Гра в телеграм. Як ваш улюблений месенджер програмує ваше сприйняття новин

Гра в телеграм. Як ваш улюблений месенджер програмує ваше сприйняття новин

10 Листопада 2022
3889
10 Листопада 2022
13:00

Гра в телеграм. Як ваш улюблений месенджер програмує ваше сприйняття новин

3889
Починається з нібито розширених можливостей пізнання, а закінчується тим, що хтось командує, що ви маєте відчувати, читаючи новину.
Гра в телеграм. Як ваш улюблений месенджер програмує ваше сприйняття новин
Гра в телеграм. Як ваш улюблений месенджер програмує ваше сприйняття новин

Коли йдеться про телеграм-канали, більшість колег-медіаекспертів рекомендує взагалі не читати анонімних, бути вкрай обережними з авторськими й довіряти тільки «офіційним» каналам із синьою галочкою. Хоча часом і синя галочка не рятує — доведено Стівеном Кінгом, який не приїхав в Україну. Кажу про більшість медіаекспертів, бо є ще сувора меншість, яка рекомендує не використовувати телеграм узагалі, бо він непрозорий і за походженням російський. До речі, власне російські телеграм-канали всі експерти радять не читати за замовчуванням.

І всі ми давно знаємо, що в соцмережах і месенджерах ніхто ні за що не відповідає, що там легко поширюється дезінформація, російська і не лише; всі, зрештою, чули про «іпсо». Але рука тягнеться і тягнеться.

І це нормально. Бо заклики до «здорового інформаційного харчування» — наприклад, не цікавитись новинами, або дізнаватися про перебіг війни лише зі зведень Генерального штабу, або дивитися спільний телемарафон і більше нічого, — нікого не задовольняють. Люди хочуть розуміти, що відбувається, аби хоч якось прогнозувати, планувати, готуватися, а якщо буде необхідність — приймати рішення не за п’ять хвилин у паніці, як вранці 24 лютого.

Будьмо щирі: для деяких (багатьох) людей НЕзнання — це сила, бо коли вони не отримують інформації, то не поширюють її там, де не треба, не інтерпретують так, як не треба, не сіють паніки, не роздмухують конфліктів, не скуповують сіль і сірники і так далі. Але будьмо щирі й у тому, що ніхто з нас не вважає такою людиною себе самого. Ніхто не хоче бути об’єктом, усі мислять себе суб’єктами, а отже — людьми, які мають право знати більше і вже.

Власне, телеграм дає не лише миттєвий доступ до найважливіших новин; він — точніше, його «заборонена» медіаекспертами частина, — заманює відчуттям дотику до інформації, доступної обраним. Це і так звані «інсайди», які, звісно, пишуть ніякі не інсайдери, а маніпулятори-пропагандисти — але можна уявити, що з тобою справді діляться таємницями Офісу президента, Білого Дому і Кремля. Додатковий бонус — «расклады» і аналітика, побудована на нібито інсайдерських знаннях із численними натяками й підморгуваннями.

Звісно, у сфері аналітики про війну досі популярним «легітимним резидентам» є альтернатива — і менш токсична, і навіть цілком адекватна. Канали наших і зарубіжних мілітарних експертів, блогерів, деякі з них зараз служать в армії і пропонують погляд ізсередини. Без розголошення військових таємниць, із щирим намаганням щось пояснити й підказати цивільним, які мало знають і ще менше розуміють про війну. Тут, щоправда, теж є свої підводні камені. Наприклад, в один прекрасний день військовий і блогер Валерій Маркус, якому читачі звикли вірити, написав, що мешканцям цілого регіону варто евакуюватися:

На тлі численних інших прогнозів і страшилок щодо наступу з боку Білорусі це звучить як серйозне інсайдерське попередження, яким не слід легковажити. Невдовзі військовому та цивільному керівництву Рівненщини і Волині довелося заспокоювати перезбуджених журналістів і збентежених мешканців двох областей — переконувати їх, що ніяких таємних ознак наближення наступу з Білорусі на додачу до раніше озвучених офіційних прогнозів немає. Згодом перепросив і сам Маркус — ось так:

Хтозна, як правильно мали би сприйняти пораду їхати геть мешканці малоурбанізованого Полісся — переважно селян, яким евакуюватися, м’яко кажучи, важче, ніж міським хіпстерам. Сенс у тому, що автор телеграм-каналу, який заслужив — справді заслужив — повагу й довіру читачів, може необачним дописом збурити цілий регіон, а потім перепросити і… все. І нічого.

Це також і повідомлення суперутаємничених джерел: звідки який літак злетів, які запуски з якого моря спричинили чергову повітряну тривогу, в яких регіонах «насправді» треба бути обережними. Голос раціо скаже вам, що насправді треба йти в укриття тоді, коли скомандували, й виходити після відбою. Але ігнорування повітряних тривог, коли «ніби не до нас летить», — частина адаптації до життя в час війни. Ніхто не знає, яка частка правди в цих повідомленнях, чи вигадують їх автори каналів, чи беруть у знайомих військових. Військове командування точно не вповноважувало нікого писати в телеграм, де що злетіло. Ми майже ніколи не дізнаємося, коли не летіло, коли — летіло не до нас, коли — до нас, але впало чи було збите. Але підглянути в телеграмі й почутися повелителем траєкторій — це вже хоч трошки більше суб’єктності. 

Це також і новини з війни, яких не повідомляють в офіційних зведеннях, або з подробицями, яких у зведеннях не буває. Ось, наприклад, журналіст Богдан Мірошников щодня розповідає у своєму телеграм-каналі, як орки «посунули на наші позиції, але вигребли», і тепер у них «панікі нікакой нєт»; наші «непогано відпрацювали по окупантах», «зупинили контратаку і відправили ворогів до пекла». Маленькі щоденні епізоди великої війни за незалежність. Чи всі вони відбувалися насправді? Чи все було саме так? Перевірити це доступними простим смертним методами неможливо. Як і з’ясувати, звідки, власне, автор це все знає. Але ті, хто хоче слухати пульс війни, отримує таку змогу.

Хтось скаже, що проблема не в телеграмі й усе те саме можна прочитати у вайбері, ICQ, The New York Times або у шкільній стінгазеті. Це ніби й правда, та все ж саме телеграм — формат і закономірності поширення та споживання контенту в ньому — диктує свої правила гри навіть тим людям і організаціям, які за інших обставин, на інших платформах, діють інакше.

І ось мій улюблений приклад — емодзі на початку повідомлень. Перше, що людина бачить у списку каналів і чатів у телеграмі — початок тексту найновішого повідомлення, аналог короткого заголовка у стрічці новин. Ці кілька слів на вагу золота — від того, чи зачеплять вони читача, залежить, чи клікне він на повідомлення, чи зайде на канал, чи взаємодіятиме з контентом. Автори каналів вигадали починати свої повідомлення з невербальних сигналів — картинок-емодзі.

Червоні знаки оклику — найпростіший спосіб прокричати читачеві «зверни увагу на це!» Щоправда, так багато повідомлень у стрічці телеграма починається з цих знаків оклику, що врешті вони припиняють працювати. Це як виділити всі заголовки у стрічці новин червоним жирним капслоком. Для цього ж використовується значок блискавки (сигнал, що новина оперативна, гаряча), полум’я тощо.

Є також практика використовувати емодзі, які задають тему: якщо про зерно — колосок, про футбол — м’ячик, про песиків — песик, про літаки — літак. Такі собі візуальні теги. В принципі, навіть зручно, якщо, звісно, картинки справді відповідають змісту.

Але ось наступний крок — емодзі, які означають, власне, емоції.

 

У такий спосіб телеграм-канали роблять з аудиторією те, чого зазвичай не роблять традиційні ЗМІ, окрім зовсім уже орвелівських пропагандистів. Вони програмують читача на сприйняття новини ще до того, як той почне читати заголовок. Сигналізують йому: «Злись! Росіяни вдарили дронами по Дніпру». Або «Радій! Америка дає нам ще чотири хаймарси». Або: «Зараз буде новина про заяву Путіна, але не сприймай її всерйоз — він просто клоун». І оскільки розбачити емодзі неможливо, діє це гарантовано, як електроди в мозку.

Уявляєте, як ведуча теленовин перед кожним повідомленням каже: «Зараз буде новина, яка викличе у вас гнів і ненависть?» Такого не було навіть у програмі «Время» на радянському телебаченні. Але ця штука працює саме так (в оригіналі вона анімована):

Без гнівної мордочки читач міг би обрати інший спосіб сприйняття цієї новини — зрадіти, що в Росії вичерпуються власні ракети, адже постачання іранських ще вилами по воді писане.

Звісно, що впливу цих картинок люди не усвідомлюють. Якби провести експеримент і навмисно перемішати картинки — наприклад, поставити клоуна перед новиною про обіцянку Байдена дати нові хаймарси, а реготливий смайлик — перед новиною про ракетний удар по Дніпру, — певно, люди відчули б дисонанс… Або ні. Адже телеграм — це територія супершвидкого повідомлення і споживання інформації. І, можливо, людей справді можна програмувати на сприйняття певних новин, яке суперечить їхнім власним поглядам?

Моралі та закликів до інформаційного целібату в кінці мого тексту не буде: все одно кожен, напевно, вважає, що на нього всі ці фокуси не впливають. Хіба що одна порада: спостерігайте за своїми емоціями, коли споживаєте контент інформаційних телеграм-каналів, і постарайтеся вчасно зупинитись. Я, наприклад, ледве опанував себе, захопившись у вересні читанням російських «воєнкорів» — у їхніх каналах тоді було багато приємного українському читачу. Зараз не зазираю, хоч і дуже хочеться — що там вони пишуть про нібито загиблого Стремоусова? Краще почитаю трохи пізніше, але без токсичних інформаційних впливів на мозок.

Фото: Ivan Radic/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3889
Читайте також
12.12.2022 13:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
2 773
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду