«Все. Херсон сдаём». Що проросійський телеграм пише про відхід росіян із правого берега Дніпра

«Все. Херсон сдаём». Що проросійський телеграм пише про відхід росіян із правого берега Дніпра

11 Листопада 2022
3864

«Все. Херсон сдаём». Що проросійський телеграм пише про відхід росіян із правого берега Дніпра

3864
«Воєнкор» Коц завбачливо знімає триколори з адмінбудівель, Сальдо хвалить загиблого Стремоусова за «умение говорить», а Шарій чекає швидкого візиту Зеленського у звільнене місто.
«Все. Херсон сдаём». Що проросійський телеграм пише про відхід росіян із правого берега Дніпра
«Все. Херсон сдаём». Що проросійський телеграм пише про відхід росіян із правого берега Дніпра

Відступ російських окупантів із Херсона на лівий берег Дніпра (який в українському Генштабі обережно не підтверджують і не спростовують) викликав показовий гнів на кремлівських та проросійських телеграм-каналах. Вкупі з традиційним бажанням відбілити армію загарбників, а головне — політичних бенефіціарів повномасштабної війни в Україні. І навіть новина про загибель херсонського колаборанта Кирила Стремоусова не збила кремлівських медійників із цього шляху.

Російські канали: «важен стратегический вектор»

Керівниця пропагандистського холдингу Russia Today Маргарита Симоньян (508 тисяч підписників), якій не дозволено критикувати російську армію та керівництво за жодних обставин, розродилася дописом про необхідність «зберегти армію». «Я точно знаю, что никому это решение не было легко. Ни тем, кто его принимал, ни нам, кто понимал, что так будет, и все равно молился, чтобы так не было. Потому что альтернатива одна положить в голой степи группировку, закидать телами мобиков и открыть дорогу на Крым. Неужели так было бы лучше?» — бідкається пропагандистка.

Інша пропагандистка, ведуча прокремлівського проєкту «60 минут» Ольга Скабєєва на каналі «Скабеева» (171 тисяча підписників) вирішила не морочитись і просто репостила фрагменти з виступу командувача так званою спецоперацією Сергія Суровикіна. Який, доповідаючи міністру оборони Росії Шойгу, сказав: «Наши потери в 7-8 раз меньше, чем у противника. Противник наносит удары по объектам местного самоуправления, школам, больницам, другим социально-значимым объектам, мирным жителям, а также по пунктам раздачи гуманитарной помощи». І що окупанти «сделали со своей стороны все возможное, чтобы обеспечить их (людей. — "ДМ") безопасность».

Нагадаємо, в попередні тижні росіяни всіляко залякували мешканців правобережжя та навіть лівобережжя Херсонщини, закликаючи «евакуюватись» або далі від Дніпра, або взагалі кудись у Росію. Вони стверджували, що оборонятимуть правий берег, але, мовляв, мирні люди можуть постраждати під час боїв. За свідченнями місцевих медіа, майно багатьох із тих, хто послухався і виїхав, росіяни розікрали, а на прощання ще й підірвали місцевий телецентр. Російський топпропагандист Володимир Соловйов на власному каналі «Соловьев» (1,4 мільйона підписників), крім своїх оцінок ситуації, які приблизно збігаються із симоньянівськими, публікував фрагменти виступів в етері його проєкту «Соловьев Live». Зокрема, сенатора від Мурманської області Костянтина Долгова, який звинувачує в усьому «колективний Захід». «С нами воюют и физически, и оружием, и деньгами, и информацией, и технологиями. Это же всё не украинское. Украинцы — это только живая сила, и то не только украинцы там, но и наёмники. Так вот, ни одна военная кампания не проходила ровно. Выдающиеся военные начальники от Македонского до Рокоссовского не проводили всё ровно — это всегда перёд-назад. Но важен стратегический вектор. Этот вектор вперёд у нас», — сказав Долгов.

Так званий воєнкор (про цю категорію персонажів ми нещодавно докладно писали) Олександр Коц на каналі Kotsnews (689 тисяч підписників), крім дописів про укріплення окупантів на лівому березі Дніпра, опублікував і відео, на якому «душевно і по-домашньому» знімає російські триколори з адмінбудівель Херсона. «… Получив несколько настоятельных рекомендаций переправиться на левый берег, перед паромом решили забрать с собой еще два флага. Чтоб не достались тем, кто будет глумиться над нашим госсимволом. Один — с флагштока у Горсовета. Второй с бывшей Суворовской Рады. Хотя там весь город в билбордах цвета триколор. Буду хранить госсимвол, пока не вернемся. Чтобы повесить на место», — пише Коц.

Пропагандист російського державного телебачення Олександр Сладков на каналі «Сладков +» (1 мільйон підписників) і взагалі для підняття бойового духу окупантів пропонує їм рівнятися на… українську армію! «Украина ведь была в гораздо худшем положении, там-то реально были не вооруженные силы, а неорганизованный сброд. И что они сделали? Они сказали сами себе: мы будем воевать с Россией, и мы должны победить. И они за 8 лет кардинально изменились. Плюс гигантская помощь НАТО. Теперь наша очередь. Не надо погружать себя в траур, надо сознательно и быстро меняться. Мы живем в полную меру, но мы и воюем. И у нас получается, и весьма качественно», — пише він.

А що ж думає про херсонську «зраду» російський терорист Ігор Гіркін? А нічого: свіжий пост на каналі «Стрелков Игорь Иванович» (717 тисяч підписників) знову агітує фанатів «русского мира» йти у свій «добровольчий загін». Відразу даючи зрозуміти: забезпечити себе охочі вбивати українців мають самотужки. «Кандидатам в добровольцы желательно брать с собой по максимуму. Но если не будет ничего, голым не оставим», — йдеться на каналі Гіркіна, який після того, як його і ще кількох блогерів-«патріотів» почав перевіряти в Росії Слідчий комітет, різко припинив критикувати владу.

Тим часом на опозиційному чеченському телеграм-каналі «Оплот Ичкерии» (38 тисяч підписників) висміяли «воєначальника» Рамзана Кадирова. Згадуючи, як путінський посіпака раніше критикував російське військове керівництво за відступ з Лимана, а нині за залишення Херсона генералам дякує.

Сепаратистські канали: «о бедном Кирилле замолвите слово»

У сепаратистів, які колись вважалися українцями, 9 листопада був подвійно поганий день: десь під Херсоном загинув в аварії колаборант, так званий заступник голови окупаційної адміністрації Херсонщини Кирило Стремоусов. Принаймні, на іменному каналі прибічника окупантів, де 111 тисяч підписників, з’явилося «підтвердження» загибелі від «Минздрава Херсонской области» (чи не забагато для області мати ціле міністерство — питання риторичне). «…Врачи констатировали смерть Кирилла Стремоусова. Минздрав Херсонской области приносит соболезнования его родным и близким», — йдеться в повідомленні.

Відеозвернення зробив і шеф Стремоусова, самозваний голова окупаційної адміністрації захоплених земель Херсонщини Володимир Сальдо. На власному телеграм-каналі «Владимир Сальдо» (8,2 тисячі підписників) колаборант із сумним обличчям назвав небіжчика «…одним из самым ярких, умеющих говорить и преподносить людям правду о том, что происходит в Херсонской области. Он работал без автомата. Он работал своим словом и умением говорить» (уточнимо: нести маячню).

Колега Стремоусова та ще одна «підлегла» Сальдо Катерина Губарєва на власному каналі з 15 тисячами підписників написала про ймовірно загиблого колаборанта: «Кирилл был уникальным и ярким человеком, пассионарием. Энергию Кирилла ощущал не только Херсон, но и вся страна. Своим эмоциональным словом он старался донести людям свою позицию о том, что происходит в нашем регионе». Додавши улюблену серед фанатів СРСР фразу «Спи спокойно, дорогой товарищ».

Спати спокійно Стремоусову заважає, зокрема, проросійський блогер Анатолій Шарій та його дружина Ольга: подружжя цілий день 10 листопада в різний спосіб доводило, що Стремоусова ліквідували росіяни. І навіть опублікувало ексклюзивні фотографії, які нібито доводять, що ніякого зіткнення з вантажівкою не відбулося — це був вибух. Розібрати щось на цих фото важко, але радикальна частина російських блогерів-«патріотів», ще не повністю наляканих Слідчим комітетом, теж пише, що Стремоусова ліквідували російські спецслужби. Тим часом уродженець Донецька, терорист та українофоб Максим Фомін, що діє під ніком «Владлен Татарский», на каналі з аналогічною назвою (505 тисяч підписників) доволі лаконічно написав про перебазування війська окупантів на півдні України: «Все. Херсон сдаем».

Сумував з приводу ймовірної «здачі Херсона» і донецький сепаратист Олександр Ходаковський. На іменному каналі, де 637 тисяч підписників, терорист виклав довжелезний допис про поточну ситуацію. Де, зокрема, пише: «Поможет только работа. Мы стоим на передке, но в тылу в том числе и нами производится серьёзная работа: тестируются новые системы связи, разрабатываются новые типы БПЛА как для тактического, так и для стратегического горизонтов, рождается тактика действий.... Это всё то, что не нужно спящей армии, но нужно воюющей. Противник воевал и обогнал нас с внедрением передовых военных технологий, где одна "Крапива" дорогого стоит. В отдельных вопросах он показал нам уровень, к которому нужно стремиться, и мы стремимся». Бачимо, що хвалити українську армію — тренд у Росії.

А на каналі «Донбасский кейс» (30 тисяч підписників) і взагалі надвечір 10 листопада з’явився репост допису, що «первые силы противника в лице специалистов ГУР (2х4) и ССО (6) Украины вошли в Херсон. Проводится дозор малыми группами на предмет выявления засадных мероприятий. Оборудуются наблюдательные точки. Разделяются сектора контроля окраинных кварталов с целью выявления подстав противника (то есть нас, сил РФ) и партизанского сопротивления города». Українське командування такого просування поки що не підтверджує.

Українські проросійські канали: міняємо Херсон на Бахмут?!

Українські телеграм-канали, фінансовані російськими спецслужбами, кинулися плести довкола можливих ротацій окупантів на Херсонщині теорії змов. На проросійському каналі «Легитимный» (840 тисяч підписників), цитуючи допис радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, де той пише про намагання окупантів зробити Херсон «містом смерті», автори каналу припускають, що у представників української влади «цель: сместить акцент с того, что это договорняк. Чтобы никто не начал задавать вопрос, а что же мы взамен должны? Цель 2: подогреть кейс ненависти к русским, в глазах украинского общества. Такими вбросами, Подоляк дискредитирует всю вертикаль власти, но офисные уверены, что украинский народ глуп и ему можно постоянно лгать. Пропагандисты с обеих сторон одинаковые. Цели просто разные».

На братньому каналі «Женщина с косой» (113 тисяч підписників) гнули ту саму лінію «договорняка», присвятивши подіям кілька дописів. В одному з них є припущення, що, «возможно, Зеленский обещал отдать Бахмут и другие города Донбасса. Конечно, никто не верит в это, но возможно просто сольют его, не будут отправлять подкрепление». Ну, хоч не Київ.

Про те, що довкола Херсона Україна та Росія мають обопільні домовленості, засновані на взаємній вигоді, пишуть і на каналі «ЗеРада» (304 тисячі підписників). «На правом берегу Днепра сейчас происходит танго двоих. Достаточно аккуратное танго. Одни выходят, другие заходят, не повредив друг друга», — пишуть пропагандисти. Додаючи, що «никаких публичных договоренностей а-ля “Минск-3”, “Хасавьюрт-2” или “Стамбул”, пока не планируется. Позиции сторон слишком отличаются». Тому, мовляв, домовляються кулуарно. Яким чином у ці «домовленості» включили тисячі вбитих росіян, сотні покинутих одиниць бронетехніки та удари по переправах, можна лише фантазувати.

Уже згадуваний Анатолій Шарій на власному каналі, де має 945 тисяч підписників, прогнозує, що скоро до Херсона приїде президент Зеленський (вочевидь, кремлівський блогер досі нервується, згадуючи візит українського глави держави в Ізюм). «Погуляют, пофотографируются, уедут. Когда у российской публики возникнет!?, ей расскажут, что это просто марионетка и нет смысла в нее пулять», — пише Шарій.

Втім незабаром Шарій почав перейматись іншою проблемою — суперечками з «воєнкорами» та іншим колишнім українцем, а тепер зрадником-пропагандистом Юрієм Подолякою, на тему «чи можна оточити Херсон, якщо з одного боку в міста річка. На каналі «Политика страны» (261 тисяча підписників), як і на інших проросійських ресурсах, цитували президента лояльної до Росії Сербії Олександра Вучича. «Я думал, что россияне будут оказывать большее сопротивление под Херсоном, очевидно, что я ошибся. Нам это показывает, что мы должны понимать, что мы сами должны создавать свое будущее, заботиться о нем в военном смысле, если хотим сохранить свой военный нейтралитет», — сказав друг Путіна.

Що ж, це був день, коли телеграм-канали росіян було читати приємніше, ніж зазвичай — але не захоплюймося цим надміру. Більше викриттів фейків і маніпуляцій читайте в нашому постійно оновлюваному проєкті DisinfoChronicle.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3864
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду