«Захлебнулось, не начавшись». Як маніпулюють у телеграмі на темі українського контрнаступу на Херсонщині

«Захлебнулось, не начавшись». Як маніпулюють у телеграмі на темі українського контрнаступу на Херсонщині

7 Вересня 2022
1881

«Захлебнулось, не начавшись». Як маніпулюють у телеграмі на темі українського контрнаступу на Херсонщині

1881
Пропагандист Володимир Соловйов анонсує вересневу «битву за Херсон», колаборант Кирило Стремоусов погрожує захопленням Миколаєва, а проросійський канал «Картель» прогнозує «злив Зеленського заходом» у разі провалу південного контрнаступу.
«Захлебнулось, не начавшись». Як маніпулюють у телеграмі на темі українського контрнаступу на Херсонщині
«Захлебнулось, не начавшись». Як маніпулюють у телеграмі на темі українського контрнаступу на Херсонщині

Наприкінці серпня телеграм-канали різного штибу почали рясніти повідомленнями, що українські війська розпочали контрнаступ на херсонському напрямку і навіть прорвали першу лінію оборони окупантів. Росіяни почали розганяти тези, що Зеленському будь-що потрібні показові військові успіхи для демонстрації західним партнерам, але, мовляв, в українців нічого на півдні так і не вийшло. Зараз ми вже знаємо, що це не так: українські війська прорвали лінії оборони росіян у кількох місцях і звільнили кілька сіл, зокрема багатостраждальне Високопілля.

Російські канали: контрнаступ провалився. Напевно…

Якщо у випадку з вибухами на військових об’єктах в окупованому Криму прокремлівські крикуни говорили про «головотяпство» російських військових, то у повідомленнях про бої на Херсонщині настав час реабілітувати «другу армію світу». Тому телеграм-канали, що обслуговують інтереси російської політичної верхівки, кинулися наперебій розповідати про провал контрнаступу, який, мовляв, так і не встиг розпочатися. Зокрема на пропагандистському ресурсі «Объясняет Readovka» (221 тисяча підписників) повідомляли, що «все восемь лет западные инструкторы готовили украинские вооружённые формирования к оборонительной войне, эксперимент же с наступлением пока точно идёт не по плану». Втім, на погляд пропагандистів, розслаблятися росіянам не варто. Адже «ставки для Зеленского в этой операции весьма высоки, и наступать он будет пока не кончатся все солдаты и западное вооружение».

На «материнському» телеграм-каналі Readovka (1,1 мільйона підписників) вже наприкінці серпня, посилаючись на інформацію донецьких терористів, припускали, що наступальні дії української армії на Херсонщині покликані відвернути увагу окупантів від можливої атаки наших бійців на Ізюм. Мовляв, «украинская армия готовится контратаковать на Изюмском направлении. По сообщению источника Readovka, сегодня примерно в 2 часа ночи боевики ВСУ намерены начать артподготовку под Харьковом, для этих целей уже стянута техника и живая сила». На жаль, українські воїни поки що не пішли у контрнаступ на Харківщині. Але те, що російські окупанти цього бояться, виглядає як хороший знак.

Російський терорист Владлен Татарський (він же Максим Фомін) на іменному каналі «Владлен Татарский» (387 тисяч підписників) коментує контрнаступ часто. Крім традиційного висміювання, окупант у свіжих постах поширює наратив, що генералам не вдається наступати, адже керують військом, мовляв, не вони. «Все глобальные решения принимают британские и другие натовские генералы. Бесспорно, они специалисты в стратегическом планировании, но пока мы не видим неожиданных оперативно-тактических приёмов при проведении общевойсковых операций», — пише Татарський.

Частина пропагандистських телеграм-каналів, наприклад, «Повернутые на Z войне», де 463 тисячі підписників, відволікаючи уваги читачів від наступу української армії, звинувачували наших бійців в обстрілі житлових будинків у Херсоні. Мовляв, 2 вересня наші військові влучили у житловий будинок, внаслідок чого «у пятиэтажки практически полностью снесло крышу — сейчас дом выглядит устрашающе. Из-за мощного удара в жилом здании выбило окна, асфальт усыпан осколками стекла и кирпичами. Погибли мирные граждане, а под завалами до сих пор могут находиться люди — сейчас их разыскивают спасатели». Цю новину поширили чимало російських медіа, хоча доказів, що це саме український удар, а не падіння однієї з численних ракет протиповітряної оборони, які росіяни навмання випускають у небо, намагаючись протистояти HIMARS, звісно, немає.

На ресурсі «Украина.ру» (117 тисяч підписників) у свіжому дописі безапеляційно повідомили, що «контрнаступление украинских войск на Херсон потерпело крах, они понесли крупные потери». Щоправда, посилалися пропагандисти на… заяви колаборанта Кирила Стремоусова. Який так сильно вірить у російські збройні сили, що аж тікав з окупованого Херсона у Воронеж. До речі, наш колега Ярослав Зубченко присвятив свіже відео саме посіпакам російських окупантів. І про Стремоусова там теж є.

А от один з топпропагандистів Росії Володимир Соловйов на іменному каналі, де має майже 1,2 мільйона підписників, поширює різні дописи стосовно ситуації на Херсонщині. І далеко не всі — ура-патріотичні. Зокрема, 5 вересня кремлівський крикун зробив репост із каналу «Южный ветер», у дописі якого є щось схоже на аналітику ситуації на південному напрямку. Думки щодо того, як складається ситуація, завершуються висновком: «генштаб ВСУ, скорее всего, усилил группировку на  Херсонском направлении аж тремя полнокровнымм бригадами из состава резерва, по всей видимости считая оборону на Донбассе достаточно устойчивой. Все это указывает на то, что сентябрь пройдёт под знаком "битвы за Херсон"». І якщо навіть провідні пропагандисти цієї битви відверто побоюються, вочевидь, командування нашої армії — на правильному шляху.

Не випромінює оптимізму і призвідник війни на Донбасі Ігор Гіркін. На своєму телеграм-каналі «Стрелков Игорь Иванович» (400 тисяч підписників) терорист робить кілька висновків щодо поточної ситуації на півдні України. Зокрема, пише, що «ВСУ сумели разрушить ВСЕ стационарные переправы до состояния невозможности переезда по ним даже лёгкой военной техники (вчера при попытке преодолеть мост в Херсоне провалился бронеавтомобиль "Тигр"), а также наносят постоянные удары по инженерным переправам понтонным паромам. Это создаёт существенные затруднения в снабжении нашей Заднепровской группировки, которые будут нарастать по мере исчерпания накопленных запасов боеприпасов и снаряжения».

Опозиційний російський блогер Марк Фейгін на своєму каналі «Фейгин Live» (101 тисяча підписників) і взагалі міркує над тим, що «если Путина ослабить публично, деокупировав Херсон, то может случиться переворот». «На самом деле, в Украине происходит все то, о чем Запад предупреждал, что обещал Путину. Поэтому в какой-то момент элитам действительно будет проще избавиться от одного 70-летнего старика, повесить на него все и сказать: "а мы что, мы здесь ни при чем. Давайте договариваться, искать компромисс, а его мы из уравнения исключаем, зачем он нам"», — додає Фейгін.

Сепаратистські канали: наступи відіб’ємо

Сепаратисти, попри показово «переможні» настрої, все ж визнають, що Україна може створювати проблеми окупантам. Принаймні, на окремих напрямках. Зокрема, донецький терорист Олександр Ходаковський на іменному телеграм-каналі (380 тисяч підписників) «експертно» вважає, що «потенциал изобразить наступление и даже достичь локальных успехов у Украины есть. Вопреки всякой военной логике заранее анонсированное по месту и времени наступление все-таки предпринимается, чем придаёт этой войне дополнительный оттенок "странной" войны». Ходаковський запевняє: серйозної загрози окупантам дії українців не несуть.

Кирило Стремоусов на власному ресурсі, де має 18 тисяч підписників, вирішив пограти в «міцного господарника». Тож, перебуваючи на плавзасобі посеред Дніпра, записав «грізне» звернення до міфічних «укронацистов». Мовляв, «Херсон был, есть и будет русским городом! Кто бы что ни говорил, никаких нацистов в Херсоне не будет. Все операции и контрнаступления потерпели крах. Уже совсем скоро я буду повторять это уже из освобождённого от нацистов Николаева». Колаборант Олексій Ковальов теж робив дописи, що Херсон — це Росія. І де цей діяч зараз?

Сепаратистський канал «В Херсоне» (4,2 тисячі підписників) відзвітував підписникам, що українські військові таки вивели з ладу тутешній Антонівський міст. «Было бы справедливым вывести из строя минимум 2 моста на территории Украины которые являются для неё жизненно важными через которые каганат ведёт товарообмен с соседними странами. В том числе, потому что пока на этой войне будут зарабатывать, её выгодно будет затягивать», — пишуть посіпаки окупантів.

І тільки помірковані ресурси не такі різкі у заявах. Зокрема, телеграм-канал «Донбасский кейс» (30 тисяч підписників) у своїх дописах, зокрема, посилається на дані «Інституту вивчення війни». Який, мовляв, пише, що «украинское контрнаступление на юге, скорее всего, не приведет к немедленной деоккупации территорий. Как и заявляли украинские власти, цель этой операции — ослабить российскую армию и ее снабжение. По мнению экспертов, ВСУ стремится вывести из строя ключевые логистические узлы, которые поддерживают российские подразделения на юге страны, а также подорвать военный потенциал России».

Українські канали: затягування і замовчування

Вітчизняні телеграм-канали, фінансування яких ведеться з Росії, коментуючи контрнаступальні дії на півдні, традиційно намагалися полестити окупантам та принизити українську владу. Анатолій Шарій (715 тисяч підписників телеграм-каналу) вже 31 серпня виніс «вердикт»: наступ захлинувся, фактично і не розпочавшись. «Если сутки назад мы узнали о великом контрнаступлении на Херсон, то завтра точно ни один дурак не сольет видео оттуда, по которому станет очевидно, что великое контрнаступление окончено. Мир виртуальной реальности, мир тупых сценариев типа сериала “Слуга народа” для кожухов с забитых хуторов», — зловтішався пропагандист.

На ресурсі «Женщина с косой» (90 тисяч підписників) повідомили, що невдала наступальна операція, мовляв, поставила Офіс президента у незручне становище. «Вроде как выбрали вариант затянуть наступательную операцию на долгое время, а после заявить, что это был хитрый тактический ход, чтобы отвлечь силы России от Харькова и Донецкой области. Если россияне пойдут в атаку, то заявят, что действовали на опережение, ослабив российские резервы и мощь. Сейчас главная задача, замалчивать результаты потерь при Зе-наступлении», пишуть прокремлівські автори.

Схожі думки і на аналогічному за фінансуванням каналі «Картель» (122 тисячі підписників). Тут стверджують, що «Зеленский организовал наступление по причине того, что запад передал множество разнообразного вооружения, которое нигде публично не афишировалось. Это вооружение специально передавалось только под кулуарные обещания Зеленского устроить наступление на Херсон и отбить его у россиян». І тепер у президента України, мовляв, безвихідь: «если Офис Президента провалит наступление на Херсон, то запад запустит процесс слива Зеленского. Об этом уже все говорят в кулуарах. Кандидаты, Залужный, Кличко, Притула, Порошенко, Генерал Кривонос, даже ЮВТ вылезет из тишины и начнет пинать Банковую».

На «братньому» до попередніх каналі «Легитимный» (679 тисяч підписників), як і автори сепаратистських ресурсів, просувають ідею швидкої помсти збоку Росії за удари по логістичних точках окупантів на півдні України. Мовляв, «Зеленскому предоставили список таких стратегических и логистических объектов, рядом с линией фронта», по яких російські терористи нібито планують завдати ударів. Ба більше: «Ким (очільник Миколаївської ОВА — Авт.) просил усилить купол над Варваровским мостом, но его просьбу проигнорировали, считая, что слишком тяжело будет россиянам уничтожить украинские мосты в тылу».

Ще один проросійський канал «ЗеРада» (375 тисяч підписників) грає на протиставленнях. Мовляв, поки українська влада «хайпує» довкола теми наступу на Херсонщині, «сегодня уже можно констатировать, что войсками ДНР и РФ взят уже второй рубеж обороны ВСУ у Донецка. А именно позиции ЗА Песками, перед Первомайским». Та, стверджують пропагандисти, «Генштаб и офис президента решили проблему на этом участке фронта банально не замечать. СМИ предписано о ней просто молчать, новый закон о медиа не за горами!».

На проросійському ресурсі «Политика Страны» (248 тисяч підписників), поміж цитатами колаборантів та Міноборони Росії, давали слово і менш заангажованим спікерам. Зокрема, наводили думки з приводу бойових дій на півдні України одного з командувачів армії Естонії Каупо Росина. Той вважає, що «для оттеснения российских оккупантов с территории Украине нужно время и помощь Запада. Это может занять месяцы и годы». А от відкинути окупантів з правого берега Дніпра, міркує військовий, українці можуть уже за два місяці.

Помірний оптимізм по херсонському напрямку зберігає і радник Офісу президента Олексій Арестович. На каналі «Arestovich / Official» (444 тисячі підписників) він пише: «то, что мы не взяли ещё Херсон не означает, что операция на юге забуксовала или провалилась. Она планомерно проводится. Мы разрушаем логистику противника, системы ПВО, склады с топливом и боеприпасами». Додаючи, що «быстрых побед не будет. Изначально была взята стратегия на системное перемалывание путинской армии. Она длинная, поэтому работы предстоит много. Сохраняйте выдержку, товарищи».

Більше викриттів фейків і маніпуляцій читайте в нашому постійно оновлюваному проєкті DisinfoChronicle.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1881
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду