«Війна — це наш третій майдан». Огляд політичних токшоу за 23–24 листопада 2023 року

«Війна — це наш третій майдан». Огляд політичних токшоу за 23–24 листопада 2023 року

28 Листопада 2023
4128
28 Листопада 2023
09:00

«Війна — це наш третій майдан». Огляд політичних токшоу за 23–24 листопада 2023 року

4128
Гончаренко каже, що в Україні закінчилося шоу однієї людини, Мосейчук прагне «зберегти нормальність», а Осадчук і Дикий вважають події на українсько-польському кордоні «репетицією євроінтеграції».
«Війна — це наш третій майдан». Огляд політичних токшоу за 23–24 листопада 2023 року
«Війна — це наш третій майдан». Огляд політичних токшоу за 23–24 листопада 2023 року

Уперше за час повномасштабної війни переглянувши токшоу на українських теле- та ютуб-каналах, можна відзначити кілька речей. По-перше, самих токшоу нині не так багато, як було до 24 лютого 2022 року: в цьому огляді беруть участь «Українська правда», Прямий, UWN та щось схоже на токшоу Наталі Мосейчук. По-друге, гості етерів більше не сваряться та не намагаються з’ясувати стосунки навкулачки, а здебільшого спокійно обговорюють нагальні теми. Та й загалом в етерах наявних проєктів не було відверто токсичних спікерів.

Говорили цього тижня про візити до України міністрів оборони США та Німеччини, готовність нашої країни до затяжної війни, вірогідність третього Майдану та страйки на українсько-польському кордоні.

23 листопада, «Вже на часі», Прямий

У студію прийшли: народні депутати Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Андрій Осадчук («Голос»), Михайло Цимбалюк (ВО «Батьківщина») та Єлизавета Ясько («Слуга народу»). Троє чоловіків та одна жінка.

Враженнями про те, що являє собою нове токшоу Прямого, раніше вже ділився колега Олександр Морський. Тенденції, описані ним в огляді, зберігаються: у програму не просто звуть, але й вільно дають висловитися представникам монобільшості, хоча ведуча Світлана Орловська іноді не відмовляє собі у критиці пропрезидентської політичної сили.

Стартував випуск із короткого дайджесту новин. У ньому ведучі згадали про: те, що у Фонд держмайна призначили нового керівника; голосування законопроєкту щодо застосування англійської мови в Україні; справу про ймовірну спробу депутата монобільшості Андрія Одарченка дати хабаря голові Держагентства відновлення інфраструктури; арешт ексголови Держспецзв’язку Юрія Щиголя, якого підозрюють у незаконному заволодінні державними коштами.

Остання тема виглядала найгарячішою з указаних, тож на ній ведучі та гості зупинилися детальніше. Спершу показали тематичне відео від НАБУ, потім дали пряму мову нардепа від «Батьківщини» Валентина Наливайченка, який нагадав, що саме це відомство отримуватиме частину коштів із «військового» ПДФО, що раніше надходили до місцевих бюджетів. Олексій Гончаренко, своєю чергою, бідкався, що Щиголь ще донедавна брав участь у ставці Верховного головнокомандувача. Ведуча Світлана Орловська розводила руками: мовляв, а чи тільки до корупції причетний ексголова Держспецзв’язку?

 «Куди нас заведуть ці корупціонери?...»

Андрій Осадчук із «Голосу» сказав, що відомство «возвеличив» іще олігарх Валерій Хорошковський, а скандал із колишнім очільником вплине на міжнародну допомогу Україні. Натомість «слуга народу» Єлизавета Ясько розповіла, що затримання високопосадовців, імовірно причетних до корупційних схем, — позитивний сигнал нашим закордонним партнерам.

У якийсь момент волю почуттям дала Світлана Орловська. Ведуча сказала, що в суспільстві «є негативна асоціація зі "слугами народу"». У порівнянні з етерами часів місцевих виборів-2020, коли медійниця порівнювала опитування від Зеленського з порядками гітлерівської Німеччини та воліла називати главу держави «недопрезидентом», нинішнє твердження було ще доволі скромним. Тезу швидко підтримав нардеп Осадчук: мовляв, у парламенті цього скликання є і державні зрадники, й корупціонери, а відбілити репутацію Верховної Ради допоможуть тільки чергові вибори.

Далі у студії повисло запитання, чи підготувалася влада до зими під обстрілами? Відповісти на нього представник «ЄС» Гончаренко не зміг, сказавши, що «уряд із нами не комунікує». Ще критикував окремих владних спікерів, які понад рік тому говорили, що в окупантів ракет на «два-три залпи». Не відставав і представник «Голосу»: Осадчук говорив, що минулу зиму країна пережила, бо дуже багато українців виїхали за кордон, а за прорахунки можновладців, мовляв, «виноситимуть із будівель».

Програма перетнула «екватор», а прицільної критики Зеленського поки не було. Ситуацію взявся виправляти той-таки Олексій Гончаренко. Нардеп міркував, що стратегія «шоу однієї людини» (натякаючи на активні виступи президента України на міжнародній арені) закінчилася. Тож, на його думку, зброю нам даватимуть і надалі, а от гроші — невідомо. Ще гість сказав, що міжнародна політика чинної влади — це «слон у посудній лавці», та говорив, що опозиційних депутатів не випускають у закордонні поїздки, хоча ті і їздять власним коштом. «Витираємо ноги об Раду Європи», — підсумував член постійної делегації у ПАРЄ.

Андрій Осадчук додав, що передачу зброї Україні стимулюють російські обстріли, а не українська дипломатія.

Згадали і про ймовірність Майдану-3, який, за словами Володимира Зеленського, нібито прагне організувати Росія. Михайло Цимбалюк із «Батьківщини» сказав, що Путін веде гібридну війну й це може бути її елементом. Тоді як Гончаренко нагадав, що свого часу прем’єр Британії Черчилль, а нині й очільник уряду Ізраїлю Нетаньяху, коли над їхніми країнами нависла воєнна загроза, утворили уряди національної єдності, куди покликали й опозиційні сили. Не те, мовляв, що зараз в Україні.

Токшоу «Вже на часі» відрізняється від схожих проєктів Прямого, що виходили до великої війни. Загалом тут відійшли від критиканства на користь аргументованої критики влади, не кличуть відверто токсичних спікерів і дають висловитися політичним опонентам афілійованої з каналом політсили. Всі ці зміни, без сумніву, позитивні. Але працювати ще є над чим.

23 листопада, «Тема», ютуб-канал Наталі Мосейчук

На каву та печиво до телеведучої та блогерки цього разу прийшли: коментатори Тарас Загородній (зараз — блогер, раніше — політконсультант, автор книжок і технолог виборчих кампаній) і Валентин Гладких (кандидат філософських наук, який потрапив до бази псевдосоціологів видання «Тексти»), ексголова Служби зовнішньої розвідки Валерій Кондратюк, а згодом долучився командир роти ударних БпЛА 129-ї окремої бригади ТрО Микола Колесник (відеозв’язком). Загалом четверо чоловіків.

Якщо вам цікаво, що собою являє новий проєкт колишньої ведучої «Права на владу» на «1+1», то краще, ніж Лєна Чиченіна, яка подивилася пілотний випуск, і не скажеш. У нинішній програмі збереглися «фірмові» елементи: камерне спілкування з гостями за круглим столом із кавою (яку Мосейчук періодично ходила робити власноруч) і солодощами, доволі неформальний стиль одягу ведучої та гостей і бажання блогерки провести «стрим посеред війни, щоб зберегти нормальність». Виглядає як розмови «про все хороше проти всього поганого».

Нині Наталя Мосейчук попередила, що випуск записується посеред дня, адже в медійниці заплановане відрядження, тому читати коментарі онлайн вона не зможе. Ще пригрозила баном тим, хто буде «сіяти ворожнечу». Проєкт вийшов після річниці Революції гідності, тож спершу зайшлося саме про неї. На погляд ведучої, «жодна з наших революцій не досягла успіху, адже не сталося зміни еліт». Тарас Загородній опонував тим, що після народних рухів «народилися контреліти», які збили російський вектор руху України. Валентин Гладких додав, що ми «уникли білорусизації».

Коли ж мова пішла про вірогідність третього Майдану, ексголова Служби зовнішньої розвідки України Валерій Кондратюк сказав, що «війна — це і є наш третій Майдан». А військовий Микола Колесник, який раніше приходив до студії «Права на владу», долучившись по відео, говорив, що людей на фронті турбує корупція в тилу. Як приклад навів справу ексголови Держспецзв’язку Юрія Щиголя, якого підозрюють у незаконному заволодінні державними коштами. Кондратюк, своєю чергою, відзначив слабкий рівень комунікації влади з народом.

Адвокатувати ситуацію, коли один воює, а іншого ловлять на корупційних оборудках, узявся Валентин Гладких. Він знайшов просте пояснення таким явищам: бо «люди недосконалі» та «так влаштований цей світ».

 А ось тут почекайте!

Микола Колесник сказав, що слова гостя — маніпуляція. Далі він вів про те, що розколу між президентом Зеленським і головнокомандувачем Залужним, як про це ходять чутки, немає. Тарас Загородній додав, що «корумпованість української держави перебільшена».

Слово взяла і Наталя Мосейчук. На відміну від Світлани Орловської, яка на Прямому владу критикує, ведуча «Теми» взялася захищати керівництво країни й особисто Володимира Зеленського. Мовляв, президента «всі мішають із лайном», а дехто хоче штучно відправити в політику Валерія Залужного як конкурента чинному главі держави. На доказ навела матеріали «колишньої акторки», де йдеться про можливе президентство Залужного.

Судячи з усього, Наталя Мосейчук мала на увазі Яніну Соколову, яка нещодавно розповіла колегам з «Української правди», чому лідером держави бачить нині саме головнокомандувача. Нагадаємо, «непорозуміння» між двома медійницями траплялися ще до президентства Зеленського. А у згаданому інтерв’ю «УП» Соколова висловила сум із приводу того, що «такі, як Мосейчук, називаються журналістами».

Та повернімося до «Теми». Валентин Гладких сказав, що ті, хто працює на ворога, «не ходять із триколором», а можуть маскуватися під патріотів (прозорий натяк). Згодом його колега Тарас Загородній сказав, що Захід не дасть Україні стільки зброї, аби війну можна було перенести на територію Росії. Поміж діалогами Наталя Мосейчук ходила до кавової машини, аби власноруч зробити гостям гарячий напій.

 Фірмова страва проєкту — кава від Мосейчук

 

24 листопада, «Клуб УП», «Українська правда»

Участь у діалозі взяли: екскомандир взводу батальйону «Айдар» Євген Дикий, народні депутати Володимир В’ятрович («Європейська солідарність»), Андрій Осадчук («Голос»), Юрій Камельчук («Слуга народу»), заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач, міністр закордонних справ часів Порошенка Павло Клімкін, посол України у Польщі 2014–2022 років Сергій Дещиця (троє останніх долучилися відеозв’язком). Загалом семеро чоловіків.

Колеги з «Детектора медіа» встигли подивитися і пілотний випуск проєкту «Української правди», а висновки зробили в цьому матеріалі. Нинішня програма розпочалася з цитати секретаря РНБО Олексія Данілова про демобілізацію строковиків. Колишній військовий Євген Дикий висловив сподівання, що таке рішення — «перша ластівка серйозного процесу». Далі, мовляв, мають розв’язати питання демобілізації тих, хто воює від початку повномасштабного вторгнення. Гості з різних політсил із думкою погодилися.

Потому говорили про візити до Києва очільників міноборони США Остіна та Німеччини Пісторіуса. Володимир В’ятрович із «ЄС» сказав, що це був сигнал про підтримку України. «Слуга народу» Юрій Камельчук розповів, що закордонні урядовці «привезли гроші», а представник «Голосу» Андрій Осадчук зауважив, що ці кошти все-таки «не ті, що потрібно». Ведучий Роман Кравець повідомив, що Німеччина передала Україні 20 тисяч 155-міліметрових боєприпасів. Євген Дикий зауважив, що їх українському війську вистачить приблизно на три доби.

Далі заговорили про парламентські вибори в Нідерландах, де перемогла ультраправа Партія Свободи, яку очолює проросійський політик Вілдерс. Коментувати тему на ввімкнення запросили ексміністра закордонних справ Павла Клімкіна, який із легкої руки Романа Кравця на частку секунди став «колишнім прем’єр-міністром».

 Роман Кравець «призначає» та моментально «знімає» Павла Клімкіна з посади прем’єра

Павло Клімкін сказав, що Вілдерс не стане новим Орбаном, але просуватиме подібні проросійські ідеї. І з усіма цими посадовцями Україна змушена буде вести діалог. Погодився з думкою і Володимир В’ятрович. Євген Дикий припустив, що «можливо, Нідерланди — мінус» (стосовно надання допомоги Україні. — «ДМ»), але є варіанти.

Андрій Осадчук сказав, що «Європа — це про гроші», а не про співчуття, а Юрій Камельчук висловився, що на саміті ЄС 15 грудня, де мають говорити про інтеграцію України, не буде ексцесів, але не обійдеться без гострих заяв.

Ще говорили про страйк перевізників на українсько-польському кордоні. Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач розповів про план евакуації українських водіїв і про те, що польська влада має заборонити або принаймні перенести страйк подалі від важливих транспортних артерій. В’ятрович сказав, що це — «відгомін політичних процесів» у Польщі, а Камельчук поділився думкою, що пристрасті стихнуть у січні, коли сусіди сформують новий уряд. Андрій Осадчук із «Голосу» назвав дії страйкарів «геополітичним тероризмом», водночас зазначивши, що події на кордоні є «замальовкою, як ми будемо вступати в ЄС». З останньою думкою погодився і Євген Дикий.

Зрештою, нове токшоу «Української правди» радує тим, що до коментування залучають більш-менш фахових гостей, які, своєю чергою, не прагнуть чубитися, як це було у проєктах до великого вторгнення, а спілкуються виважено та без зайвих емоцій.

Запитання викликає хіба що участь Юрія Камельчука, який раніше «прославився» запереченням коронавірусу, справою САП про незадеклароване майно та походеньками на канали Медведчука після другого (!) раунду санкцій. Цікаво, чому сьогодні саме він представляє «Слугу народу»...

 

24 листопада, «Разом», Ukraine World News

У гостях у проєкту, який модерує колишній ведучий медведчуківських телеканалів Петро Мага, нині майже не було політиків. На задані теми висловлювалися науковці та митці. Зокрема, провідний науковий співробітник відділу дослідження Голодомору та штучних масових голодів Національного музею Голодомору-геноциду, кандидат історичних наук Андрій Іванець, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко, історик, архівіст, голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов, заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак, радниця президента Віктора Ющенка, режисерка Валентина Руденко, заступниця голови комітету парламенту з питань інтеграції України до ЄС Марія Мезенцева («Слуга народу»), доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал. Разом п’ять чоловіків і дві жінки.

Теми, на які мовили гості, були вкрай серйозними. Автори проєкту взяли на розгляд 10-ту річницю Революції гідності та 90-ті роковини Голодомору. Але ведучий проєкту Петро Мага трохи перегравав із пафосністю. Наприклад, на старті випуску говорив про «три речі, які значно важливіші за життя: наша честь, наша свобода й наша країна». Це, до слова, той самий Мага, який на покійному нині 112-му каналі впритул не бачив поширення проросійських наративів.

 Патріотична реінкарнація Петра Маги

Далі ведучий читав вірш, присвячений порятунку на полі бою воїна 57-ї мотопіхотної бригади Олександра Юрчака. Далі Мага та гості перейшли до тем етеру. Зокрема, ведучий сказав, що «десять років тому розпочалася нова сторінка боротьби». Хоча потім додав, що «Майдан не підняв догори нові політичні обличчя» (думка, доволі схожа на позицію Наталі Мосейчук у свіжому випуску «Теми»). Заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак сказав, що зміни еліт в Україні таки відбулися. А кандидат історичних наук Андрій Іванець говорив, що «ми не будуємо європейську державу систематично».

Далі на екран вивели історичну довідку та спогади очевидців про влаштований радянською владою Голодомор 1932-1933 років, а ведучий та гості поступово пішли у філософські роздуми. Наприклад, Петро Мага дивувався, чому волелюбні українці взагалі дозволили взяти нашу державу в лапи більшовиків? Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко відказав, що на той момент українці були виснажені війнами на різні фронти.

Петро Мага далі цікавився, чому росіяни не хочуть чути правди про Голодомор та де поділися ті «люди зі світлими очима», котрі виходили на протести у Росії? Не обійшлося у проєкті «Разом» і без піару чинної влади. Представниця фракції «Слуги народу» Марія Мезенцева під час ввімкнення говорила, що найбільше країн визнали Голодомор геноцидом українського народу саме впродовж 2022-2023 років. Додавши, що «пишається парламентською дипломатією, вона зробила дуже багато за підтримки президента Зеленського». Пані Мезенцева була єдиною політикинею, запрошеною до розмови, тож дискутувати з нею було нікому.

Наостанок присутні обговорили фільми, зняті про Голодомор 1932-1933 років. Зокрема, свіжий документальний проєкт Суспільного «Голодомор. Літописці». А Петро Мага дорікнув окремим представникам європейських країн за проросійську позицію. Мовляв, зло (Росія. — «ДМ») має програти, а світові повинно бути «трохи соромно» за те, що «скотч із газу заклеював їм писки». На цьому колишній найманець кума Путіна розуміється.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4128
Читайте також
09.10.2023 13:00
Олександр Морський
«Детектор медіа»
6 227
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду