Моніторинг ІМІ: У листопаді 2023-го в Україні зафіксовано 11 випадків порушень свободи слова

Моніторинг ІМІ: У листопаді 2023-го в Україні зафіксовано 11 випадків порушень свободи слова

1 Грудня 2023
504
1 Грудня 2023
15:14

Моніторинг ІМІ: У листопаді 2023-го в Україні зафіксовано 11 випадків порушень свободи слова

504
В одному із цих випадків справа стосується ІМІ та «Детектора медіа», які зазнали тиску з боку анонімних телеграм-каналів.
Моніторинг ІМІ: У листопаді 2023-го в Україні зафіксовано 11 випадків порушень свободи слова
Моніторинг ІМІ: У листопаді 2023-го в Україні зафіксовано 11 випадків порушень свободи слова

Протягом листопада цього року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував в Україні 11 випадків порушень свободи слова, причому в 9 випадках відповідальною є українська сторона. Експерти ІМІ зареєстрували лише два випадки кібератак, щодо яких може йтися про відповідальність Росії. Такими є дані щомісячного моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова».

У листопаді на фронті загинули два медійники, які пішли захищати Україну від російської окупації. Так, 3 листопада на околицях Роботиного Запорізької області загинув Тарас Давидюк, військовий, головний редактор та засновник рівненського видання «Горинь.інфо».

22 листопада на фронті поблизу Куп’янська на Харківщині загинув колишній телеоператор каналу «Суспільне Миколаїв», військовий 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Олександр Попов.

Крім того, експерти ІМІ зафіксували російську атаку на п’ять супутникових телеканалів Суспільного.

У коментарі ІМІ голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа зазначила, що за нападом стоїть Росія.

«Ми зʼясували, що за цим стоїть Росія. Повʼязуємо з незалежним мовленням і правдивим висвітленням війни, що дуже не подобається агресору. Нам вдалося швидко відновити мовлення. Але щоб убезпечити себе від блокування, компанія розглядає можливість переходу на інший, більш захищений супутник», — сказала Остапа.

Також російські хакери атакували ефір телемарафону «Єдині новини», внаслідок чого трансляція ефіру переривалася російськими музичними кліпами й пропагандою.

Серед порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України, — випадки нападів, погроз, перешкоджання, обмеження доступу до інформації, а також кібератаки.

Так, у листопаді підозрюваний у держзраді пропагандист Анатолій Шарій поширював у своєму телеграм-каналі фейкові дописи про те, що Інститут масової інформації та його керівниця Оксана Романюк начебто отримали 70 тисяч доларів від так званого наркокартелю. Шарій писав, що журналістів ІМІ нібито «спонсорують» за листи медійним організаціям з проханням «його не підтримувати». 

Напередодні цього ІМІ опублікував новину, в якій йшлося про сумнівність журналістського статусу Шарія. За інформацією джерел ІМІ, пропагандист розіслав низці міжнародних медійних організацій листа з проханням про підтримку, в якому він заявив про погрози у зв'язку з нібито його «розслідуванням» діяльності наркокартелів у Європі. Він також заявив, що є членом Міжнародної федерації журналістів і «шокований тим, що як журналіст зазнав нападу в Європі».  

Крім того, 28 листопада ІМІ та «Детектор медіа» заявили про організовану кампанію фейків і тиску з боку анонімних телеграм-каналів «Батальйон “Монако”», «Доброго вечора, ми з України», «Джокер», «Труха» та її регіональної мережі.

Ці телеграм-канали поширювали, зокрема, фейк про те, що «ДМ» нібито «платить рублями» російським сервісам і «спонсорує війну». 

Згодом канал “Батальйон “Монако”» опублікував «опитування», де пропонував своїм підписникам обрати спосіб розправи з «ДМ» та ІМІ.

Серед інших випадків порушення свободи слова в Україні протягом листопада 2023-го — напад на журналіста «Української правди» Михайла Ткача під час виконання редакційного завдання, а також кібератаки на Nikcenter та «Громадське радіо».

Нагадаємо, протягом жовтня 2023-го експерти ІМІ зафіксували 12 злочинів проти свободи слова в Україні, протягом вересня — 14 таких злочинів.

Як раніше писав «Детектор медіа», згідно з даними Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює ІМІ, за рік і дев’ять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 543 злочини проти журналістів та медіа в Україні.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
504
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду