Анонімні телеграм-канали запустили фейки про «ДМ» та ІМІ

Анонімні телеграм-канали запустили фейки про «ДМ» та ІМІ

29 Листопада 2023
735
29 Листопада 2023
08:03

Анонімні телеграм-канали запустили фейки про «ДМ» та ІМІ

735
Атакують за критику, викривальні матеріали і реакцію медійників на загравання влади з анонімами в ТГ.
Анонімні телеграм-канали запустили фейки про «ДМ» та ІМІ
Анонімні телеграм-канали запустили фейки про «ДМ» та ІМІ

Вівторок,  28 листопада 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

(Не)читайте телеграм-канали

Всі ми вже (не)навчені і (не)знаємо, що в соцмережах і месенджерах ніхто ні за що не відповідає, а в російському (за походженням) телеграмі тим більше, але доступ і любов до фастфуду швидкої інформації перемагає в кожному з нас. Зрештою, що ви будете читати — це тільки ваш вибір, хоча «Детектор медіа» робить усе можливе, щоби зменшити токсичний інформаційний вплив на перевантажений мозок українців, за що і був атакований.

«Детектор медіа» та Інститут масової інформації заявляють про тиск і перешкоджання журналістській діяльності у зв’язку з організованою кампанією фейків і чорнухи, яку розгорнула проти двох організацій група анонімних телеграм-каналів.

Як усе розпочалося?

Кампанія очорнення «ДМ» та ІМІ розпочалася з допису одного з фігурантів викривального дослідження Інституту масової інформації — анонімного телеграм-каналу «Батальйон “Монако”» (більш як 1 млн підписників) і розійшлася іншими анонімними телеграм-каналами, серед яких «Доброго вечора, ми з України» (більш ніж 0,5 млн), «Джокер» (160 тис.), а також її активно поширювала «Труха» (понад 2,5 млн підписників) і її регіональна мережа телеграм-каналів.

Чому це трапилося?

«Детектор медіа» та ІМІ неодноразово публікували викривальні матеріали про роботу анонімних телеграм-каналів, розслідування щодо їхніх власників, а також реакції медійників на загравання влади з анонімними каналами, тож колеги вбачають у розгорнутій кампанії цькування реакцію на критику.

У чому шкода і небезпека таких каналів?

«ДМ» закликає аудиторію не користуватися анонімними телеграм-каналами для отримання важливої інформації про події в Україні та зважати на те, що вони поширюють фейки, чорнуху і неперевірену інформацію. 

Що ми плануємо робити?

Готуємо заяву до правоохоронних органів і звертаємося до Президента як до гаранта дотримання конституційних прав і свобод за ч. 1 ст. 102 Конституції України із закликом узяти на контроль справу розслідування тиску та залякування на адресу незалежних медіа, зареєстрованих згідно із законом.

 

«Війна — це наш третій Майдан»

Майже без токсичних спікерів і телеведучих, без сварок і без з’ясування стосунків, але з поганою акторською грою і пафосністю у медіапростір продовжують повертатися політичні токшоу. Минулого тижня Олександр Крумін дивився і слухав спікерів та ведучих чотирьох із них: «Клуб УП» («Українська правда»), «Вже на часі» (Прямий), Разом (UWN) і «Тема» Наталі Мосейчук. Огляди моїх колег, направду, мені подобаються більше, ніж оригінали. Я не ототожнюю ці поняття, і так, це різні жанрові види. Можливо, у мене, як у тому анекдоті: під час перегляду фільму токшоу  ми чекаємо, коли закінчаться діалоги і почнуться якісь дії, а в тексті навпаки — коли закінчаться описи й почнуться діалоги. А можливо, це через те, що в процесі читання мене ніхто не обмежує в часі, і я можу бути більш пильною, плекати свою медіаграмотність і не дати під шумок потрапити в мій мозок ні пропаганді, ні дезінформації, ні політичному піару. Словом, дуже раджу читати текст Олександра  «Війна – це наш третій Майдан».

І, як завжди, у фокусі уваги «Детектора медіа» був моніторинг спільного телемарафону, який робить наш головний аналітик телебачення, медіаексперт Ігор Куляс. Що є очевидним, телеканали продовжують порушувати всі можливі журналістські стандарти. Деякі з них, підсумовує пан Куляс після проаналізованих годин ефіру, видають ніяку новинну складову: жодного репортажного сюжету, жодного прямого ввімкнення і три ньюзмейкери в гостьовій студії протягом чотирьох годин мовлення, — тут продовження і подробиці. Пан Ігор робить унікальну експертну роботу задля оздоровлення українського інфопростору, переглядаючи та аналізуючи мовлення всіх телеканалів у лінійці марафону «Єдині новини».

Хто підставив Комарова, і куди зник Зеленський?

Анонімний «Джокер» і конфлікт влади та журналістів не можна  було не помітити в новому документальному проєкті Дмитра Комарова «Рік. Херсон». Марія Спалєк подивилась фільм і пише, що краще за все «Рік. Херсон» упорався з тим, що розповів про поточне життя в місті. «Комаров поговорив із купою місцевих і створив загальну картину. Що стосується розповіді про херсонську операцію, то тут “Рік. Херсон” розчарував, а сам журналіст припустився прикрих помилок». Перший раз, коли використовував матеріали анонімного «Джокера». Другий — коли просто на самому початку фільму образив колег-журналістів.

А далі маленький уривок тексту нашої редакторки й артоглядачки Лєни Чиченіної: «Днями розгорілася колотнеча навколо вистави “Хазяїн” театру на Подолі. В оригінальній п’єсі Карпенка-Карого є персонаж із прізвищем Зеленський. Він не відіграє особливої ролі в сюжеті, але примудрився стати причиною масового невдоволення. Справа в тім, що його прізвище змінили на “Залуський”. Один з глядачів це зауважив у соцмережах — і понеслося». Я читала той коментар глядача і одразу зрозуміла, що сьогодні ми з вами покайфуємо, бо Лєна точно не мовчатиме. Так і сталося. «Могутня сила срачу» — текст узагалі не про срач, а пояснювальний, аргументований і з великою любов’ю до української культури, повагою до артспільноти і глядача, навіть попри зниклого Зеленського. Насолоджуйтеся.

Інтерв’ю про Крим

Що таке Кримська платформа? Скільки країн долучилися до неї? Які основні завдання і функції? Звідки і як отримати інформацію з Криму? Чи відстежують російські служби дзвінки в Україну з Криму на побутовому рівні? Скільки людей виїхало з Криму в Україну та інші країни за ці 10 років? Як відстежити замовні матеріали про Крим і як врятувати своїх? Світлана Остапа розмовляла з керівницею служби забезпечення діяльності Кримської платформи Марією Томак — про важливість утримання на порядку денному урядів, парламентів різних країн, міжнародних організацій та медіа питання деокупації та реінтеграції Криму.

А на завершення залишу вам посилання на новий спецвипуск «Історичної локшини». У програмі Вадим Міський із командою розібрали, як Кремль намагається узурпувати перемогу в Другій світовій війні та замовчує, хто її розпочав.

 

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
735
Читайте також
20.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
743
13.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
494
09.12.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
664
06.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
513
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду