період з 1 грудня 2023 по 9 січня 2024 року у 22 популярних інтернет-медіа.

Така кількість згадок у провідних онлайн-виданнях робить Ахметова абсолютним лідером серед бізнесменів за присутністю в медіа, йдеться у публікації ІМІ «Ахметов щодня. Як йому створюють образ рятівника та благодійника».

«Він сам або пов’язані з ним структури присутні в медіа щодня, — пише автор публікації Дмитро Баркар. — Якщо представленість Ріната Ахметова в онлайн-медіа співвіднести з результатами дослідження ІМІ щодо кількості згадок про публічних осіб, то можна побачити, що конкуренцію йому може скласти хіба що президент Володимир Зеленський. Водночас спектр тем, з якими пов’язані згадки про Ахметова, є чи не ширшим. Загалом з його медійних виявів може складатися образ не просто найбагатшої людини, а особи, невіддільної від української дійсності. Бізнесмена змальовують і як постачальника благ цивілізації, і як рятівника постраждалих цивільних, і як помічника військових».

За даними експертів ІМІ, серед згадок про компанії та фонди Ріната Ахметова в моніторинговий період 59% становлять публікації, що посилаються на повідомлення ДТЕК або стосуються роботи цього підприємства. Ще 18% матеріалів — на користь групи компаній «Метінвест». Причому частина цих матеріалів видається джинсою, зазначають в Інституті масової інформації.

Крім цього, за результатами моніторингу, серед усіх згадок структур Ріната Ахметова 20% становлять матеріали з ознаками замовних, що розповідають про діяльність його фондів.

«РБК-Україна», Obozrevatel і «Гордон» — видання, які опублікували протягом моніторингового періоду найбільше матеріалів на користь Ріната Ахметова, йдеться в дослідженні ІМІ. Найменше згадок про бізнесмена-благодійника та його структури зафіксували на сайті Zaxid.net.

«Загалом присутність Ріната Ахметова, його фондів та компаній у різних онлайн-медіа є нерівномірною. Очевидною є прихильність окремих видань, тоді як інші практично ігнорують Ахметова. Втім, узагалі він та його структури згадуються в інтернет-виданнях щодня», — зауважують медіадослідники. 

*Моніторинг проведено в період 1 грудня 2023 — 9 січня 2024 року у 22 популярних інтернет-медіа: «Бабель», Суспільне, «Громадське», ZN.UA, «Українська правда», «Еспресо», «Укрінформ», Liga.net, NV, LB.ua, «РБК-Україна», «Цензор.Нет», «Інтерфакс-Україна», ТСН, «Кореспондент.net», Zaxid.net, «Фокус», УНІАН, 24 канал, «Гордон», Telegraf, Obozrevatel. 

Читайте також:

Нагадаємо, 11 липня 2022 року український бізнесмен Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

Він також повідомив, що «Медіа Група Україна» відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинить діяльність онлайн-медіа МГУ. Як тоді зазначав бізнесмен, таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який того року набирав чинності. 

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1836
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тетяна
94 дн. тому
Так, про Метінвест зустрічала багато згадок, але я б не сказала що це велика заказуха чи подібне. З того що запам'яталось, це укриття для наших військових. Певна, що як би не ці публікації, взагалі б не знала що Ахметов та його бізнеси роблять для ЗСУ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду