«Очень странная война». Як маніпулювали в телеграмі про контрнаступ на Харківщині

«Очень странная война». Як маніпулювали в телеграмі про контрнаступ на Харківщині

19 Вересня 2022
7402

«Очень странная война». Як маніпулювали в телеграмі про контрнаступ на Харківщині

7402
«Старше Эдды» закликають росіян знищувати критичну інфраструктуру України, сепаратист Тамір Шейх певен, що наступали війська НАТО, а на каналі «Легитимный» не сумніваються, що контрнаступ потрібен українській владі, щоб приховати руйнацію економіки.
«Очень странная война». Як маніпулювали в телеграмі про контрнаступ на Харківщині
«Очень странная война». Як маніпулювали в телеграмі про контрнаступ на Харківщині

Українські війська провели успішний контрнаступ на Харківщині, звільнивши понад чотири сотні населених пунктів і відігнавши росіян за Оскіл. Російські пропагандисти: від заперечення успіху української армії до визнання військового таланту Валерія Залужного. Гала Скляревська аналізувала поширення двох ключових пропагандистських наративів: усі тіла загиблих, які знайдуть у звільнених містах і селах, — фейк, а «нацистські карателі» влаштують «терор» тим, хто залишився. Втім, окрім цих, в арсеналі маніпуляцій росіян було ще чимало цікавого і смішного. А посипання голів російських пропагандистів попелом змусило багатьох українців чи не вперше почати читати їхні телеграм-канали, аби насолодитися «воєм на болотах».

Російські канали: «работать и верить в Россию»

Контрнаступ українців на Харківщині дехто з пропагандистів прогнозував заздалегідь — ще тоді, коли наші бійці проводили успішні дії на херсонському напрямку. Та те, що вдалося нашим захисникам на Харківщині на початку вересня, значно переважає «південні» успіхи за масштабами і результатом. Тож вдалий контрнаступ добряче підпалив не лише вогневі позиції окупантів, але і телеграм-канали російських пропагандистів.

Зокрема, російський письменник і праворадикал Єгор Холмогоров на каналі «Холмогоров» (42 тисячі підписників) видавав чимало українофобських дописів, присвячених успішному контрнаступу. Наприклад, короткий заклик «Украина должна умереть, подавившись Изюмом».

Не мав ілюзій щодо «перегрупування» росіян на Харківщині і «військовий стратег» Ігор Гіркін. На своєму каналі «Стрелков Игорь Иванович» (586 тисяч підписників) терорист робить висновки: «ВС РФ потерпели крупное поражение в ходе быстротечной операции ВСУ на юге Харьковской области, оставив практически все территории, ранее занятые в указанном районе. С боем или без боя сданы все города и крупные населенные пункты, многие из которых перешли под контроль ВС РФ еще в конце февраля месяца - в первые дни т.н. "СВО". В ходе сражения и отступления соединениями ВС РФ и ВС ЛНР понесены чувствительные потери в личном составе и (особенно) в боевой технике и снаряжении». Виною всьому, мовляв, «брак особового складу» окупантів (прозорий натяк на загальну мобілізацію, яку досі не оголосив Путін).

Зрозумівши, що українці успішно звільняють свої землі, а росіяни тікають із раніше захоплених населених пунктів, кремлівські блогери почали виправдовуватися за невдачі, проводячи історичні паралелі. Зокрема, псевдожурналіст Андрій Медвєдєв на іменному каналі (122 тисячі підписників) нагадав поціновувачам, що «Все уже было. Сто лет назад.  Это называлось "Великое отступление" 1915 года. Русская армия уходила не только из Галиции. Уходила с территории самой империи Польши и Прибалтики». Зараз, мовляв, окупантам теж буде важко, адже проти них — «НАТО». Менше з тим, Медвєдєв закликає «не відступати і не здаватися»: «Мы не имеем права и возможности бежать от своего пути, своей биографии и Родины. Слава русскому солдату и офицеру! Слава ополченцам и "музыкантам"! Их героизм, их подвиг уже часть русской истории. Будем работать и верить в Россию. Других вариантов не наблюдаю». Цей допис став особливо популярним після того, як його поширила російська архіпропагандистка Маргарита Сімоньян.

Зазнавши фіаско у Харківській області, російські загарбники вдалися до терористичних ударів по українських об’єктах критичної інфраструктури. Зокрема, обстріл Харківської ТЕЦ тимчасово залишив без світла частину центральних та східних областей. Що робили при цьому прокремлівські блогери? Всіляко схвалювали такі дії та заохочували «не зупинятися». Радість через позбавлення українців світла на кілька годин, здається, вилікувала деяких із них від спліну, спричиненого втратою Харківської області. Наприклад, на ресурсі «Старшие Эдды» (544 тисячі підписників) закликали росіян «откалибровать максимально возможное количество объектов инфраструктуры противника от Львова до Харькова. Пусть сидят в затопленных городах по колено в говне, без электричества и с остановившимися железными дорогами. Лакшери-война с интернетом и тёплыми квартирами должна кануть в Лету». Пане Байден, які докази для визнання Росії спонсором тероризму вам ще потрібні?

Як і на звільненій Київщині навесні, в Ізюмі наші військові знайшли масові поховання військових та цивільних, загиблих або вбитих під час дислокації у місті російських військ. Поки в Україні сумують за загиблими та влаштовують пам’ятні флешмоби, російські пропагандисти намагаються, як завжди, зняти провину зі своїх терористичних військ і навіть постати «героями». Наприклад, російський «воєнкор» Олександр Коц, який на каналі Kotsnews має 581 тисячу підписників, зробив допис, що знайдені українцями тіла під Ізюмом — «побратимские могилы тех, кого киевские командиры отказывались забирать. Под Сулиговкой, Долгеньким, Камышевахой. На украинское командование тогда выходили по связи, предлагали гуманитарную паузу, гарантировали безопасность. Только заберите свои трупы. В ответ только маты. Что оставалось собирали и хоронили в общих могилах». Як пояснити, що в деяких похованих зв’язані руки, а деякі з них — діти, російська пропаганда ще не вигадала. Але, напевно, скажуть, що все фейк.

Втративши чимало своїх військових на Харківщині, росіяни почали вербувати до приватних військових компаній навіть в’язнів. Таку роботу взяв на себе, зокрема, наближений до Путіна керівник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин. Пропагандист Владлен Татарський (він же Максим Фомін) на іменному каналі «Владлен Татарский» (449 тисяч підписників) подібні дії, звісно ж, схвалив: «Спасибо им, спасибо России за второй шанс! Пацанам военного фарта! Евгению Викторовичу всего наилучшего!». Хоча, судячи з того, що російським пропагандистам довелося полум’яно доводити слушність ідеї залучення в’язнів, далеко не всі їхні одноплемінники зустріли цю ідею з ентузіазмом.

Враховуючи, що під час звільнення Харківщини наші військові подекуди вийшли на державний кордон з Росією, у тамтешніх прикордонних районах почалася паніка. Дійшло до того, що мешканців Білгорода на каналі «Мой Белгород» (18 тисяч підписників) закликали вийти на акцію, покликану висловити «крик души и мольба о помощи!». Мовляв, місцеві мешканці хочуть «мирной жизни в российских городах и селах; прекращения обстрелов и террора нашей области; выплат семьям погибших и пропавших без вести на Украине». А що сталося?

На такі панічні настрої швидко відреагували прокремлівські помийниці. Зокрема, на ресурсі «Zаписки Vетерана» (199 тисяч підписників) наголошували, що «данная провокация чревата тем, что по собравшимся идиотам прилетит нацистская ракета или будет совершён теракт, в котором обвинят саму Россию. И те бараны, которые поведутся на провокацию, станут жертвами своей тупости».

Сепаратистські канали: це все зробили війська НАТО

Українським ренегатам боляче бачити, що велика і сильна Росія, на яку вони зробили ставку, не може втримати загарбані землі, а її війська втікають від українців. Наприклад, колишня українська юристка, а нині — фанатка Кремля Тетяна Монтян на каналі «#МОНТЯН!» (519 тисяч підписників) переконує, що Росія вже не здатна воювати наявними ресурсами проти добре підготовлених підрозділів: «Прорыв под Харьковом делала не голая босая мобилизованная тусовка, а прошедшие в течение нескольких месяцев обучение боевое слаживание хорошо экипированные и вооруженные подразделения. России тоже лучше бы не пытаться мобилизовать миллион человек, чтобы бросить их в бой с мосинками и в железных касках времен ВОВ».

А от кримський сепаратист Тамір Шейх (він же Максим Шихалієв) на каналі «Шейх Тамир» (339 тисяч підписників) написав, що контрнаступ вдався тільки тому, що «каждый третий солдат в наступлении под Харьковом гражданин страны НАТО». Мовляв, «наступательная операция Вооруженных сил Украины и НАТО в Харьковской области была спланирована военным командованием США. В наступлении было задействовано около 200 единиц тяжелой военной техники и до 9 тысяч солдат». Фантазії про «англомовних» і «чорношкірих» солдатів НАТО, які відвойовували у росіян села на Харківщині, опублікували й інші канали — деякі з посиланням на «очевидців».

Донецький сепаратист Костянтин Долгов на каналі «Говорит Долгов» (18 тисяч підписників) бідкався, що Зеленський з компанією відвідав звільнений Ізюм, а по них ніхто так і не «відпрацював». «Или мы хорошие и хотим победить врага, не убивая его? А как тогда? Может массаж ему сделать эротический, чтобы он умер от удовольствия? Не понимаю. Очень странная война».

Боляче переживає поразку росіян на Харківщині і колишній нардеп, а нині — сепаратист і колаборант Олег Царьов. На іменному каналі з 2018 тисячами підписників «блогер» пише: «Недавнее отступление — это удар по международному статусу России. Удар по репутации нашей армии в глазах граждан Российской Федерации. Это усиление поставок вооружения Украине и её финансирования из-за рубежа. Тревожный звоночек для жителей недавно освобождённых территорий. Страх и страдания для оставленных нами сторонников в Харьковской области». Втім нагадує: «Это я написал для тех, кто до сих пор раздумывает, что может лучше сдаться». Хоча, можливо, так Царьов і натякає, що здаватися — саме час?

Геть інші настрої — на поміркованих ресурсах, які ведуться з окупованих територій. Канал «Донбасский кейс» (30 тисяч підписників), зокрема, поширив відео, розміщене на іншому донецькому ресурсі. На ньому, як стверджується — черга автівок, охочих покинути «Донецьку республіку» через загрозу атаки української армії. Невже награлися у війну з Україною?

Українські проросійські канали: наступами нас відволікають…

Українські телеграм-канали, фінансування яких ведеться з Росії, не відставали від російських у бажанні виправдати невдалі дії загарбників на Харківщині. Зокрема, автори «Легитимного» (682 тисячі підписників) переконували спільноту, що наказ контрнаступати на Харківщині Зеленський віддав, щоби приховати руйнацію української економіки. «Это попытка сместить акцент на боевые действия с внутренних проблем, будущей гиперинфляции и падения курса гривны. Ведь последние три месяца лета, война была в состоянии «болота», а теперь с помощью Зе-наступления, все взоры и инфопространство заполнено темой боевых действий и результатов», — йдеться у дописі.

На каналі схожого штибу «Сплетница» (141 тисяча підписників) пишуть, що скільки не виганяй ворога з українських територій, європейці, мовляв, від війни втомилися і підтримка нашої держави за кордоном падає. «Для нас плохо то, что любые успехи ВСУ на фронте не означают снижение нагрузки на рядовых европейцев. Провалилось контрнаступление на Херсон или удалось возле Харькова - французы всё равно продолжают терять качество жизни и обозляться на своё правительство», — пишуть автори ресурсу.

На каналі «Резидент» (604 тисячі підписників) із тієї ж мережі знов почали розкручувати тему конфлікту між Офісом президента та головнокомандувачем Валерієм Залужним. На який, мовляв, не вплинули навіть успіхи нашого війська на Харківщині. На думку авторів каналу, «технологи на Банковой решили раскручивать Сырского (командувач Сухопутних військ Олександр Сирський — Авт.) как главного автора удачного контрнаступления. Теперь осталось решить вопрос с Пентагоном и можно менять Залужного, в этом направление уже идёт работа лоббистов в США». Нагадаємо, днями Генштаб опублікував повідомлення, у якому йдеться, що конфлікту між військовими та посадовцями ОП не існує.

Не приховував розчарування звільненням Харківщини і проросійський блогер Анатолій Шарій. На іменному каналі (761 тисяча підписників) пропагандист, як і колеги з Росії, бідкався, що Зеленський «безкарно» відвідав деокупований Ізюм. «Зеленский со всей своей вонючей командой в Изюме. Поздравляю Российскую Федерацию. Вы однозначно лучшие», — констатував Шарій. Загалом Шарій вдає безсторонність і критикує «обидві сторони конфлікту», але якщо придивитись уважніше, стає очевидно, за кого він насправді.

Колишня ведуча каналів Медведчука Діана Панченко на власному ресурсі «Панченко» (11 тисяч підписників) не змінила риторику навіть на сьомому місяці війни. Зокрема, коментуючи останні події, телевізійниця прозоро натякає, що Зеленському час домовлятися, а не підвищувати ставки. «Общество системно и упорно накачивали с 2014-го. Чувство самосохранения подменили гордыней. Любовь к Родине — ненавистью к соседу», — бідкається Панченко. «Окрыленным западными покровителями, “слугам народа” чуждо чувство меры. Чувство осознания возможного и невозможного у самого народа — успешно искоренили. И пока общество не протрезвеет, страна и люди продолжат падать в бездну», — йдеться  у дописі. Цікаво, що прагнення бажання миру та поступок з’явилось у Панченко саме на тлі українських перемог.

А от на ресурсі «Ищи своих» (642 тисячі підписників) поширили уривок з промови російського пропагандиста Карена Шахназарова. Виступаючи на одному з прокремлівських токшоу, кінорежисер-путініст назвав Валерія Залужного «талантливым мужиком», який «придумывает интересные комбинации». «Эти пропагандисты сломались, несите других», — сміються автори каналу.

Більше викриттів фейків і маніпуляцій читайте в нашому постійно оновлюваному проєкті DisinfoChronicle. А найдетальніший огляд проросійських телеграм-каналів України  читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7402
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду