Путін «своїх не кинув». Як російський телеграм відреагував на «часткову мобілізацію» і обмін полоненими

Путін «своїх не кинув». Як російський телеграм відреагував на «часткову мобілізацію» і обмін полоненими

23 Вересня 2022
2458

Путін «своїх не кинув». Як російський телеграм відреагував на «часткову мобілізацію» і обмін полоненими

2458
На російському каналі «Генерал СВР» порахували, що міністр оборони Росії Шойгу занижує втрати окупантів у 10 разів, Стремоусов і Кот радіють звільненню Медведчука, а Гіркін каже, що обміном полоненими росіянам «насрали на голову».
Путін «своїх не кинув». Як російський телеграм відреагував на «часткову мобілізацію» і обмін полоненими
Путін «своїх не кинув». Як російський телеграм відреагував на «часткову мобілізацію» і обмін полоненими

21 вересня російський інфопростір струсили відразу дві великі події. Вранці президент Росії Путін оголосив-таки мобілізацію («часткову») з наміром призвати до війська чи то триста тисяч, чи то мільйон росіян. Принагідно сказавши, що ядерні погрози Кремля — «не блеф». А пізно ввечері стало відомо про обмін полоненими, причому Росія відпустила десятьох іноземців, зокрема «засуджених до страти» донецькими сепаратистами, й оборонців «Азовсталі», в тому числі командирів. І отримала взамін меншу кількість своїх військових, а також Віктора Медведчука. І якщо мобілізацію російські пропагандисти подавали як подію довгоочікувану (хоча реакція телеграм-каналів була неоднозначною), то з обміном довелося поморочитися, адже пояснити пересічним росіянам цінність Медведчука й відмову від суду над «нацистськими злочинцями» нелегко.

Російські канали: хто кому «насрал на голову»?

Виступ Путіна перед росіянами, крім власне оголошення про «часткову» (а насправді — яку цар забажає) мобілізацію, містив набір пропагандистських штампів. Путін знову згадував «кривавий київський режим», «нацистів», «колективний Захід», який, мовляв, спить і бачить швидку руйнацію Росії. Тож, побачивши «загрозу існування держави» (Росії), оголосив мобілізацію.  

Та навіть присмачена значною кількістю ура-патріотичних гасел, промова Володимира Путіна не дуже згуртувала росіян біля дверей військових комісаріатів.  Великі черги з чоловіків утворилися лише на кордонах та в аеропортах, бо багато потенційних призовників намагаються чимшвидше залишити межі Росії. Це і не дивно, враховуючи заяви тамтешнього міністра оборони Сергія Шойгу. Який, виступаючи вслід за Путіним, повідомив: мовляв, втрати окупантів — менше шести тисяч людей, тоді як українців убили понад шістдесят тисяч.

Далеко не всі російські ресурси взяли на віру озвучені Шойгу втрати окупантів. Зокрема, на каналі «Генерал СВР» (335 тисяч підписників), який начебто публікує кремлівські інсайди, йшлося, що у ранковій доповіді 21 вересня Путіну повідомили про 59373 загиблих загарбників. «Эта цифра без учёта данных о потерях российских ЧВК, на пятницу 16 сентября это 17561 погибший. […] Потери Росгвардии с начала военных действий 4638 убитыми и пропавшими безвести», — пишуть автори. Наголошуючи, що «ШОЙГУ УМЕНЬШИЛ КОЛЛИЧЕСТВО ПОГИБШИХ РОВНО В 10 РАЗ!».

Якщо це правда, то реальна кількість загиблих навіть більша за оцінку українського Генштабу (52 тисячі+). Не повірили промові Сергія Шойгу навіть затяті пропагандисти. На каналі WarGonzo (1,1 млн підписників), який веде російський «журналіст» Семен Пєгов, вийшов лаконічний пост. «Шойгу: у нас 5937 погибших. Не знаем, как у Шойгу, но у нас больше…» — сумує «воєнкор».

Інші кремлівські пропагандисти намагалися позбавити росіян скепсису щодо як мобілізації, так і даних Міноборони. Рятувати ситуація намагався кримський блогер Борис Рожин. На своєму ресурсі Colonelcassad (764 тисячі підписників) прихильник терористів міркував про те, що «как представляется, Шойгу говорил лишь о потерях военного ведомства. Свои потери есть у Росгвардии, ЧВК, добровольцев, армий ДНР, ЛНР, ФСБ и так далее».

Розсипався у компліментах вождю президент Чечні Рамзан Кадиров. На своєму каналі Kadyrov_95 (2,5 мільйона підписників) він схвально відгукнувся про рішення Путіна оголосити мобілізацію. Адже «очень важно закончить начатую спецоперацию в Донбассе, иначе зарвавшийся противник может прийти в нашу страну, в наши города и села, в наши дома. Проведение СВО — вынужденная мера для противостояния врагу».

 

А от опозиційні чеченські ресурси «благородні пориви» Рамзана Кадирова, звісно ж, не оцінили. На каналі тамтешнього блогера Тумсу Абдурахманова «ABU SADDAM SHISHANI» (35 тисяч підписників) навели уривок з промови муфтія (найвища духовна особа у мусульман — ДМ.) Чечні Салаха Межиєва. Де релігійний діяч різко критикує президента Чечні за відправку молодих співгромадян на війну. «Ты людей призываешь отправляться в Рай, но сам туда не идёшь. Тебе не хочется умирать. Тебе хочется лежать в тепле, вкусно питаться и вести жирные разговоры», — йдеться у промові Межиєва.

 

Збиткувався з ситуації і чемпіон світу з шахів, а нині російський опозиціонер Гаррі Каспаров. На іменному каналі, де 30 тисяч підписників, політик спрямував «праведний гнів» у бік учорашніх російських «патріотів». «Мобилизация состоялась, а недопатриоты теперь встали в ряд с людьми, которые против войны. Они боятся за свою шкуру, а не переживают за последствия военных действий. Вот вам и двуличие, а также “патриотизм". Как только война коснулась их — они сразу же поменяли своё мнение», — пише Каспаров.

А вже у ніч проти 22 вересня і так деморалізованих призовом росіян «добила» новина про обмін полоненими. В межах якого до України повернулися 215 захисників, у тому числі — оборонці заводу «Азовсталь». Серед яких і, без перебільшення, легендарні воїни «Волина» (Сергій Волинський), «Калина» (Святослав Паламар), пресофіцер «Азова» Дмитро Козацький та інші. Такого російські пропагандисти не чекали, особливо військово-патріотичне крило. Зокрема, терорист Ігор Гіркін на своєму каналі «Стрелков Игорь Иванович» (611 тисяч підписників) слів стосовно обміну не добирав. «Знаете ,как это выглядит? - А так: вышли к народу, призвали "постоять за Землю Русскую", а потом... а потом тем, кто откликнулся - насрали прямо на голову. Открыто, глумливо, со смешками и прибаутками. Никак иначе лично я такое "миротворчество" в день объявления мобилизации воспринимать не могу».

Окремі канали наголосили на тому, що Росія виміняла в України саме Віктора Медведчука. На ресурсі «Образ будущего» (96 тисяч підписників), зокрема, опублікували інформацію, що чоловік Оксани Марченко після обміну полетів не до Росії. «Он выехал в Турцию. Вряд ли его тоже будут держать в Турции до конца СВО. В его планах из Турции отправиться в ОАЭ», — пишуть автори.

Просто у розпачі від побаченого був «воєнкор» Андрій Руденко. На власному каналі «Репортёр Руденко V» (256 тисяч підписників) пропагандист спершу бідкався, що чекає пояснень стосовно звільнення «азовців». А потім і взагалі написав: «ощущение, что хером поводили…».

 

Але ж і цього разу хтось мав узяти на себе «почесну» місію розповісти росіянам, чому такий обмін, коли Україні повернули 215 воїнів, серед яких національні герої, а в Росію полетіли менше сотні ноунеймів — цілком справедливий. Нині віддуватися довелося так званому «воєнкору» Євгену Поддубному. На каналі «Поддубный |Z|О|V| edition» (746 тисяч підписників) пропагандист розмістив допис, який потім поширили інші «лідери думок» з кремлівського пулу. У пості йдеться, що «такие переговоры любят тишину. И государство имеет право не информировать общественность о ходе этих переговоров. Такие правила игры. Я не раз говорил, чтобы вытащить наших парней из ада, можно менять их хоть на черта лысого. И это так. 87 солдат и офицеров, 87 наших Героев. И плевать на имиджевые потери», — пише пропагандист. Хоча після виходу наших захисників з території «Азовсталі» навесні тільки лінивий не писав, що обміну годі і сподіватися, а українців, найпевніше, «казнят». І, до речі, інші кремлівські крикуни повідомляють про 55, а не 87 звільнених росіян.

Тим часом чеченський опозиційний ресурс «Оплот Ичкерии» (29 тисяч підписників) вчергове збиткувався з так званого лідера республіки Рамзана Кадирова. Нині мова йшла про «азовця» на позивний «Хімік», який свого часу погрожував покарати Кадирова разом із родиною за звірства окупантів на території України. Після виходу з «Азовсталі» російські пропагандисти повідомляли, що бійця етапують до столиці Чечні Грозного для показового покарання. Та нині Денис Касаткін у числі інших полонених повернувся додому. «Кадыров, ты, получается, балабол?», — сміються на каналі.

Сепаратистські канали: українці будуть тиснути

На сепаратистських ресурсах новину про мобілізацію, якби й захотіли, критикувати не змогли б. Тому обмежувалися загальними фразами. Наприклад, на каналі «Типичный Донецк» (579 тисяч підписників) нагадали, що «все депутаты Госдумы и сенаторы не подлежат мобилизации в соответствии с законом о мобилизационной подготовке».

Пізніше  спікер Держдуми Володін спробував загасити негатив від цього повідомлення, яке поширилось телеграмом, збрехавши, що «никакой брони у депутатов нет». Водночас із його слів можна зрозуміти, що примусово російських депутатів не мобілізуватимуть. Донецький терорист Олександр Ходаковський на іменному каналі, де 444 тисячі підписників, випромінює більший оптимізм. Мовляв, «часткова» мобілізація, оголошена Путіним — «все, как я хотел». Втім, навіть сепаратист розуміє: поки росіяни будуть готуватися, українські війська «попытаться нас подвинуть ещё по-максимуму. Вопрос — готовы ли мы? — остаётся открытым. Накопление ресурса наблюдаю, но процессы увязки требуют доработки».

Так званий «перший заступник міністра інформації ДНР» Данило Безсонов на своєму телеграм-каналі «Неофициальный Безсонов "Z"» (286 тисяч підписників) вирішив просто «перевести стрілки» на Україну. Виставивши у дописі розмите фото з людьми у формі, пропагандист написав, що так, мовляв, мобілізують українців. «Прям на улицах хватают и отправляют сразу на фронт. Доколе украинский народ будет терпеть издевательства над собой со стороны Зеленского и его кокаиновых прихвостней!!!!!???? А 95-ый квартал мобилизуют???», — пише Безсонов. Навряд чи росіян, які панічно втікають до кордонів чи виходять на мляві мітинги проти мобілізації, втішить, що в Україні нібито так само (а насправді ні).

Цікаві і думки сепаратистів щодо обміну полоненими. Зокрема колишній ведучий телеканалу «Інтер» (а ще раніше — викладач української мови і літератури в Житомирі), а нині — українофоб і підозрюваний у державній зраді Юрій Кот написав на каналі «Юрий Кот — Быть добру!» (9 тисяч підписників), що «55 наших ребят и Медведчук на свободе. Слава Богу. Путин верен себе. Своих не бросает». Цікаво, що Медведчука до «наших ребят» Кот не зараховує.

А от представник окупаційної влади Херсонщини Кирило Стремоусов на своєму каналі, де має 110 тисяч підписників, особливо радів, що під обмін потрапив саме Медведчук. «Для всех русских людей, проживающих на территории ещё той Украины, в условиях тотальной нацистской идеологии, был последней надеждой на жизнь. Мы все #русские и мы знаем, что мы своих не бросаем. Вот и сегодня мы ещё раз доказали друг другу что будем идти до конца, ведь отступать нам некуда», — каже колаборант. Цю промову можна підшити до справи Медведчука як доказ державної зради?

Українські проросійські канали: Зеленський, встигни капітулювати

Українські телеграм-канали, які фінансуються з Росії, вкотре підігрують кремлівським кураторам. Будуючи чергові теорії змов, присмачені начебто «інсайдерською» інформацією зі владних кабінетів. Зокрема, на проросійському ресурсі «Легитимный» (688 тисяч підписників), посилаючись на свій «источник», пишуть, що «проведённый референдум и принятия территорий ЛДНР, Херсонской и Запорожской области в состав России, будет первой значительной и полностью завершённой победой Путина в украинском кризисе. После этого, кейс частичной мобилизации в России может пойти быстрее и моральный дух подняться. Ведь психологически всегда легче поддерживать победоносную историю. Поэтому, этого сильно боятся на Банковой и на западе». Тобто росіяни масово кинуться проситися на війну після анексії територій, за розвиток яких під час окупації платитимуть із власної кишені? Та ще й розуміючи, що регулярна армія Росії не змогла нічого вдіяти в Україні? Виглядає сумнівно.

Схожого штибу ресурс «ЗеРада» (272 тисячі підписників) хилить читачів до того, що Путін стає на шлях заморожування військового конфлікту. «Так что, как мы и писали: станут по линии фронта, наведут калибры на украинские ТЕЦ, определят цели для тактического ядерного оружия, сформируют резервы и будут ждать», — пишуть на каналі. 

На аналогічному каналі «Женщина с косой» (86 тисяч підписників) картають українську владу за небажання виконувати Мінські угоди чи бодай зупинити повномасштабну війну на умовах, озвучених росіянами навесні у Туреччині. Мовляв, «если РФ сейчас устоит и переломит негативный для них тренд, то для Украины это всё очень плохо может закончится. […] Все понимают, что кейс с переговорами в прошлом и Зеленский сжёг мосты, отказавшись идти на торги. Всё это завершится только капитуляцией». (Здається, «кейс» — це їхнє слово-паразит.)

Проросійська пропагандистка й колишня ведуча каналів Медведчука Діана Панченко на каналі «Панченко» (14 тисяч підписників), коментуючи мобілізацію в Росії, вкотре звинуватила у ситуації українську владу та закликала до перемовин з агресором. Бо далі, мовляв, буде гірше. «После референдумов, удары по ЛДНР — это удары по территории России. Ответ будет жестким — по критической инфраструктуре, вплоть до тактического ядерного. Банковая в этом заинтересована — для Запада важно продолжать давить на Россию», — пише Панченко, просуваючи на порядок денний «запрос на переговоры и компромиссы».

На ресурсі «Политика страны» (251 тисяча підписників) гадали, яку ж кількість людей хочуть призвати на службу в Росії. Цитували речника Путіна Дмитра Пєскова, який заперечив здогадки журналістів, що під мобілізацію підпаде мільйон людей. До слова, саме таку кількість вважає достатньою для перемоги над Україною Ігор Гіркін.

Більше викриттів фейків і маніпуляцій читайте в нашому постійно оновлюваному проєкті DisinfoChronicle. А про тенденції на проросійських телеграм-каналах українських авторів читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2458
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
581 дн. тому
Генерал СВР - і той безграмотний, не знає, що в слові "количество" одна буква "л". І ці люди хочут вчити нас російської мови? )))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду