Черкаський телеканал «Ільдана» під час війни: про життя регіону і окремих діячів

Черкаський телеканал «Ільдана» під час війни: про життя регіону і окремих діячів

29 Грудня 2022
2125
29 Грудня 2022
14:00

Черкаський телеканал «Ільдана» під час війни: про життя регіону і окремих діячів

2125
Телеканал робить змістовні сюжети про життя Черкащини, але зловживає присутністю в етері голови обласної військової адміністрації Ігоря Табурця та час від часу приховано піарить місцевих підприємців.
Черкаський телеканал «Ільдана» під час війни: про життя регіону і окремих діячів
Черкаський телеканал «Ільдана» під час війни: про життя регіону і окремих діячів

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Ми вже оглянули контент телеканалів «Погляд» (Буча, Київщина), CTV (Житомир), «КТМ» (Олександрія, Кіровоградщина), Korosten TV (Коростень, Житомирщина), «Крокус» (Біла Церква, Київщина), Like TV (Шепетівка, Хмельниччина), «ВІККА» (Черкаси). На черзі ще один черкаський телеканал — «Ільдана».

ТОВ «Телерадіокомпанія "Ільдана"», за даними YouControl, у грудні відзначило 25-річчя, адже засноване наприкінці 1997 року. Керує медіа Валентина Душок, а засновником і власником 100 % статутного капіталу є місцевий аграрій, нардеп ІІ скликання Петро Душейко. І сам політик, і його син у моніторинговий період фігурували в сюжетах «Ільдани» як меценати та громадські діячі.

У 2018 році «Ільдана» отримала цифрові частоти в семи містах Черкащини, претендуючи на вісім. Нинішня керівниця каналу Валентина Душок перейшла на телеканал із реформованої місцевої філії Суспільного. Разом із нею на «Ільдані» взялися працювати медійники, які потрапили під скорочення на Черкаській ОДТРК під час реформи.

На ютуб-каналі «Ільдани» написано, що медійники прагнуть «перетворити "Ільдану" на потужний інструмент громадянського суспільства, який відстоює права і свободи громадян України. Здійснює контроль над інститутами влади, зокрема у питаннях розподілу бюджету, дотримання законодавства та доступу до якісної, оперативної та достовірної інформації. Телерадіокомпанія "Ільдана" діє на принципах філософії гуманізму і демократії. Наша діяльність спрямована на ствердженні гуманістичних цінностей в усіх сферах життєдіяльності людини».

Ютуб-канал «Ildana TRK» зареєстрований у липні 2014 року. Зараз він має 17,5 тисяч підписників. У будні тут викладають випуски новин, а також окремі сюжети з них. Паралельно публікують підсумкові новини тижня й інформаційні проєкти. Для моніторингу «Детектор медіа» переглянув випуски новин з 12 по 23 грудня, а також супутні проєкти, опубліковані в цей період та раніше.

Новини з надійного тилу

Більшість контенту, опублікованого на ютуб-каналі «Ільдани», — короткі випуски «Новин Черкащини» (хронометраж у середньому 15–20 хвилин), а також окремі сюжети, з яких ті випуски складаються. Подача матеріалу — у «класичному» форматі: у студії є ведуча, яка анонсує основні теми випуску, а далі йдуть дикторські повідомлення або повноцінні сюжети.

Попри те, що Черкащина віддалена від зони бойових дій, автори новин не забувають про війну. Тому в кожному випуску є інформація про волонтерську допомогу і благодійні заходи, спрямовані як на воїнів, так і на переселенців. Сюжети зазвичай змістовні та не мають проблем із повнотою. Проте в матеріалах регулярно згадують добрим словом місцевих посадовців, а також бізнесменів.

Наповнення випусків дозволяє дізнатися головне про події регіоні. Наприклад, у випуску від 12 грудня йшлося про знешкодження бомб на Золотоніщині, відкриття дитячої бібліотеки в новому приміщенні, перейменування міста Ватутиного, священника, який просто у храмі виготовляє іграшки, виручку від продажу яких спрямовує на потреби захисників України. А в новинах наступного дня було про графіки вимкнення електроенергії, отримання гуманітарної допомоги від поляків, волонтерську допомогу безпритульним тваринам Черкас та історію переселенки, яка виїхала з обстрілюваного терористами Миколаєва до тутешнього райцентру Золотоноші. Автори сюжетів «Ільдани» час від часу відштовхуються від життєвих історій конкретних людей, що тільки на користь контенту каналу.

Не забувають у «Новинах Черкащини» подавати й матеріали про надзвичайні ситуації чи резонансні правопорушення. А ще не відмовляються від спортивних новин, повідомляючи про здобутки спортсменів регіону на різних представницьких змаганнях.

На ютуб-каналі виходять і підсумкові випуски «Новин Черкащини», що розповідають про важливі події за тиждень. У випуску від 10 грудня, що потрапив до моніторингу, йшлося про загиблих на Херсонщині місцевих поліціянтів, передачу гуманітарної допомоги на Донеччину, фотовиставку воїна, роботу на Черкащині «Резиденції Святого Миколая» та інші теми. Тут також не обійшлося без піару, та про це — далі.

Фаворити ньюзруму

Канал «Ільдана» має «особливість», характерну для багатьох регіональних медіа. Власників медіа час від часу згадують у новинах, звісно ж, у позитивному контексті. Лише в моніторинговий період власник телеканалу, місцевий аграрій і політик Петро Душейко з’явився в сюжетах двічі. У підсумкових новинах від 10 грудня розповідав про змагання юних борців (аграрій очолює обласну федерацію греко-римської боротьби), а у випуску від 15 грудня вітав місцевого веслувальника з 85-річчям. В обох випадках синхрони власника «Ільдани» не псували загальної картини, але й обійтися без них журналісти могли.

Свою «хвилину слави» мав у період моніторингу й син Петра Душейка Григорій. У новині від 12 грудня про відкритий чемпіонат України з пауерліфтингу ведуча зазначила, що першість відбулася «за підтримки Григорія Душейка», та згадала, що він — меценат, який постійно підтримує місцевих спортсменів.

Григорій Душейко дякує медійникам за позитивну згадку

Не ображають на «Ільдані» і представників місцевої влади. Тут не роблять сюжетів «в ім’я» когось із посадовців, проте згадують їх регулярно. Найчастіше в новинах фігурує голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець. У моніторинговий період посадовця згадували (в основному, з поданням його прямої мови) вісім разів (сім — у щоденних випусках і один — у підсумковому). Згадки були незмінно позитивними: керівник області то вшановував ліквідаторів аварії на ЧАЕС, то вітав ювіляра-веслувальника, то брав участь у спецпогашенні поштової марки або розвантаженні гуманітарної допомоги. Звісно, керівник області має бути в центрі подій регіону, а надто під час великої війни. Проте щільність появи Ігоря Табурця в етері «Ільдани» вочевидь можна було би зменшити без шкоди для повноти інформації.

Не забувають на каналі і про міську владу Черкас. Під час огляду в новинах регулярно з’являлися заступниці мера, а пряма мова самого Анатолія Бондаренка звучала одного разу, в сюжеті від 23 грудня про ухвалення міського бюджету-2023. Подекуди згадки про черкаське начальство були аж занадто улесливими. Наприклад, у сюжеті від 14 грудня про акцію «Стань Святим Миколаєм», у межах якої небайдужі містяни могли виконати бажання дітей, чиї батьки загинули або зникли безвісти на війні. Організували захід представники департаменту соцполітики Черкаської міськради й місцевої громадської організації. Пряма мова заступниці міського голови Марини Гаркавої звучала так: «Кожна дитина отримає те, що бажає. Чи це буде покрито ресурсами людей, які долучилися, чи власними нашими коштами… це вже не так важливо. Важливо, що дитяча мрія має збутися. І це — дуже маленька частина добра, яку ми можемо подарувати цим дітям». Відзначимо, що відносини медіа та міської ради мають договірний характер. Хоча описані вище сюжети рекламних позначок не мали.

Двічі в моніторинговий період у новинах «Ільдани» фігурувала й голова Золотоніської районної військової адміністрації Ірина Тернова. То вона разом з учнями Іркліївського ліцею готувала пряники для військових, то долучилася до організації концерту для воїнів від учнів того ж навчального закладу. Зрозуміло, що журналістам «незручно» ігнорувати посадовців, які долучаються до проведення певного заходу. Разом із тим помітна й зацікавленість чиновників через сюжети про «добрі справи» здобувати собі майбутню електоральну підтримку.

Позитивно згадували в «Новинах Черкащини» ще одного місцевого аграрія, очільника компанії «Урожай» Олександра Воскобойника. У підсумковому випуску від 10 грудня — як спонсора роботи «Резиденції Святого Миколая» в Холодному Яру, в новинах від 23 грудня — як ініціатора петиції про присвоєння звання Героя України льотчику Євгену Лисенку, який загинув у повітряному двобої з окупантами. Можливо, поява Воскобойника в етері «Ільдани» пов’язана з тим, що і він, і Петро Душейко дотичні до «Миронівського хлібопродукту» Юрія Косюка.

Є серед «улюбленців» місцевих журналістів і навчальний заклад — Черкаський національний університет, про який у моніторинговий період (10–23 грудня) новинарі позитивно згадували тричі. Це були сюжети про благодійність представників вишу та про віфлеємський вогонь, який пластуни передали черкаській громаді на території навчального закладу. Так само науковці ЧНУ були гостями трьох із чотирьох випусків проєкту інтерв’ю «У фокусі подій», присвяченого 300-літтю Григорія Сковороди.

Щоправда, автори сюжетів «Ільдани» розповідали і про акції, організовані представниками інших навчальних закладів області.

Що прибрати, а що залишити?

«Новини Черкащини» від журналістів ТРК «Ільдана» мають такі ж дрібні помилки, як і сюжети колег з інших регіонів. Наприклад, у сюжеті про роботу благодійного фонду «Карітас Маріуполь», який після знищення міста окупантами перебрався до Черкас, журналісти і спікери кілька разів згадали слово «шелтер» (місце тимчасового проживання людей певних категорій, зокрема переселенців), але так і не пояснили, що воно означає. Хоча в цьому ж матеріалі згадували і «фасилітаторів» (фахівці із забезпечення гуртової комунікації), пояснивши значення слова.

А в сюжеті про ухвалення міського бюджету-2023 синхрон мера Черкас Анатолія Бондаренка був записаний на «пушку» (тобто з накамерного мікрофона, який однаково ловить і промову спікера, і сторонні звуки), через що не всі слова посадовця можна було розібрати.

Натомість у сюжеті про історію переселенки з Маріуполя до Золотоноші автори використали стороннє відео, яке ніяк не позначили, а на кількох кадрах навіть заретушували водяний знак у кутку екрана. Хоча навіть титр на кшталт «відео з ютуба» виглядав би доречніше.

Доопрацювання потребують і фірмові титри, використовувані медійниками у новинах. Написи виходять без плашки на задньому фоні, що подекуди ускладнює їх прочитання. Втім, це не претензія до черкаських новинарів, а лише замітка стороннього глядача.

Проте були в роботі авторів «Новин Черкащини» і позитивні моменти. А саме — сюжети, засновані на історіях дітей, волонтерів, воїнів та інших. Наприклад, у підсумковому випуску новин від 10 грудня був змістовний матеріал про унікальну операцію з трансплантації нирок, виконану місцевими медиками в час, коли не було світла. Були хороші сюжети й у щоденних новинах. Зокрема, про волонтерів, які допомагають безпритульним тваринам Черкас перезимувати. Бо новини, де в кадрі коти й собаки, — завжди безпрограшний варіант для завоювання глядацьких симпатій. У цьому відео, до слова, трапився єдиний за моніторинговий період російськомовний спікер, синхрон якого титрували українською. Приємно було дивитися й динамічний сюжет про учнів Іркліївського ліцею, які розписували пряники для військових.

Ну а «пальму першості» не гріх віддати авторці сюжету про переїзд місцевої бібліотеки-філії для дітей до нового приміщення. Здавалося, що журналістка Ірина Марченко взяла коментарі у всіх сторін, бодай якось дотичних до новосілля. Вийшло дуже змістовно, динамічно та цікаво для глядачів.

Авторам «Новин Черкащини», як і решти проєктів, що виходять в етер ТРК «Ільдана», хочеться побажати лише поменше тягти в етер посадовців та бізнесменів-«доброчинців», без яких подекуди легко можна обійтися. Або ж маркувати такі матеріали відповідними рекламними позначками для інформування глядачів. В іншому телеканал об’єктивно передає картину воєнного сьогодення Черкащини та доволі повно висвітлює події, де присутні журналісти.

Скриншот відео: ТРК «Ільдана»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2125
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду