«Лучшее поздравление Владимиру Владимировичу». Як (про)російський телеграм пережив вибух на Кримському мосту

«Лучшее поздравление Владимиру Владимировичу». Як (про)російський телеграм пережив вибух на Кримському мосту

9 Жовтня 2022
2406

«Лучшее поздравление Владимиру Владимировичу». Як (про)російський телеграм пережив вибух на Кримському мосту

2406
Гіркін пише про «праздничный фейерверк», Монтян бідкається, що Зеленський «повторит Беслан», а Шарій констатує, що в інфовійні Україна випереджає Росію «на тысячи световых лет».
«Лучшее поздравление Владимиру Владимировичу». Як (про)російський телеграм пережив вибух на Кримському мосту
«Лучшее поздравление Владимиру Владимировичу». Як (про)російський телеграм пережив вибух на Кримському мосту

Вибух на Кримському мосту, що пролунав уранці 8 жовтня, не просто пошкодив частину споруди, зведеної окупантами для сполучення з окупованим півостровом. Він хитнув російські «скрєпи», адже міст став одним із символів російської величі, тиражованих пропагандою. І хоча надвечір рух мостом частково відновили, «виття на болотах» було неабияке. Один із головних лейтмотивів — вимоги подальшої ескалації та звинувачення в недостатній жорстокості щодо українців.  

Російські канали: «ответить жесточайше»

На опозиційному каналі «Мышеловка» (1,2 мільйона підписників) опублікували скриншот статті прокремлівського видання «Комсомольская правда» від 2018 року, де йшлося, що міст «охраняется на суше, воде, под водой, в воздухе и в космосе». І навіть бойовими дельфінами.

Керівниця Russia Today Маргарита Симоньян, вочевидь, довго спала після бенкету на честь 70-ліття Путіна. Адже єдиний за 8 жовтня пост на каналі пропагандистки (500 тисяч підписників) з’явився о 10:37 за київським (і московським) часом. І був, напевно, найкоротшим за всю історію. Симоньян просто написала: «И?». Напередодні, вітаючи російського диктатора, пропагандистка видала потужний підлабузницький допис. У якому, зокрема, дякувала Путіну за Кримський міст.

Колега Симоньян по цеху, ведуча прокремлівської програми «60 минут» Ольга Скабєєва на своєму каналі, де 160 тисяч підписників, присвятила чимало дописів кримському інциденту. Зокрема, зауважила, що в центрі Києва з’явилися тематичні фотозони. (Насправді їх встановили ще влітку).

Терорист Ігор Гіркін на своєму каналі «Стрелков Игорь Иванович» (720 тисяч підписників), коментуючи вибух, традиційно тролить російську владу. Гіркін вважає, що «лучшее поздравление Владимиру Владимировичу на юбилей произвели уважаемые киевские партнеры. Праздничный фейерверк снес целую секцию (уже пишут, что две) автомобильного моста и повредил мост железнодорожный». Додаючи, що, мовляв, ще в серпні закликав окупантів вивозити родини з півострова, бо міст «укры взорвут». «Сам того не ожидая, попал "с точностью до недели"».

Російський письменник та праворадикал Єгор Холмогоров (49 тисяч підписників), який раніше писав, що між перемогою України і ядерною війною можна обрати тільки друге, пише: «Хохлы сейчас радостно орут, что это они, но скоро им объяснят, что быть террористами, использующими смертников, — не лучшее реноме. Тогда они начнут, раздувая щеки, рассказывать и разгонять про свое супероружие, какие-нибудь американские, британские, марсианские ракеты, которыми они точно ударили по "символу оккупации"»

Тим часом іще один українофоб, топменеджер телеканалу RT Антон Красовський на своєму телеканалі «Антон Вячеславович» (190 тисяч підписників) закликає владу: «За мост надо ответить жесточайше. Киев, Львов, Одесса, Харьков, Житомир. Хватит терпеть!» Що ж, наступної ночі росіяни справді вдарили по житловому будинку в Запоріжжі й убили чимало мирних людей — але вони робили таке майже щодня й тоді, коли міст був цілий.

Схожі тези просували й автори каналу «Повернутые на Z войне» (560 тисяч підписників). Тут, зокрема, вийшли короткі дописи, що «народ России хочет мести и отстранения импотентов, вот и всё» та що «девиз нынешней России "как бы чего не вышло" должен уйти в прошлое раз и навсегда. Только инициатива, только хардкор». Враховуючи, що окупанти вчинили на території України всі можливі військові злочини, «хардкор» — це використання ядерної зброї?

Колись — талановитий актор і зірка перших російських бойовиків, а нині — карикатурний кремлівський пропагандист Дмитро Пєвцов через вибух на Кримському мосту навіть опублікував на своєму каналі (9 тисяч підписників)… «Памятку РУССКОГО человека. ЧТО НАДО и ЧТО НЕ НАДО ДЕЛАТЬ СЕГОДНЯ». Зміст допису — не менш неповносправний, ніж назва. Зокрема, пропагандист радить землякам «НИКОГДА, ни при каких обстоятельствах не желать зла СВОЕЙ стране и поражения СВОЕЙ армии»; «Отдавать себе отчёт,  что Россия воюет сейчас с коллективным Западом»; «Не стыдись, что ты РУССКИЙ». Проте найсмішнішою, на наш погляд, є фраза: «Ты — свободный человек. Ты вправе не доверять своему государству».

На опозиційному кремлівській пропаганді каналі MadWorld (14 тисяч підписників) нагадували один із виступів експрезидента Росії Дмитра Медвєдєва. Який влітку цього року обіцяв тим, хто зазіхне на Кримський міст, «судный день». Тепер, мовляв, соратник Путіна мовчить, бо вирішили «не мелочиться» з відповіддю.

А от опозиційний путінському режиму російський політик Михайло Ходорковський на каналі, де має 219 тисяч підписників, вдався до порівнянь. «Просто напомню: стоимость моста составила ₽228 млрд рублей. Это примерно 40 современных полностью оборудованных больниц областного значения. То есть сеть, охватывающая половину страны», — пише росіянин.

Сепаратистські канали: «наши недоработки»

Сепаратисти, природно, пошкодження Кримського мосту сприйняли з болем у серці. Зокрема, донецький терорист Олександр Ходаковський на своєму каналі (531 тисяча підписників) вказує, що через інцидент «желваки играют до сих пор, и следы от ногтей на ладонях  еще не сошли...». Проте, пише Ходаковський, звертаючись, вочевидь, до українців: «То, что у вас получается, — это не ваши заслуги, а наши недоработки. Работаем, братья». 

Донедавна «посол» так званої «ЛНР» у Росії, сепаратист Родіон Мірошник на каналі, де має 33 тисячі підписників, зробив репост російського пропагандиста Євгена Поддубного. Дописавши «експертні висновки». На думку Мірошника, «то, что подготовкой диверсии занимались НАТОвцы, не особо и скрывают».

Колишня українська юристка, а нині російська пропагандистка Тетяна Монтян на каналі «#МОНТЯН!» (529 тисяч підписників) видала власні версії подій на Кримському мосту. Монтян вважає, що «использование шахидомобилей было лишь вопросом времени. Если Зелебобусу будет надо, то он повторит и Беслан, и “Норд-ост”, и взрывы в московском метро».

Всіляко підігрував кремлівським кураторам і колишній нардеп України, а нині — пропагандист та зрадник Ілля Кива. На каналі «Илья Кива — ZOV КРОВИ» (78 тисяч підписників) колаборант просував версію Washington Post, що за вибухом на мосту начебто стоять співробітники СБУ. «Ранее западные СМИ обвинили спецслужбы Украины в теракте-убийстве гражданина России Даши Дугиной. Запад все больше представляет Зеленского как террориста номер один в мире!» — пише Кива.

Екснардеп, а нині сепаратист і колаборант Олег Царьов на іменному каналі з 249 тисячами підписників заспокоює не стільки авдиторію, скільки сам себе. Переконуючи всіх, що Росія рано чи пізно на вибухи відповість. «Если все-таки такого удара сегодня не будет, то придется ждать другого резонансного случая. Сложно подобрать сопоставимый по значимости, но если Украину не остановить, они что-нибудь придумают. Поэтому не расстраивайтесь, если сегодня яркого ответа не будет. Если не ответить сейчас, у нас однозначно ещё будут удобные случаи. У нас много ещё есть, что взрывать. На самом деле, это грустный сарказм, если кто-то не понял», — пише Царьов.

Колишній журналіст «Інтера», а нині дрібний російський пропагандист Максим Равреба на каналі «Равреба пишет» (8 тисяч підписників) навіть у кримському інциденті розгледів привід поностальгувати за СРСР. «Кусок Крымского моста снесли одним бадабумом. А по Антоновскому третий месяц пуляют, пуляют, а он стоит. СОВЕТСКОЕ — ЗНАЧИТ ОТЛИЧНОЕ», — пише Равреба.

А от на поміркованому каналі «Донбасский кейс» (30 тисяч підписників) з-поміж багатьох постів, присвячених вибуху на Кримському мосту, був і такий, підписаний «О ситуации в Крыму сейчас вместо "тысячи слов"...». У дописі йшлося, що в деяких містах окупованого півострова неможливо зняти готівку з банкоматів, а на автозаправних станціях довжелезні черги автівок.

Українські проросійські канали: Росія, почни війну

Українські телеграм-канали, що фінансуються з Росії, поширювали ті ж наративи, що і російські «побратими». Мовляв, теракт — справа рук української влади. І відповідь Росії може бути агресивною. Зокрема, на каналі «Легитимный» (754 тисячі підписників) нагадували, що «США начали войну в Афганистане в рамках операции “Несокрушимая свобода”, начатой в ответ на террористический акт 11 сентября 2001. Россия сейчас имеет окно возможности, чтобы начать большую войну против Украины, имея хороший предлог».

Майже ідентичний за меседжами телеграм-канал «Картель» (134 тисячі підписників) навіть дізнався про «методичку» з Офісу президента щодо «теракту» на Кримському мосту. Згідно з нею, йдеться в «інсайдерському» дописі, потрібно «не обсуждать сам факт террористического акта, делая акцент просто на подрыве; разгонять панику в Крыму. Нет бензина, еды, налички и тд.; дискредитация высшего руководства РФ, показывая их слабость; прокачивать кейс собственной "мощи"».  

Проросійський пропагандист Анатолій Шарій присвятив вибуху чимало дописів. У них він дорікає російській владі за слабку охорону споруди та зволікання з відповіддю. А в одному з постів Шарій визнав, що «Киев опережает в этом плане (інформаційній війні. — "ДМ") на тысячи световых лет. И во многом поэтому выигрывает на инфополе в чистую, хотя там работают далеко не гении. Обыграть умственно отсталых могут даже дети».

Проросійський блогер Дмитро Василець на іменному каналі (401 тисяча підписників), коментуючи тему, як і його російські «колеги по цеху», звернув увагу на фотозону на Хрещатику, де перехожі фотографуються на фоні поштової марки, ескіз якої оперативно поширила «Укрпошта». «Интересно, если западные страны и их подчиненные так гордятся терактами на Крымском мосту, что выпустили прям "почтовые марки" с данным событием, когда мы уже увидим в США почтовые марки  с изображением "терактов 11 сентября"???» — маніпулює пропагандист. Повністю ідентичні текст і фото поширив і інший український пропагандист Олександр Семченко (його канал має 180 тисяч підписників).

Натомість колишній телеведучий каналів NewsOne та «Наш» Макс Назаров, який до 24 лютого просував в етерах проросійські наративи та висміював можливе вторгнення окупантів, приєднався до лав українців, які зловтішаються з пошкодження Кримського мосту. На своєму каналі «Наглый» (36 тисяч підписників) телевізійник розмістив уривок одного з епізодів саги «Місія неможлива», в якому герой Тома Круза біжить Червоною площею Москви, поки вибухає та руйнується Кремль. «Ой, не то видео», — збиткується Назаров.

Більше викриттів фейків і маніпуляцій читайте в нашому постійно оновлюваному проєкті DisinfoChronicle. А про тенденції на проросійських телеграм-каналах українських авторів читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2406
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду